Berita Semasa

Amaran mengenai ribut yang akan berlaku yakni palsu, kata pegawai Pulau Pinang


 GEORGE TOWN, 16 Nov (Bernama) - Kerajaan Pulau Pinang mahu orang ramai berhenti mengembangkan mesej palsu mengenai ribut besar melanda Pulau Pinang kerana ini boleh menjejaskan pelancongan dan pelaburan. Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata informasi palsu itu akan memberi impak negatif kepada negeri terutamanya dalam sektor pelancongan dan juga menjadikan kebimbangan di kalangan pelabur. 

 "Kami hanya ingin memberi jaminan kepada pelancong dan pelabur bahawa Pulau Pinang selamat," katanya dalam sidang akhbar bersama Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Farizan Darus hari ini. Farizan membacakan mesej yang menyatakan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Negara (NASA) kononnya mengesan ribut menuju Pulau Pinang dalam masa dua hari.

 Mesej itu, menjadi tular pada 9 November, terus memberitahu orang ramai untuk tinggal di rumah atau bergerak ke tempat yang lebih selamat untuk menghadapi ribut yang akan datang.

 Farizan kemudian membacakan kenyataan rasmi oleh Jabatan Meteorologi Malaysia pada 9 November yang menafikan bahawa Pulau Pinang akan dilanda angin ribut pada 11 November.

  "Orang ramai tidak boleh mempercayai mesej tidak disahkan yang tersebar di media sosial," katanya.

 Lim berkata, walaupun Jabatan Meteorologi Malaysia tidak boleh dipercayai untuk meramalkan cuaca dengan tepat, 11 November telah berlalu tanpa sebarang ribut.

 "Memandangkan ia tidak berlaku, itulah sebabnya kita boleh merujuk kepada kenyataan mereka yang menafikan bahawa ribut sedang menuju ke sini dan kami mahu orang ramai berhenti mengembangkan informasi palsu itu," katanya.

 Beliau mengulangi pendiriannya bahawa Jabatan Meteorologi Malaysia tidak boleh dipercayai dengan ramalannya bahawa ia mendakwa tidak sempurna pada masanya.

 "Kita boleh faham mengapa walaupun jabatan mengeluarkan kenyataan yang menafikan bahawa angin ribut akan melanda Pulau Pinang dua hari selepas mesej itu menjadi virul, orang ramai tidak yakin dan tidak mempercayai mesej jabatan itu," katanya. Beliau menambah, orang ramai kini tidak lagi mempercayai Jabatan Meteorologi Malaysia.

 "Kita boleh faham mengapa orang lebih suka percaya apa yang mereka lihat di media umum dan bukannya Jabatan Meteorologi Malaysia," katanya.

  Beliau berkata tanpa ramalan dan sistem amaran yang tepat, kerajaan tidak akan bertahan kerana ia tidak akan dapat menyediakan dan selamat memindahkan orang dari tempat panas sekiranya berlaku banjir.

 Kerajaan telah menugaskan Majlis Hijau Pulau Pinang untuk mengkaji dan mengumpul maklumat dari jabatan-jabatan meteorologi negara-negara lain untuk menghasilkan sistem amaran awal yang lebih dipercayai.
Baca Juga:
INJUNKSI DI TOLAK, MENUNGGU PERBICARAAN LANJUT 4 DISEMBER 2017
Oh! Ini sebabnya Hj Hadi  semakin mengarut
Ribuan sukarelawan Pas bantu mangsa banjir di Pulau Pinang
Kelantan sepatutnya dapat Menteri Besar Macam ini !

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Amaran mengenai ribut yang akan berlaku yakni palsu, kata pegawai Pulau Pinang"

Post a Comment