Berita Semasa

Isu Kelulusan Tanah 5,500 Ekar : DS Husam Kantoikan Mohd Amar


MUQADDIMAH : Mohd Amar menafikan dakwaan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Salor, Datuk Husam Musa mengenai gosip kelulusan tanah seluas 5,500 ekar yang diluluskan kepada 3 syarikat yang dimiliki oleh orang yang sama.

Saya mengambil beberapa masalah yang dianggap penting daripada kenyataan Datuk Mohd Amar yang dilaporkan  di sini yang perlu diperbahaskan.

Saya mengambil pakai kenyataan dari DS Husam berkaitan gosip kelulusan tanah seluas 5,500 ekar itu dari laman blognya di sini untuk mematahkan hujah  Mohd Amar.

Menjawab Perkara yang pertama ( 1 ) yang di nyatakan Mohd Amar yang kononnya permohonan tanah itu masih belum diluluskan, saya telah mengambil fakta/maklumat dari laman Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Kementerian Kewangan Malaysia berkaitan  PEMBERIMILIKAN TANAH

 1) Datuk Mohd Amar : 

a) Permohonan tanah di Kuala Pahi, Kuala Krai itu dibentuk oleh tiga syarikat melalui syarikat Akademi Yakin Sdn Bhd dan belum diluluskan sehingga sekarang.

b) "Tiga syarikat ini telah kemukakan cadangan kepada Akademi Yakin, kebetulan saya pengerusinya. Menjadi kebiasaan kita mana-mana pelabur yang berminat mereka perlu mencari tanah dan mencadangkan projek kepada agensi-agensi kerajaan negeri.

c) Akademi Yakin telah mengarahkan syarikat berkenaan biar membayar wang premium tanah bernilai RM4.7 juta kepada PTG sebagai proses pertimbangan projek itu sebelum dilaksanakan.

 d) Katanya, pembayaran premium tanah itu juga sebagai salah satu cara untuk mengenalpasti kemampuan kewangan syarikat tersebut.

DS Husam :

Setiap satu syarikat menerima kelulusan dan telah pun membayar deposit menyerupai berikut:

a. Syarikat A : 1,478 ekar. Bayar deposit RM1,756,616.00. Surat Akademi Yakin untuk bayaran deposit bertarikh 22 Mei 2017.

b. Syarikat B : 2,000 ekar. Bayar Deposit RM1,682,257.00 Surat Akademi Yakin untuk bayaran deposit bertarikh 22 Mei 2017.

c. Syarikat C : 2,088 ekar. Surat Akademi Yakin untuk bayaran deposit RM1244,217.00 bertarikh 22 Mei 2017. Jumlah keluasan untuk tiga syarikat tetapi pemiliknya sama yaitu 5,566 ekar.

MAKLUMAT JPPH : Berpandukan kepada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan (JPPH), sebelum sesuatu hak milik itu dikeluarkan, pemohon dikehendaki membayar premium kepada Pihak Berkuasa Negeri.


Berpandukan kepada maklumat JPPH di atas, aba-aba Akademi Yakin (Pengerusinya Mohd Amar sendiri) yang mengarahkan syarikat berkenaan biar membayar wang premium tanah bernilai RM4.7 juta kepada PTG 'sebagai proses pertimbangan projek itu sebelum dilaksanakan' adalah pembohongan yang terang-terangan! Arahan membayar wang premium itu yaitu bukti bahawa bahwasanya kelulusan telah pun diberikan!

Sebagaimana yang dinyatakan dalam nota diatas bahawa Pihak berkuasa negeri akan mengenakan bayaran permium ke atas permohonan yang berjaya.

Tetapi kenapa Mohd Amar masih cuba berdalih dan cuba memutar belit fakta dan menyatakan kononnya sedang dalam pertimbangan dan belum dilaksanakan!

2) Datuk Mohd Amar : 

Lembaga Pengarah (Akademi Yakin) berpuas hati dengan kesungguhan dan kemampuan syarikat serta meluluskan projek ladang kelapa sawit.

  Akademi Yakin buat permohonan kepada PTG (Pejabat Tanah dan Galian) dan (kini) masih di peringkat permohonan.

DS Husam : 

Adalah mencurigai bagaimana syarikat-syarikat yang gres ditubuhkan sehari dua sebelum permohonan dibentuk dengan mudahnya menerima kelulusan sebegini besar bila ia tidak diatur dengan persetujuan pihak berkuasa terlebih dahulu.

a) Satu dari syarikat ini hanya ditubuhkan pada 5 Ogos 2016 dan sembilan hari kemudian iaitu pada 14 Ogos, syarikat terus memohon untuk berusaha sama dengan Akademi Yakin. Pada 25 September 2016 iaitu 42 hari selepas permohonan itu dibuat, Jawatankuasa Teknikal Pelaburan Akademi Yakin Bil 3/206 telah secara dasar meluluskan permohonan ini.

b) Semakan data-data di Suruhanjaya Syarikat mengatakan syarikat ini tidak memiliki apa-apa kenyataan kewangan bagi menunjukan mereka memiliki kemampuan kewangan memajukan ladang berkenaan. Bahkan tercatit, bentuk perniagaan sebagai dormant atau syarikat yang tidak aktif sahaja.

c) Satu syarikat lagi, penyata kewangannya mengatakan kerugian selepas cukai bagi tahun 2016 yaitu sebanyak RM 3.7 juta.

d) Syarikat ketiga yang dimiliki oleh orang yang sama ini pula hanya ditubuhkan pada 16 Mei 2016. Juga tidak mencatatkan apa-apa mengenai kewangan termasuk kemampuan kewangan.

e) Latar belakang syarikat yang tidak memiliki pengalaman perladangan mahu pun kedudukan kewangan yang besar lengan berkuasa bisa menerima kelulusan yang besar sebegini – menjadikan tanda tanya mengenai niat sebenar kelulusan ini dibuat.

 3) Datuk Mohd Amar : 

Kerajaan negeri tidak mengeluarkan tender terbuka kerana ia amalan biasa apabila syarikat itu sendiri berusaha mencari tanah untuk dilaksanakan projek.

 Kalau tanah tersebut ada kayu (balak) yang perlu dikeluarkan (tebang), kerajaan menetapkan kayu itu perlu ditender.

DS Husam : 

Semakan peta Google mengatakan daerah 5,500 ekar Mukim Kuala Pahi, Daerah Batu Mengkebang, Jajahan Kuala Krai ini memiliki kepadatan hutan yang tinggi.

 Amalan biasa, syarikat yang berjaya menerima kelulusan ladang akan diberi izin untuk menebang dan menjual balak-balak yang ada dalam daerah mereka.

Jadi, orang ini akan menerima dua kali durian runtuh. Kali pertama, mereka menjadi kaya raya dengan balak-balak yang ada dalam daerah mereka dan mereka mungkin terus menjual balak dan tanah ladang yang mereka peroelhi.

Berapa nilai balak-balak yang ada di sini? Bolehkah Kerajaan Pas Kelantan berlaku telus?

Terdahulu Husam menjadikan kasus kenapa kelulusan ini dipecahkan kepada tiga syarikat walaupun pemiliknya yaitu orang yang sama?

KENAPA KELULUSAN KEPADA ORANG YANG SAMA DIPECAHKAN KEPADA TIGA SYARIKAT?

 Malah menurutnya, hasil penjualan tanah kepada syarikat tersebut dikatakan turut dijadikan dana untuk membeli tanah Wisma Tok Guru di Salor.
Baca Juga:
Ezam mahu penghakiman di S'pura diakui dalam saman 1MDB
Adun PAS Sg Rapat, Radzi Zainon tidak ada pendirian yang tegas
Idris Hj Ahmad Panas Pungkok Kena Belasah Nettizen
Ini macam kalu, jangan lantik mereka jadi wakil rakyat lagi!

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Isu Kelulusan Tanah 5,500 Ekar : DS Husam Kantoikan Mohd Amar"

Post a Comment