Berita Semasa

Ini tanah kami, tiada problem buat himpunan, kata MBPJ


Syabas kepada Datuk Bandar Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) Datuk Mohd Azizi Mohd Zain kerana membenarkan himpunan anti-kleptokrasi diadakan di Padang Timur Petaling Jaya, Sabtu ini.

Sebelum ini Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun memberi beberapa alasan untuk tidak membenarkan himpunan itu diadakan di situ :

1) Pihaknya mendapatkan empat laporan daripada penduduk sekitar.

Tetapi Datuk Bandar telah berkata MPBJ tidak mendapatkan sebarang aduan daripada penduduk setempat.

2) Kedudukan Padang Timur  tidak sesuai untuk perhimpunan besar kerana hanya boleh memuatkan 10,000 peserta.

Tetapi Presiden Amanah Mohamad Sabu yang banyak pengalaman mengepalai himpunan-himpunan besar sebelum ini percaya perhimpunan Sabtu ini boleh menyaksikan penyertaan 100,000 orang.

3) Himpunan di Padang Timur menjadikan kesesakan lalu-lintas yang teruk dan lokasi itu juga begitu hampir dengan laluan keluar masuk Lebuhraya Persekutuan.

Tetapi Datuk Bandar menjanjikan  pihaknya akan menjaga kelancaran trafik. MPBJ akan mengerahkan anggota untuk menjaga kelancaran trafik.

Maka tidak ada alasan bagi KPN Tan Sri Fuzi Harun untuk menghalang himpunan “Sayang Malaysia Hapuskan Kleptokrasi”  di situ.

Malah dia sendiri turut mengakui mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012, polis tidak ada kuasa menghalang ia berlangsung.

 120,000 berhimpun pada 25 Mei 2013 di himpunan Suara Rakyat 505 
Apa yang dinyatakan oleh Mat Sabu ialah benar kerana menurut maklumat di sini, pada 25 Mei 2013 lalu Perhimpunan Suara Rakyat 505 tawaran 54 gabungan NGO bagi membantah penipuan dilakukan oleh Barisan Nasional dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada pilihan raya umum lalu telah diadakan padang Timur Petaling Jaya telah berjaya menarik kehadiran lebih 120,000 rakyat.

Tapi yang paling menarik tagline Datuk Bandar : Kita pemilik tanah itu!

SHAH ALAM: Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) hari ini membenarkan penganjur tunjuk perasaan anti-kleptokrasi berhimpun di Padang Timur Petaling Jaya, Sabtu ini.

 “Kita tiada halangan. Kita beri kebenaran kepada penganjur untuk adakan di Padang Timur. Kaprikornus tidak ada isu dengan kita. Kita pemilik tanah itu,” kata Datuk Bandar Datuk Mohd Azizi Mohd Zain kepada pemberita, selepas Majlis Apresiasi Inovasi 2017 di Shah Alam hari ini.

 “Malah kegiatan itu nak adakan perniagaan atau nak buka gerai…kita benarkan. Kita bagi permit,” tambahnya. 

Semalam, polis berkata pihaknya tidak mengeluarkan permit kepada Pakatan Harapan yang mahu menganjurkan tunjuk perasaan “Sayang Malaysia Hapuskan Kleptokrasi” di Padang Timur susulan bantahan penduduk setempat. 

Ketua Polis Negara Tan Sri Fuzi Harun mencadangkan penganjur semoga berhimpun di Stadium Kelana Jaya, kerana Padang Timur hanya boleh memuatkan 10,000 peserta. Presiden Amanah Mohamad Sabu percaya perhimpunan Sabtu ini boleh menyaksikan penyertaan 100,000 orang.

 Azizi berkata MPBJ tidak mendapatkan sebarang aduan daripada penduduk setempat. “Tidak ada. Semua tidak ada,” katanya.

 Beliau juga berkata MPBJ akan mengerahkan anggota untuk menjaga kelancaran trafik. 

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Ini tanah kami, tiada problem buat himpunan, kata MBPJ"

Post a Comment