Berita Semasa

Projek lulus ikut Garis Panduan Pembangunan Kawasan Tanah Tinggi - Datuk Bandar Majlis Bandaraya Pulau Pinang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB


TANJUNG BUNGA - Datuk Bandar Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) Dato’ Maimunah Mohd. Sharif mengesahkan bahawa projek perumahan swasta yang terlibat dalam kejadian kemalangan di tapak pembinaan akrab Jalan Lembah Permai sebetulnya di ketinggian sekitar 40 meter (m) serta diluluskan mengikut Garis Panduan Pembangunan Kawasan Tanah Tinggi (NRE, 2005).

 Jelas beliau, MBPP sebetulnya tidaklah sewenang-wenangnya meluluskan projek pemajuan di daerah tanah tinggi sebagaimana dituduh oleh pihak tertentu, sehingga menyebabkan janjkematian seorang warganegara dan 10 buruh gila ibarat di sini.

 “Kalau kita lihat tanah ini pun, ketinggiannya 40 meter, iaitu di bawah ketinggian 76 meter. “Kita (Pihak Berkuasa Tempatan, PBT) mempunyai satu garis panduan yang begitu ketat...garis panduan ini memperlihatkan begitu terperinci mengenai apa yang boleh dan apa yang tidak boleh.

 “Semasa (permohonan) diproses, kita akan merujuk semua jabatan teknikal, lebih kurang 22 jabatan teknikal, selepas dirujuk, barulah dibawa ke Mesyuarat Jawatankuasa Pusat Setempat (OSC) untuk dipertimbangkan. 

“Kalau dituduh kita meluluskan sewenang-wenangnya itu, pada pendapat saya tidak betul lah,” terperinci Maimunah dalam sidang media gotong royong Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng dikala melawat tapak kejadian di sini pada petang tadi.

 Hadir sama, Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Farizan Darus.

 Difahamkan, permohonan Pelan Kebenaran Merancang Projek Perumahan Swasta Jalan Lembah Permai itu diluluskan pada 10 Februari 2015, manakala pelan pembangunan diluluskan pada 19 Mei tahun sama. 

Menjawab soalan pemberita, Maimunah turut mensyorkan pihak tertentu biar segera membuat aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), sekiranya mempunyai bukti amalan rasuah dalam isu berbangkit tersebut.

 Sebelum itu, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP) Kebangsaan mengarahkan PBT menyenaraihitamkan syarikat kontraktor terbabit, serta perintah menghentikan kerja-kerja pemajuan di tapak pembinaan.

 Beliau berharap Jawatankuasa Siasatan Negeri yang ditubuhkan segera melakukan siasatan secara penuh dan bebas, untuk menentukan punca, asal-usul kemalangan di tapak pembinaan ini, serta mengambil tindakan ke atas mereka yang bertanggungjawab.
Baca Juga :
MO1 penyangak dan lanun, kata Tun Mahathir
Anak Hj Hadi berlagak samseng
Asrama perguruan tahfiz terbakar
Peguam Pas bantah tindakan Pemuda Pas pacak bendera

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Projek lulus ikut Garis Panduan Pembangunan Kawasan Tanah Tinggi - Datuk Bandar Majlis Bandaraya Pulau Pinang"

Post a Comment