Berita Semasa

Wan Ji tak patut ditahan atas kes lama

Wan Ji Wan Hussin ditahan polis untuk siasatan
bawah Akta Hasutan. 
 WAN Ji Wan Hussin tidak sepatutnya ditahan untuk kali kedua berhubung kes lama, kata Salmah Zakaria, ibu kepada pendakwah muda itu.

 Salmah Zakaria berharap anaknya itu akan dibebaskan segera kerana "kes ini kes lama".

 Salmah malam tadi datang ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi kawasan anaknya difahamkan akan dipindahkan selepas ditahan di Seberang Jaya, Pulau Pinang awal petang tadi.

 "Saya tidak minta banyak cuma untuk dia dibebaskan segera. Kes ini kes lama," katanya pada himpunan solidariti di perkarangan balai polis di Kuala Lumpur, malam tadi.

 Lebih kurang dua puluh orang hadir menyatakan pinjaman kepada Wan Ji di luar balai polis itu sambil menyalakan lilin. Ada di antaranya melaungkan slogan menggesa dia dibebaskan.

 Ketua Polis Negara, Mohamad Fuzi Harun sebelum itu mengesahkan Wan Ji ditahan untuk siasatan mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 kerana disyaki menghina sultan.

 Fuzi juga dilaporkan berkata tindakan diambil berdasarkan beberapa laporan yang dibuat dan polis sebelum ini tidak dapat mengesan Wan Ji.

 Sebelum ini pernah tersebar rakaman video pada 2013 yang memperlihatkan Wan Ji, yang juga Ketua Biro Agama Pemuda PKR, memberi satu kuliah yang menyentuh kedudukan raja-raja Melayu dalam sistem pentadbiran negara. 

Ketua Pemuda PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad yang juga hadir di perkarangan balai polis itu berkata Wan Ji tidak patut ditahan hanya kerana sebuah rakaman video lama.

 "Jangan gadai kebebasan dan masa depan anak muda ini hanya kerana pilihan raya umum sudah dekat.

"Kita berharap dia akan dibebaskan segera dan sebarang tindakan yang hendak diambil terhadapnya tidak wajar dibuat menggunakan Akta Hasutan," katanya.

 Wan Ji pernah didakwa di mahkamah pada Oktober 2014 ekoran satu kenyataan di Facebook yang menghina Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah. Dia kemudian mengemukakan kes ke Mahkamah Persekutuan mencabar kesahihan undang-undang itu di sisi Perlembagaan Persekutuan. Kesnya dilaporkan masih dalam perbicaraan.

 Siasatan terhadap Wan Ji ini kebetulan dibuat pada ahad yang sama pihak berkuasa menyiasat pegawai agama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Zamihan Mat Zin, juga di bawah Akta Hasutan 1948, berhubung kenyataannya dalam sebuah kuliah di Shah Alam yang dikatakan mengecam Sultan Johor.

Beberapa pelopor berkumpul memprotes bagi pembebasan
Wan Ji Wan Hussin di depan Ibu Pejabat Polis Daerah
Dang Wangi, Kuala Lumpur malam tadi.
 Wan Ji, 35, baru-baru ini dilantik sebagai Pegawai Penerangan di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang. Menurut Salmah, Wan Ji pulang ke rumahnya setiap hujung ahad dan kali terakhir dia berjumpa anaknya itu yakni pada hujung ahad lalu.

 "Dia sepatutnya balik ke rumah (di Sungai Buloh, Selangor) hari ini," tambahnya.

 Salmah datang bersama suaminya, Wan Hussin Wan Hassan dan berharap dapat berjumpa dengan anak mereka. Bagaimanapun, sehingga mereka meninggalkan perkarangan balai polis itu pada pukul 11 malam tadi, Wan Ji dikatakan masih dalam perjalanan dipindahkan dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur.

 "Saya tak tahu jalan nak ke mari (Dang Wangi) tetapi kami datang juga cari dari Sungai Buloh," katanya.

 Menurut Wan Hussin, dia mengetahui penahanan anaknya itu daripada isterinya yang menghubunginya di kawasan kerja.

"Kalau boleh, tolonglah bebaskan dia secepat mungkin alasannya sebagai ayah aku sangat sedih dengan tindakan ini," tambahnya.

Wan Ji ditahan selepas sembahyang di Masjid Jalan Sembilang, Seberang Jaya, Pulau Pinang, kawasan dia sebelum itu memberikan khutbah Jumaat.

Penganjur himpunan solidariti malam tadi, Syukri Razab berkata Akta Hasutan sepatutnya dimansuhkan kerana ia menyekat rakyat daripada bersuara.

 "Ia undang-undang lapok dan patut dimansuhkan.

 "Kita semua tahu dia (Wan Ji) seorang pendakwah dan memang sifatnya menyuarakan ideanya kepada masyarakat.

 "Dia tidak sepatutnya disekat dengan sertifikat itu," katanya, sambil mengingatkan undang-undang tersebut juga dikritik oleh banyak pihak.
Baca Juga :
Mengenali Ketua Pesuruhjaya SPRM yang sebenarnya
Hari Terakhir Perbicaraan Saman DS Nizar vs Hj Razman Zakaria
Tak perlu sengetkan otak anda
ISU TANAH & BANGUNAN YG DIDUDUKI AMANAH DI SALOR

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Wan Ji tak patut ditahan atas kes lama"

Post a Comment