Berita Semasa

Ambiga: Bagaimana yang disebut dalam pembelaan orang lain sebagai jenayah?


 Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan mempersoalkan bagaimana sebutan nama ia dalam pembelaan orang lain untuk tuntutan mahkamah dianggap sebagai jenayah di Malaysia.

 Ambiga mengulas laporan bahawa polis sedang menyiasatnya di bawah Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia 1998 untuk kesalahan yang membuat kenyataan yang melaksanakan khianat awam dan penggunaan fasilitas rangkaian yang tidak wajar , berikutan laporan polis yang difailkan oleh Umno Zulkarnain Mahdar. 

 "Pandangan undang-undang telah dinyatakan mengenai ketidakpatuhan tindakan polis.

 "Sukar untuk memahami bagaimana Defendan yang menyebut saya, dan diambil oleh Defendan untuk membela tindakan fitnah yang difailkan secara sukarela oleh spesialis politik Malaysia di mahkamah London, (dan oleh itu dilindungi oleh keistimewaan mutlak), boleh menjadi suatu kesalahan jenayah dalam Malaysia," katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

 Beliau merujuk kepada saman fitnah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang terhadap laman web pemberi maklumat whistleblower editor Clare Rewcastle Brown yang berpangkalan di UK.

 Ambiga juga mendakwa bahawa mereka yang dikaitkan dengan Abdul Hadi cuba mengganggu dan menakut-nakutnya, dengan menyatakan bahawa tindakan sedemikian terhadap seorang saksi yang berpotensi boleh dianggap menghina mahkamah.

 "Saya hanya ingin menambah bahawa pada pandangan saya penyiasatan ini mengikuti usaha bersepadu oleh pihak yang dikaitkan dengan Pihak Menuntut dalam tindakan sivil di UK, untuk mengganggu dan mengugut saya berkaitan dengan pembelaan yang difailkan oleh Defendan.

 "Terdapat juga kekurangan penghargaan yang melecehkan dan mengintimidasi seorang saksi yang berpotensi dipertimbangkan dengan serius di mana-mana mahkamah dan akan sama menyerupai penghinaan," kata Presiden Persatuan Hak Asasi Manusia Kebangsaan.

 Terdahulu hari ini, Ahli Parlimen PKR, N. Surendran menggesa Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun menjelaskan asas undang-undang untuk memulakan siasatan jenayah terhadap Ambiga, dengan menyatakan bahawa prinsip perundangan asas ialah bahawa tiada siapa yang boleh dituduh melaksanakan kesalahan jenayah sama ada perbuatan atau peninggalan oleh pihak lain.

 Surendran yang juga seorang peguam terus menegaskan bahawa "apa yang dipanggil pelanggaran" Ambiga berasal dari dokumen mahkamah yang difailkan oleh Rewcastle-Brown.

 Beliau berkata jikalau Abdul Hadi mempunyai problem dengan kenyataan Ambiga menyerupai yang dinyatakan dalam dokumen-dokumen mahkamah Rewcastle-Brown, dia boleh membetulkannya dalam tuntutan sivilnya yang sedang berjalan di mahkamah UK.   sumber
Baca Juga:
Siapakah yang gelabah sebenarnya?
Siapa Penyangak? Hanipa tanya Hj Hadi
Dia lupa yang selama ini bersama Bapa Penyangak!
Yayasan Amal Malaysia tidak ada kaitan dengan Jabatan Amal Pas

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Ambiga: Bagaimana yang disebut dalam pembelaan orang lain sebagai jenayah?"

Post a Comment