Berita Semasa

JAWAPAN KEPADA ALASAN USTAZ IDRIS MENGAPA PAS 'BERKECUALI DAN TIDAK MENOLAK BAJET

Oleh Wfauzdin Ns


 PAS berkecuali samada mendapatkan atau menolak Bajet sewaktu undian dibuat di dalam Parlimen. Apa alasan Pas berbuat demikian? 

Mari kita lihat apa yg Ustaz Idris Ahmad sebut untuk menunjukkan alasan mengapa Pas bertindak 'berkecuali'. Katanya:
 " Jikalau Ahli Parlimen PAS tolak bajet, tiba-tiba sewaktu bahas kita minta kerajaan berikan projek sekolah, hospital, jalan raya dan lain-lain lagi. Bukankah ini satu kepelikan, tolak tetapi minta projek?. "  SUMBER
 Begitu dangkal sekali fatwa Us Idris. Jika itulah alasan Pas untuk berkecuali, memang patut pun Pas tidak pernah bersungguh2 untuk menukar kerajaan Umno/Bn. Sebab, kalau Pas lawan rejim yg ada sekarang, bukankah satu kepelikan jikalau Pas mohon projek dari kerajaan untuk negeri yg diperintahnya? Betulkan begitu?

 Oleh kerana kita mahu projek, kita mahu masjid, jalanraya, elaun dan sebagainya dari kerajaan, maka jangan sesekali bantah kerajaan Paling baik yakni Pas tidak perlu jadi parti politik kerana apa guna ada parti politik jikalau tidak membawa hasrat rakyat?

 Pakatan Harapan sedar, meskipun semua Wakil Rakyat dari PH menolak Bajet, kerajaan tetap menang dari segi undian dan sokongan di Parlimen bagi meneruskan Bajet yg dibentangkan oleh Najib.

 Tetapi mengapa PH menolaknya?

 PH menolaknya yakni kerana mewakili bunyi rakyat semoga penyakit besar yg ada di dalam Bajet tersebut akan menyusahkan rakyat, iaitu GST. PH menolaknya kerana Bajet tersebut tidak menunjukkan dari mana kerajaan akan perolehi wang untuk menunjukkan peruntukan kpd banyak perkara yg dijanjikan di dalam bajet tersebut termasuk bagaimana kerajaan akan mendapatkan wang bagi menyelesaikan hutang2 tertunggak berjumpah puluhan Bilion ringgit itu termasuk faedah dari hutang 1MDB yg menjadi skandal terbesar di dunia itu?

 PH tidak boleh mendapatkan satu Bajet yg terang untuk 'membeli' dan 'mengkhayalkan' rakyat untuk seketika. Malangnya, Pas tidak melihat itu satu kewajipan untuk ditentang. 

Apabila Bajet ini ditentang oleh PH, paling tidak rakyat faham bahawa kita yakni Wakil2 Rakyat yg mereka pilih telah menentang kecurangan kerajaan ini.

 Malang sungguh rakyat yg telah menunjukkan kepercayaan dan undi kepada wakil2 rakyat dari Pas, kecuali seorang Wakil Rakyat dari Pokok Sena yg tahu erti kesusahan rakyat. 

Hadi Awang ibarat biasa, eksklusif tidak sensitif dengan Bajet. Beliau cuma akan hadir jikalau RUU Akta 355 mahu dibahas. Kalau itu yg Hadi tunggu, umpama Hadi menunggu keretapi lalu di Rusila.
Baca Juga:
Siasat tak salah IGP bila laporan berasas.
PEMBELIAN TANAH WISMA TOK GURU OLEH PAS MELANGGAR SYARIAH
Tuduhan tak berasas TMB Kelantan dorong Ketua AMANAH Pasir Puteh lapor polis
Allah akan balas setimpal verbal celupar - "cirit birit verbal dan tulisan"

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "JAWAPAN KEPADA ALASAN USTAZ IDRIS MENGAPA PAS 'BERKECUALI DAN TIDAK MENOLAK BAJET"

Post a Comment