Berita Semasa

ORANG KITA KE ORANG DIA...?

Oleh Abe ‎Awang‎ Malaya


Kira-kira 15 tahun yang lalu, tarikh tepatnya saya tak ingat, telah berlaku accident di Kg Rusila, erat kepala simpang nak masuk ke Medan Jaya.....

 Dalam kemalangan itu, dua orang mat rempit meninggal dunia.... Seorang yaitu orang UMNO, penduduk perumahan Medan Jaya, manakala seorang lagi yaitu orang PAS, anak kepada drebar tok guru sendiri.

 Masa urusan solat mayit tok guru tak datang, tapi beliau pergi ke kubur dikala urusan pengkebumian sedang dijalankan, untuk membaca doa di atas kubur selepas mayit ditanam.

 Masa tok guru dan pengiringnya hingga di kubur, urusan pengkebumian bagi mayit orang PAS sedang dijalankan, tetapi mayit orang UMNO itu telah selesai.

 Jadi, salah seorang pengikut PAS, namanya Man, orang panggil beliau 'Man Mimbar' lantaran beliau suka menyibuk jikalau di masjid walaupun tak pegang jawatan apa-apa, hingga ke peringkat beliau selalu naik atas mimbar masjid untuk tolong pegang jubah tok guru walau pun tidaK disuruh.

 Masa di kubur tu Man Mimbar kabo ke tok guru : "Dah hak ni jawaban dah, baca doa hak ni dulu lah..."

Maksudnya Man Mimbar minta tok guru bacakan doa di kubur orang UMNO dulu lah.... Tak pasal-pasal Man Mimbar kena jerkah : 

"Biar se se lah...!!!" [Maksudnya, semoga satu-satu lah, beliau nak doa kubur orang PAS dulu, anak drebar beliau sendiri].

 Bila mayat orang PAS itu jawaban ditanam dan dibacakan talqin untuk mengajar mayat cara-cara menjawab soalan Malaikat Munkar Nakir, tok guru pun berdoa di atas kubur sambil diaminkan oleh semua yang hadir.

 Selesai berdoa, tok guru dan pengiringnya nak balik..... Man Mimbar pun kabo lagi sekali : "Hak sana lah pulak."

 Tok guru tanya dengan berpengaruh : "Hak sana tu, orang kita ke orang dia...???"

 Salah seorang yang bangun di sebelah tok guru yaitu Ustaz Fouzi... Dia jawab : "Orang dia...."

 Tok guru kata ke Man Mimbar : "Hor dah....???" [Maksudnya, tok guru kata ke Man, dah tu..? Kalu orang dia, kita nak tulong ddoa wat mende...?]

 Tok guru dan pengiringnya terus berjalan keluar dari tempat kubur dan pergi ke keretanya.....

 Itu lah tok guru yang jikalau diajukan soalan perihal takfiri, beliau selalu menunjukkan jawapan : 

"Saya tidak pernah mengkafirkan orang UMNO.... Saya hanya mengajar batas-batas doktrin dan kufur...!"

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "ORANG KITA KE ORANG DIA...?"

Post a Comment