Berita Semasa

BENARKAH RUU 355 GAGAL KERANA DIHALANG OLEH DAP?


Kuasa pemerintahan di Malaysia dibahagikan kepada tiga tubuh utama:

 1. Badan Eksekutif yang diketuai oleh Perdana Menteri di peringkat sentra dan MB/KM di peringkat negeri. 

2. Badan Kehakiman yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara. 

3. Badan Perundangan iaitu Parlimen bagi peringkat Persekutuan dan DUN (Negeri).

 Kuasa menggubal dan meluluskan undang undang di Malaysia ialah terletak di bawah Badan Perundangan/Legaslatif. Undang Undang yang diluluskan di Parlimen dipanggil akta, manakala undang undang yang diluluskan oleh DUN dipanggil enakmen. Draf atau cadangan kepada sertifikat dan enakmen yang hendak diluluskan oleh Parlimen /Dun dipanggil Rang Undang Undang (RUU).

Pada dasarnya semua undang undang yang hendak dikemukakan dalam Parlimen dan Dun akan disediakan oleh Pejabat Peguam Negara/ Penasihat Undang Undang Negeri atas isyarat dan persetujuan Badan Eksekutif (Kabinet/Exco) sebelum dibentangkan dalam Parlimen/Dun sebagai RUU Kerajaan.

 Walau bagaimanapun sebagai jago Badan Perundangan samada di Parlimen / Dun, mana mana Ahli Yang Berhormat Bukan Kerajaan Pembangkang) boleh mengemukakan satu undang undang persendirian melalui satu usul di bawah Peraturan Dewan. Usul ini akan menjadi satu RUU bila ianya diterima dan diluluskan oleh Parlimen/Dun. Selagi usul ini tidak diluluskan oleh Parlimen /Dun, ianya tidak dianggap sebagai satu RUU.

MP Kota Bharu sedang mendapatkan isyarat daripada
MP Marang - Khadam Umno rupanya!  hahaha!
 RUU 355 yang mula dikemukakan oleh MP Marang pada 18/3/2015 dan ditangguhkan dan dibaiki berkali kali sebelum dibentang semula dan disokong oleh MP Kota Bharu pada 06 April 2017 bergotong-royong masih belum bertaraf RUU selagi Usul MP Marang ini tidak diluluskan oleh Parlimen.

 Malangnya ada parti tertentu telah menabur fitnah dan propaganda jahat menuduh Dap yang menghalang dan menolak RUU 355, apabila ada pihak yang cuba menyatakan kedudukan sebenar RUU 355, mereka terus dilabel sebagai khadam Dap dan menjadi sasaran olok-olokan dan maki hamun.

 Itulah antara kejahatan politik yang memperdagangkan agama untuk mengelirukan masyarakat dan menanam kebencian rakyat kepada parti pembangkang terutama PH bagi menambah keselesaan UMNO dan BN. Inilah taawun politik yang dikatakan matang dan sejahtera yang disukai oleh UMNO sekarang. Che Ibrahim Mohamed

Komen al-Husseyn :

Pentaksub perasan Hj Hadi sudah berjaya ....
Pada 11 April , 2017, Hj Hadi telah diberi sambutan besar-besaran konon kerana telah berjaya membentang RUU 355 di parlimen pada 6 April lalu.

Dilaporkan 5 ribu akseptor konvoi menyambut kepulangan Hj Hadi di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.

Pada sebelah malamnya  di perkarangan Masjid Rusila diadakan ceramah perdana sempena kejayaan pembentangan RUU 355 oleh Hj Hadi.

Hj Hadi menyatakan penangguhan perbahasan RUU di parlimen ialah untuk memberi ruang penerangan yang menyeluruh kepada masyarakat.

“Perbahasan RUU355 ditangguhkan di Parlimen bagi membolehkan kita membuat penjelasan.

Dengan akreditasi Hj Hadi ini terbukti bahawa bukan faktor DAP yang menghalang pembentangan RUU 355 Hj Hadi tetapi permainan Hj Hadi yang remote controlnya di tangan Umno!
Baca Juga :
HIMPUNAN PADANG TIMUR SOLIDARITI RAKYAT MALAYSIA YANG AMAN DAN SAH
Wan Ji tak patut ditahan atas kes lama
Mengenali Ketua Pesuruhjaya SPRM yang sebenarnya
Hari Terakhir Perbicaraan Saman DS Nizar vs Hj Razman Zakaria

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "BENARKAH RUU 355 GAGAL KERANA DIHALANG OLEH DAP?"

Post a Comment