Berita Semasa

Ini macam kalu, jangan lantik mereka jadi wakil rakyat lagi!


Dari YB Wong Chen:

 Pada pukul 8.20 malam Ahli Parlimen Pakatan Harapan, bahu-membahu dengan Warisan menyerang BN UMNO atas undi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri. Strategi pengundian dibuat semasa mesyuarat pra-sidang PKR ahad lepas. Idea ini berasal dan dilaksanakan oleh YB Manivannan (Ahli Parlimen PKR untuk Kapar) dan disahkan oleh YB Dato Johari Abdul (Ketua Whip Sungai Petani).

 Kami menciptakan keputusan untuk menghantar mesej kepada menteri bahawa rakyat menderita kos sara hidup dan harga minyak yang tinggi, yang berada di bawah kementeriannya.

 Apabila loceng itu dibunyikan untuk undi, kami dengan terang mengalahkan UMNO BN dengan 7 undi. Proses pengiraan bermula dan borang pengiraan alhasil ditandatangani. Selepas itu, andal parlimen dan menteri UMNO BN yang lain bergegas masuk dan dokumen yang ditandatangani telah ditarik balik. Proses itu terus berlarutan sehingga jumlahnya cukup. Ini yakni salah guna proses pengiraan.

sidang akhbar
 Salah satu MP secara berseloroh memberi amaran kepada Speaker biar tidak "mematikan lampu" dan menetapkan undian. Untuk menambahkan materi bakar kepada kemarahan kami, dan meskipun terdapat bantahan kami yang kuat, Menteri Perdagangan Dalam Negeri sanggup dilihat di daerah pengiraan untuk "mengawasi" perhitungan suara.

Proses pengiraan mengambil masa 15 minit untuk dikira. Keputusan simpulan yakni 52 untuk UMNO BN dan 51 untuk Pakatan Harapan.

 Akhirnya, UMNO BN diselamatkan oleh dua pemimpin kanan PAS yang enggan mengundi. Dua pemimpin kanan PAS itu ialah Ustaz Idris Ahmad dari Bukit Gantang (naib presiden PAS) dan Hajjah Siti Zailah dari Rantau Panjang (ketua perempuan PAS Kelantan).

Sekali lagi pemimpin senior PAS menunjukkan warna sebenar mereka bahawa mereka 100% pro UMNO BN.

 Dalam satu kejutan, enam daripada backbencher muda PAS mengundi bersama kami terhadap BN UMNO. Salah seorang daripada mereka menjelaskan kepada aku bahawa kos sara hidup yang tinggi yakni informasi rakyat dan oleh itu ia akan mengundi dengan bunyi nuraninya.

Mesej itu yakni besar lengan berkuasa dan jelas, bersedialah untuk lawan 3 penjuru  selagi pemimpin pro UMNO menguasai PAS.

 Selepas undian dibacakan, kami menuntut klarifikasi daripada Speaker. Bantahan kami yang sah telah ditolak. Dewan jagi gawat dengan laungan "TIPU! TIPU! TIPU!".

Kami berjalan keluar beramai-ramai dan mengadakan sidang akhbar.

 Sekiranya mereka sanggup menghipnotis undi di Dewan, apa lagi dalam Dewan Undangan Negeri PRU14 nanti. Oleh itu, aku merayu kepada semua pembaca aku untuk menjadi PACABA melindungi kotak undi kami.

 MENDAFTAR JADI AHLI PACA DI SINI

6 Anggota Parlimen PAS yang undi tolak bajet tersebut ialah Datuk Mahfuz Omar (Pokok Sena) Ahmad Marzuk Shaary (Bachok), Wan Hassan Mohd Ramli (Dungun), Nik Mazian Nik Mohamad (Pasir Puteh), Izani Husin (Pengkalan Chepa) dan Ahmad Baihaki Atiqullah (Kubang Kerian).

Seperti biasa, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang ponteng! Beberapa pemimpin lain, Datuk Takiyuddin Hassan, Nasrudin Hassan, Nik Abduk Nik Aziz, Mohd Khairuddin Aman Razali serta ketua kelab penyokong parti Che Rosli Che Mat juga ponteng. Ini macam kalu, janganlah rakyat lantik mereka ini jadi wakil mereka lagi!

 Ikhtiar pihak nakal untuk mengundi menolak Bajet 2018 dengan dibantu oleh enam orang anggota parlimen PAS hampir berjaya. Namun tidak kesampaian kerana digagalkan oleh dua MP Pas - Bukit Gantang dan Rantau Panjang  yang berkecuali.
Baca Juga:
LAPORAN POLIS KEATAS PESURUHJAYA PAS PERAK ISU LARANGAN PEMAKAIAN TUDUNG OLEH PEKERJA HOTEL
Apa beza Dato' Husam berbanding Zakaria dan Awang?
HUSAM TIDAK PERLU SEDIH DAN BERDUKA
KOMEN DS HUSAM MENGENAI TANGKAPAN ANAKNYA

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Ini macam kalu, jangan lantik mereka jadi wakil rakyat lagi!"

Post a Comment