Berita Semasa

Mereka Membunuh Saksi Utama , dakwa anak Najadi


Anak bekas Pengerusi AmBank Hussein Najadi, yang dibunuh oleh peluru pembunuh pada bulan Julai 2013 telah bertindak balas dengan kemarahan kepada hasil perbicaraan semula lelaki yang beliau gambarkan sebagai penembak upahan.

 Koong Swee Kuan didapati bersalah buat kali kedua selepas perbicaraan semula di Mahkamah Tinggi, dan dijatuhi hukuman mati kerana menembak Najadi dua kali di tengah-tengah dan menembak isterinya, yang menghidap serangan itu tetapi masih mengalami kecederaan.
 "Mereka membunuh saksi. Mereka meletakkan jalan keluar dari seorang lelaki yang boleh memberitahu pihak berkuasa siapa yang membayarnya untuk melaksanakan ini kepada ayah saya. Sebaliknya mereka harus menginterogasi beliau sehingga beliau keluar dengan kebenaran wacana siapa pembunuh sebenar dan mengapa mereka mahu beliau mati "
Anaknya Pascal Najadi memberitahu Sarawak Report. Dia secara khusus meminta semoga gambar yang mengerikan wacana ayahnya yang cedera parah harus diterbitkan. 

Pascal Najadi
 Pascal berkata bahawa bapanya telah menyatakan kebimbangannya sebelum beliau meninggal dunia mengenai maklumat yang beliau terima mengenai rasuah besar di bank yang diasaskannya dan telah cuba melaporkan isu-isu ini kepada pihak berkuasa. 

 Selepas mendapat maklumat mengenai peranan utama yang dimainkan oleh AmBank dalam skandal 1MDB, beliau telah berkempen untuk mendapatkan penyiasatan yang betul terhadap kebenaran.

 Walau bagaimanapun, Pascal telah mengadu, tidak ada percubaan pihak penyiasat Malaysia untuk memeriksa motif di sebalik pembunuhan tersebut, yang mana Koong dibayar RM20,000. Pemberi maklumat Pascal Najadi sendiri telah memberitahunya bahawa ini yaitu kontrak gengster yang ditugaskan untuk mencecah RM30 juta oleh orang yang beliau percaya mahu aduan rasuah itu dibungkam.

 Najadi terjebak dengan dakwaan palsu terhadap kejadian pembunuhan itu oleh pengendali gangland yang mengaku dirinya sendiri dan Koong pada asalnya menawarkan bahawa orang yang telah mengupahnya untuk membunuh bankir yang tidak diketahuinya juga seorang tokoh geng yang berjulukan Lim Yuen Soo.

Koong membunuh Najadi utk
RM20k; siapa yang dibayar?
 Pada masa penangkapan Koong, waran dikeluarkan untuk LimYuen Soo, yang dipercayai telah melarikan diri dari negara itu untuk sementara waktu.

 Walau bagaimanapun, Pascal Najadi telah menegaskan bahawa tidak ada usaha yang dilakukan oleh penyiasat atau mahkamah untuk memeriksa mengapa orang mungkin mengupah Lim yang pada giliran nampaknya telah mengupah Koong. Dengan pelaksanaan Koong bahawa maklumat yang akan mati dengannya berkata Najadi, yang percaya entiti yang lebih tinggi sedang dilindungi. 

Pada September 2015 September 2015 keluarga Najadi risikonya dimaklumkan bahawa Lim Yuen Soo risikonya ditangkap di lapangan terbang KL dan ditahan. Walau bagaimanapun, beliau telah dibebaskan selepas 8 hari kerana ketiadaan keterangan yang jelas, tanpa keluarga yang dimaklumkan. Mereka telah merayu kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atas kegagalan Malaysia untuk secara aktif menyiasat motif di sebalik pembunuhan, yang mereka katakan yaitu pelanggaran hak mereka.

Pemberitahuan Merah dan waran tangkap telah keluar 
selama dua tahun untuk lelaki yang dipercayai telah 
menugaskan pembunuhan itu. Walau bagaimanapun, 
setelah berlalu selama dua tahun, risikonya beliau telah 

dibebaskan tanpa tuduhan. 
   Rayuan kepada Pihak Berkuasa Malaysia

Hari ini, Pascal Najadi mengeluarkan rayuan berikut kepada pihak berkuasa Malaysia berdasarkan penghakiman mahkamah terkini:
 Allahyarham bapa saya, Hussain Najadi, pengasas bank kelima terbesar Malaysia, AmBank, telah dibunuh dengan cara pengecut dan kejam di siang hari di Pusat Bandaraya Kuala Lumpur pada 29 Julai 2013. Hari ini Mahkamah Malaysia menjatuhkan hukuman mati keatas pembunuh upahan, Koong Swee Kwan , Warganegara Rakyat Cina yang layak. Pembunuh upahan itu , menurut laporan akhbar Malaysia pada tahun 2013, dibayar RM 20'000. 
 Jurucakap itu, sekali lagi menurut media Malaysia pada masa itu, yaitu Encik Lim Yuen Soo, warganegara Malaysia yang layak Cina, yang juga pemilik Syarikat Keselamatan Malaysia bersama rakannya, bekas Ketua Polis Melaka. 
Kami mempunyai satu saksi dalam rekod yang memberi keterangan bahawa Lim Yuen Soo mendapatkan RM 30 juta untuk melaksanakan A sampai Z Pembunuhan Hussain Najadi. Sekarang pembunuh upahan itu akan digantung mati oleh Malaysia. 
 Ini tidak cukup baik! Pihak Berkuasa Malaysia perlu menyiasat motif Pembunuhan dan motif bagi pembunuh upahan. Lim Yuen Soo perlu segera ditahan dan dipersoalkan sehingga beliau memberitahu kebenaran. Lim Yuen Soo berada di INTERPOL Red Alert selama lebih dua tahun sehingga IGP Khalid yang korup membebaskannya. 
 Malaysia gagal menyiasat motif untuk Pembunuhan Hussain Najadi yaitu sama dengan keterlibatan mutlak.
Baca Juga :
APA ASAS 5,500 EKAR HUTAN KUALA PAHI DILULUSKAN
ISU PEMBELIAN WISMA TOK GURU TERBONGKAR
PERASAN SUCI, TUNAS TAKFIRI
BAHAYA Haji Hadi akhir pengecap dan tangannya

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Mereka Membunuh Saksi Utama , dakwa anak Najadi"

Post a Comment