Berita Semasa

Kenapa Umno hendak bantu RUU 355 PAS?


FAKTA: Umno tidak ada andal Parlimen yang mencukupi untuk membantu PAS membawa rang undang-undang (RUU) kontroversi bagi memperkasakan hukuman kesalahan jenayah syariah di Dewan Rakyat.

Fakta: Umno tidak berupaya meninggalkan rakan kongsinya iaitu parti bukan Islam dalam Barisan Nasional (BN), terutama di Malaysia Timur, yang menjadi deposit tetapnya sebelum pilihan raya umum ke-14. 

Makara kenapa Ketua Penerangan Umno Annuar Musa menunjukkan santunan kepada parti Islam itu sekali lagi? 9 Penganalisis dan andal politik bandel berkata itu hanya satu helah dan keikhlasan Umno dipertikaikan. 

“Tidak mungkin Umno akan beri RUU 355 dibahaskan atau diundi sebelum PRU14,” kata Dr Wong Chin Huat dari Penang Institute merujuk kepada Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355).

“Kerana ia akan memprovokasi rakyat di Malaysia Timur dan menambah risiko yang tidak perlu kepada 57 kerusi di sana,” katanya.

RUU itu memohon untuk meminda Akta Mahkamah Syariah 1965 bagi memperkasakan hukuman kepada jenayah syariah. Pengkritik berkata ia bahwasanya jalan untuk melakukan Kanun Keseksaan Syariah (hudud dan qisas).

Hakikatnya ialah usulan terbaru Umno yang dibuat oleh Annuar juga bertentangan dengan tindakan pemimpinnya yang lain, membangkitkan problem sama ada parti itu benar-benar nrimo untuk membantu PAS. 

Sementara Annuar yang juga pemimpin Umno Kelantan membuat usulan itu, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Mustapa Mohamed pula sibuk menarik penyokong PAS masuk Umno, kata Pengarah Eksekutif Ilham Centre Hisomuddin Bakar.

Mustapa sedang menerajui kempen Umno untuk mengambil alih Kelantan daripada PAS, yang memerintah negeri itu sepanjang semenjak 27 tahun lalu. Menteri perdagangan antarabangsa dan industri itu dikatakan bakal menjadi menteri besar Kelantan jikalau Umno menang.

 "Annuar saja yang beria-ia bagi pihak Umno setakat hari ini. Ku Li (Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah) nampak tak berminat,” kata Hisomuddin.

 "Mustapa Mohamed pula terima andal PAS masuk Umno menimbulkan ketua Pemuda PAS marah-marah."

 Wong berkata Mustapa dan Annuar nampaknya tidak sehaluan dalam menyusun taktik parti untuk mengambil alih Kelantan.

“Jika Umno tawan Kelantan, Mustapa mungkin calon MB. “Kerjasama lebih rapat dengan PAS tidak akan bantu ia menangi Kelantan atau membentuknya semula selepas menang. Pelawaan untuk berdamai yang dihulurkan oleh Annuar membangkitkan problem motif dan kredibilitinya.”

 Memisahkan pembangkang

 RUU 355 pada asalnya ialah RUU persendirian yang dibawa PAS sebelum pemimpin Umno berkata mereka akan mengambil alih dan membentangkannya sebagai RUU kerajaan.

 Susulan protes daripada rakan komponen BN, Umno membatalkan rancangan itu dan menyerahkan kepada PAS untuk membentangkannya sebagai RUU persendirian.

 RUU itu dibentangkan dalam persidangan Parlimen pada April, julung kali dilakukan oleh parti bandel dalam sejarah Malaysia. Namun, ia masih belum dibahaskan.

 Dua hari lalu, Annuar mengumumkan yang Umno sanggup berafiliasi dengan PAS untuk melihat RUU 355 dilaksanakan. Tetapi jawapannya masih samar dikala ditanya sama ada andal Parlimen parti itu akan mengundi RUU itu di Parlimen, atau tidak. 

Bekas pemimpin PAS, Khalid Samad berkata tindakan terbaru Umno terhadap parti Islam itu yaitu sebahagian daripada kempennya semenjak 2008, iaitu memecahkan pembangkang. 

"Ini usaha lama Umno dan sebahagian pemimpin PAS pula tergoda dengannya. Sebab itulah PAS berpecah dan lahirnya Amanah," katanya yang kini pengarah komunikasi Amanah. 

Amanah ialah sekutu dalam Pakatan Harapan (PH), yang dijangka bertanding melawan PAS dan BN pada PRU14. 

Amanah dilantik mengetuai PH di Kelantan pada PRU14.

Penganalisis berkata pertandingan tiga penjuru akan biasanya memberi kelebihan kepada BN kerana undi untuk parti bandel terpecah.

 Veteran Umno, Tengku Razaleigh juga sependapat yang pertandingan tiga penjuru akan membolehkan kubu PAS selama ini iaitu Kelantan akan jatuh ke tangan Umno.

"Rakyat Kelantan mungkin beralih sokongan kepada Umno yang bersedia membawa perubahan,” katanya menyerupai dilaporkan media baru-baru ini.– sumber
Baca Juga :
Tahniah PH !!!!
5 tuntutan Himpunan Sayangi Malaysia Hapuskan Kleptokrasi pada 14 Oktober ini
Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah (Aswaja)
Ini tanah kami, tiada problem buat himpunan, kata MBPJ

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Kenapa Umno hendak bantu RUU 355 PAS?"

Post a Comment