Berita Semasa

Ezam mahu penghakiman di S'pura diakui dalam saman 1MDB


 Bekas senator Ezam Md Noor hari ini memohon Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melanjutkan tempoh penerimaan dokumen dan penghakiman yang dibentuk di mahkamah Singapura berkenaan pensabitan beberapa individu yang dikaitkan dengan kes 1MDB di negara jiran itu.

 Ezam sepatutnya menyerahkan semua dokumen berkaitan dalam saman AS$3.66 bilion ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, 1MDB, dan 15 bekas pengarah dan pengarah semasa bulan lalu, namun dokumen dan penghakiman daripada mahkamah Singapura dan keputusan yang seharusnya pada Julai hanya diperoleh bulan ini.

 Difahamkan bahawa dokumen mahkamah Singapura menyatakan efek mahir perniagaan kelahiran Pulau Pinang Low Taek Jho atau dikenali sebagai Jho Low, ke atas pegawai bank Yeo Jiawei, yang mana BSI menganggap Low sebagai “penasihat penting' kepada 1MDB dan anak syarikatnya SRC International Sdn Bhd, meskipun Low tidak memegang apa-apa jawatan dalam 1MDB.

 Yeo, 34, sekarang menjalani hukuman penjara 54 bulan atas kesalahan pengubahan wang haram dan penipuan yang dikaitkan dengan 1MDB. Yeo juga berhadapan eksekusi berasingan penjara 30 bulan untuk kesalahan menganggu saksi.

 Bahagian lain penghakiman itu menyatakan bekas ketua pegawai direktur 1MDB Shahrol Azral Ibrahim Halmi, pada sekitar Okt 2009, menjadi wakil berjumpa Deutsche Bank Malaysia dan mendakwa syarikat Good Star dimiliki 100 peratus oleh Petro Saudi International Ltd, sedangkan siasatan mendedahkan pemilik Gold Star ialah Jho Low.

 Kes yang dibicarakan di hadapan hakim Nik Hasmat Nik Mohamad hari ini pada mulanya ditetapkan untuk peribicaraan aborsi kes oleh Bajib, 1MDB dan bekas pengarah serta pengarah semasa 1MDB, namun susulanperkembangan kes melalui pemfailan Ezam, mahkamah memutuskan 21 Dec sebagai tarikh perbicaraan sama ada dokumen Singapura itu diterima atau tidak, memandangkan bekas senator itu berdepan permohonan aborsi kes daripadan semua defendan.

 Peguam komplotan Suzana Atan dan Shamsul Bolhassan mewakili kerajaan, peguam Tan Hock Chuan mewakili 1MDB sementara bekas hakim mahkamah komplotan Gopal Sri Ram, bersama peguamcara Farez Mohd Ali Jinnah mewakili Ezam.

 Selain Najib, individu lain yang dinamakan dalam saman itu termasuklah Ketua Setiausaha Perbendaharaan Negara Irwan Serigar Abdullah, presiden 1MDB Arul Kanda Kandasamy dan dua pengarah semasa serta sembilan bekas pengarah 1MDB.

 Ezam mendakwa Najib dan sembilan bekas pengarah 1MDB telah pecah amah dan menuduh mereka sengaja menimbulkan kerugian AS$3.66 bilion kepada 1MDB.

 Ezam turut berkata dia memfailkan saman itu atas kapasiti peribadi sebagai pembayar cukai dan mewakili semua rakyat Malaysia, dan berjanji untuk memulangkan semula kerugian kepada 1MDB dan kerajaan sekiranya keputusan mahkamah menyebelahinya.
Baca Juga:
Adun PAS Sg Rapat, Radzi Zainon tidak ada pendirian yang tegas
Idris Hj Ahmad Panas Pungkok Kena Belasah Nettizen
Ini macam kalu, jangan lantik mereka jadi wakil rakyat lagi!
LAPORAN POLIS KEATAS PESURUHJAYA PAS PERAK ISU LARANGAN PEMAKAIAN TUDUNG OLEH PEKERJA HOTEL

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Ezam mahu penghakiman di S'pura diakui dalam saman 1MDB"

Post a Comment