Berita Semasa

Speaker tolak 10 lagi soalan berkaitan 1MDB


Pemimpin Pakatan Harapan (HARAPAN) hari ini menyatakan rasa kesal dengan tindakan Speaker Dewan Rakyat yang menolak lebih daripada 10 soalan anggota parlimen pembangkang.

 Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail berkata tindakan Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia terperinci memperlihatkan percubaan kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memperalatkan institusi parlimen khususnya berkaitan gosip skandal 1MDB.

 "Sidang media yang diadakan pada hari ini yaitu untuk memaklumkan percubaan terkini kerajaan Barisan Nasional pimpinan Najib bagi menyembunyikan dan menggelapkan situasi sebenar 1MDB daripada diketahui umum.

 "Saya kesal dengan keputusan Tan Sri Yang di-Pertua Dewan Rakyat yang menolak empat pertanyaan jawab verbal saya.

"Ini mengulangi kembali tindakan yang sama pada sesi sidang yang lalu di mana hampir 30 soalan jago parlimen yang berkaitan dengan skandal 1MDB telah ditolak dengan menawarkan alasan yang tidak munasabah," katanya dalam sidang media di Parlimen hari ini. 

Berikut empat soalan yang dikemukakan oleh ketua nakal yang ditolak itu.

 1) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail [ Permatang Pauh ] minta Perdana Menteri menyatakan mengapakah Peguam Negara masih tidak menjalankan pendakwaan jenayah dibawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953 (ECA) menyerupai yang disyorkan oleh Bank Negara Malaysia atas kesalahan 1MDB yang terperinci melanggar Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 sehingga dikenakan kompaun sebanyak RM 115.8 juta.

 2) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail [ Permatang Pauh ] minta Menteri Kewangan menyatakan sejauh mana pematuhan oleh 1MDB terhadap instruksi yang telah dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia supaya membawa pulang pelaburan RM 7.8 bilion setelah penghapusan 3 kebenaran yang telah diberikan dibawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953 (ECA) bagi pelaburan 1MDB diluar negeri.

 3) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail [ Permatang Pauh ] minta Perdana Menteri menyatakan adakah Perdana Menteri telah membangkitkan gosip aset-aset yang dirampas oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DoJ) semoga dikembalikan kepada Malaysia dikala pertemuan bersama Presiden Amerika Syarikat Donald Trump; kalau tidak perkara ini dibangkitkan minta Perdana Menteri menyatakan kenapa tidak berbuat demikian.

 4) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail [ Permatang Pauh ] minta Perdana Menteri menyatakan kos yang ditanggung oleh kerajaan bagi membiayai urusan lobi menemui Presiden Donald Trump, serta perbelanjaan meliputi penginapan di Trump International Hotel bersama delegasi.

 Melucukan

 Pada sidang Dewan Rakyat Julai lalu, lebih daripada 30 soalan berkaitan 1MDB juga telah ditolak oleh Pandikar.

 Turut hadir pada sidang media hari ini yaitu anggota parlimen Shah Alam, Khalid Samad, anggota parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, anggota parlimen Sepang Hanipa Maidin, anggota parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul dan anggota parlimen Kapar, G Manivanan.

Khalid berkata, meskipun soalan yang dikemukakannya agak
mudah, tetapi tetap ditolak.

 “Sebagai contoh, aku minta menteri keewangan nyatakan sebab-sebab denda yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) ke atas 1MDB, ia jawab, sesuatu pertanyaan itu tidak boleh meminta keterangan berkenaan dgn apa-apa perkara rahsia. 

 "Bagaimana ia masih boleh takrifkan sebagai rahsia sedangkan duduk perkara itu telah dijawab oleh BNM sendiri kepada ketua nakal dengan penjelasan panjang lebar.

 "Nampak sangat ia nak halang perbincangan dalam parlimen mengenai gosip 1MDB," kata Khalid.

 Bagi anggota parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul yaitu melucukan soalannya yang ingin tahu sama ada wang 1MDB berjumlah AS$1.83 bilion telah dibawa pulang ke negara dikategorikan sebagai rahsia.

 "Ini lagi lucu. Saya bertanya kepada menteri kewangan sejauh manakah instruksi BNM yang telah batalkan tiga kebenaran yang diberi kepada 1MDB di bawah Akta Kawalan untuk pelaburan di luar negara bernilai AS$1.83 bilion dan membawanya balik ke Malaysia telah dilaksanakan.

 "Saya tanya itu saja, wang itu dibawa balik atau tidak. Jawapannya, sesuatu pertanyaan itu tidak boleh meminta keterangan berkenaan apa-apa perkara rahsia. Rahsia juga," kata Johari dengan senyuman.

 Susulan daripada penolakan itu juga anggota parlimen nakal mengemukakan permintaan di bawah Peraturan 99 Peraturan-Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat bagi menyemak dan menentang keputusan speaker. Usul tersebut juga turut ditandatangani oleh lebih daripada 60 anggota parlimen nakal PKR, DAP, AMANAH, BERSATU dan WARISAN. Namun, permintaan itu juga ditolak tanpa alasan.   sumber
Baca Juga :
Wisma Tok Guru : KANUN desak Pas tunjukkan bukti perjanjian jual beli
Mangsa Tragedi Kren Mekah : Najib di gesa merayu kepada kerajaan Arab Saudi
BANYAK FAKTA KESALAHAN JHO LOW DI MALAYSIA
Wisma Tok Guru RM1.2 Juta??

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Speaker tolak 10 lagi soalan berkaitan 1MDB"

Post a Comment