Berita Semasa

PH akad final informasi kad pengenalan merah jikalau menang PRU14


 Mohamad Sabu berjanji Pakatan Harapan (PH) akan menuntaskan informasi kad pengenalan untuk warganegara Malaysia, bila mereka berjaya menawan Putrajaya pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

 Presiden Amanah itu berkata, rakyat khasnya orang India masih berdepan duduk perkara kad pengenalan merah, walaupun mereka dilahirkan di sini dan sudah usang tinggal di Malaysia.

 “Yang aku temui mengadu pada saya. Kita bukan menteri lagi, tapi dah ada aduan. (Antara aduannya) aku ini masih kad pengenalan merah, kata dia. Saya umur dah erat 60 tahun. Anak cucu aku semua ada di sini,” katanya dikala berucap pada sambutan ulang tahun ke-10 Perhimpunan Aman Hindraf, malam tadi.

 Beliau yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu mempersoalkan perjuangan BN dan parti komponennya membantu warganegara menerima kad pengenalan biru, sedangkan ada pekerja asing yang didakwanya lebih gampang menerima dokumen itu.

 “Yang kita hairan, kita nak sanggup kad pengenalan payah. (Tapi) adakala di Sabah, tak tiba lagi ke Sabah, kad pengenalan dah sampai. Itu pelik bin absurd sedikit.

 “Itu yang jual karpet masuk kampung jangan main-main, kad pengenalan biru belaka tu. Sedangkan ada antara tuan-tuan (masyarakat India) sudah 50 hingga 60 tahun berada di sini, masih kad pengenalan merah. Perkara ini kita tak tahu MIC buat apa.”
Baca Juga:
PH BANTAH PROSES UNDI BELAH BAGI DAN POHON UNDI DI BILANG SEMULA.
ORANG KITA KE ORANG DIA...?
Kunci Pagar WTG : Satu Lagi Kerja Bodoh PAS Kelantan
TMB Kelantan Kantoi : Mohd Amar Berbohong Dalam DUN Kelantan

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "PH akad final informasi kad pengenalan merah jikalau menang PRU14"

Post a Comment