Berita Semasa

Yayasan Amal Malaysia tidak ada kaitan dengan Jabatan Amal Pas


Pagi tadi saya singgah di TrengganuKite dan terbaca satu artikel bertajuk Yang membezakan Jabatan Amal Malaysia dengan sukarelawan lain.

Saya pada mulanya tidak mahu menyentuh info ini. Lantak hanglah nak puji melambung; tetapi apabila saya dapati artikel itu turut memuat naik gambar ambulan Yayasan Amal Malaysia (gambar atas) yang seolah-olahnya ambulan itu  ialah kepunyaan Jabatan Amal menyebarkan saya merasa perlu menawarkan sedikit pencerahan.

Ni nak habaq bagi tau hampa semua walaun, Yayasan Amanah Malaysia tiada kaitannya dengan Jabatan Amal Pas. Nak habaq tang tu biar hampa semua jangan kalut sangat!

Artikel tersebut ditulis oleh seorang walaun bernama Azmi Saad. Bukan main lagi walaun ni mengangkat dan menyanjung Unit Amal yang kononnya merupakan sebuah kumpulan sukarelawan yang terbaik.

Lalu ianya mengingatkan saya kepada mangsa-mangsa banjir 2014 Kelantan yang tidak terurus dengan baik.

Di mana Jabatan Amal Malaysia saat banjir Kelantan 2014?. Tak perlulah nak temberang. Rakyat Kelantan sendiri yang telah mengalaminya dan tahu apa yang sebetulnya berlaku.

Ada tak Jabatan Amal bantu bina rumah untuk mangsa? Tetapi sukarelawan dari luar telah membantu membina rumah dan menghulurkan banyak sekali bentuk tunjangan kepada mangsa tetapi mereka tidak pernah mendabik dada atau cuba nak membanding-bandingkan dengan lain-lain sukarelawan  sebagaimana Jabatan Amal ini.

Jabatan Amal Malaysia ialah pergerakan kebajikan sukarela beruniform dibawah kelolaan Dewan Pemuda Pas. Pada mulanya dikenali sebagai Unit Amal Malaysia yang kemudiannya telah di naiktaraf kepada Jabatan Amal Malaysia.Dianggotai oleh cowok dan andal Parti Islam Se-Malaysia.

Sementara Yayasan Amal Malaysia pula ialah sebuah tubuh bukan Kerajaan yang berorientasikan Amal Kebajikan. Gerak kerja amal ialah bertebaran seluruh dunia. Moto amal ialah "Working for Humanity, Serving God". Tidak terikat dengan mana-mana pertubuhan parti politik.

Biarlah tunjangan yang dihulurkan itu benar-benar ikhlas. Tidak kira sebesar mana tunjangan yang dibei atau seciput saja tunjangan itu, tetapi apa yang penting ialah keikhlasan kita.
Baca Juga:
Kaya dengan semangat setiakawan : Parti Amanah Negara
Yayasan Amal Kelantan dapat ratusan ekar tanah?
Hj Hadi: Alang-alang genggam bara, semoga hingga jadi arang!
PAS TERIMA LEBIH BESAR DARI 90JUTA

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Yayasan Amal Malaysia tidak ada kaitan dengan Jabatan Amal Pas"

Post a Comment