Berita Semasa

Banjir mula landa Kelantan, 162 mangsa dipindah


Sehingga sekarang , masih belum ada kenyataan resmi dikeluarkan oleh Kerajaan Pas Kelantan mengenai banjir yang mula melanda Kelantan.

Mungkin kerana Pas terlalu sibuk menggerakkan misi  bantuan kemanusiaan ke Syria pada Disember ini untuk memberikan keperluan berupa makanan dan selimut bagi menghadapi cuaca ekstrem tersebut.

Bukankah lebih baik jikalau urusan kemanusiaan di negeri sendiri diutamakan?

Adapun urusan luar negara itu, biarlah kerajaan Malaysia yang menggerakkannya. Lagi pula kita sudah ada Mercy Malaysia yang telah pun menjalankan agenda kemanusiaan di Syria semenjak 2013, termasuk misi ke Damsyik yang disertai wartawan BH pada Februari 2015.

Pas boleh salurkan bantuannya yang memberikan keperluan berupa makanan dan selimut melalui Mercy Malaysia.

Tapi nampaknya Pas mahu berlagak macam anak katak yang mengembongkan dirinya kerana mahu menandakan gebongnya!

Berikut yaitu kenyataan Bomba dan Penyelamat Kelantan, bukan dari kerajaan Pas Kelantan!
 Sejumlah tujuh sentra pemindahan banjir mula dibuka di beberapa tempat di negeri Kelantan hari ini, susulan hujan berterusan yang melanda semenjak semalam. 
 Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kelantan, Nazili Mahmood berkata, seramai 162 mangsa sudah dipindahkan setakat jam 5 petang tadi. 
 "Sehingga jam 5 petang, tujuh sentra pemindahan dibuka membabitkan 162 orang mangsa. 
 "Ia melibatkan tempat Ketereh, Pasir Mas, Pasir Puteh dan Tanah Merah," katanya kepada Malaysiakini. 
 JBPM Kelantan sebelum ini berkata sedia berhadapan sebarang kemungkinan banjir di negeri itu, dengan kekuatan seramai 1,127 anggota termasuk bomba tunjangan dan sukarela. 

Daniel Zairin : Diminta lebai2 udik dari pas segera report polis

Rosli My : Lepas ni buat tugu peringatan banjir pulak

Ahmad Qushairyl Ridzuan : Masa Penang dilanda banjir, ada verbal puaka berserban yang sodap verbal cakap bala Tuhan. Ni dah terkena banyak kali kat negeri Serambi Mekah, nak cakap pa pula? Mukjizat kurniaan Ilahi ka musibat? Renung renungkanlah.....

Urwah Uzzam : Org lain bala. Klu kat ia ujian. Hahaha 

Saari Saari : Mana pergi "pemimpin" besar Parti memerintah tidak buat Laporan Polis atas alasan "kerakusan pembangunan" sebagaimana Penang dilanda banjir baru-baru ini. 

Malik Nik : Bagi sja 50k balik duit kelantan tu 

Snakehead Hunter : kena btg idung sendiri berakal plk kata demam isu tengkujuh... kat penang kata bala la itu la ini la...pegi lw buat report. 

Hamzah Mohammad : Zuhairen Nahar, usang dah PAS dibantu Umno. Gaji MB, TMB dan pegawai2 Krjn Kelantan dibantu bayar oleh Krjn Pusat. Cuba semak berapa hutang Kelantan kpd Pusat berbanding Pul Pinang. Rasanya Kelantan paling tinggi, Pul Pinang paling rendah atau dah tak de hutang dgn Pusat. 

Hamzah Mohammad : Seberang sempadan tak pula banjir tiap2 tahun. Tentu ada yang tak kena di Kelantan. Biasa banjir krn tiadanya prog2 pencegahan banjir, pmbalakan haram & pembuangan sampahsarap ke sungai.. Krjaan Neg PAS beritahu rakyat mesti redho dengan banjir krn itu qadho dan qadar sbb tak de wang dan tak effisen. Pasal itu tiap2 tahun berlaku banjir besar.
Baca Juga:
PAS Kalut Tak Tentu Arah Bila ADUN PAS Kedah sertai BERSATU
PH akad final informasi kad pengenalan merah jikalau menang PRU14
PH BANTAH PROSES UNDI BELAH BAGI DAN POHON UNDI DI BILANG SEMULA.
ORANG KITA KE ORANG DIA...?

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Banjir mula landa Kelantan, 162 mangsa dipindah"

Post a Comment