Berita Semasa

AMANAH Gopeng/ Batu Gajah bantu Membina Semula Keluarga Yang Terpinggir

DS Nizar bersama keluarga yang terpinggir
Paling kanan ialah Pn Zaniza 
Pagi Sabtu semalam, Parti Amanah Gopeng / Batu Gajah telah bersama melaksanakan kerja amal membantu membersihkan daerah rumah seorang penduduk di Taman Desa Pelancungan.

Kerja bantu-membantu ini kami mulakan di awal pagi dengan mencantas dahan-dahan pokok kayu yang telah terbiar tumbuh liar dan mereput.

Kerja-kerja mengangkut sampah untuk pelupusan
Sampah sarap di daerah rumah turut dikumpulkan dan dibawa ke tempat pelupusan sampah.

DS Nizar telah turut bersama membantu melaksanakan kerja amal tersebut disamping beberapa orang penduduk yang sejiranan.

Kisah pilu dan mnyanyat hati yang menimpa keluarga Pn Zaniza ini menerima perhatian kami yaitu ekoran kunjungan DS Nizar bersama beberapa jago Amanah Gopeng melakukan Ziarah Kebajikan ke Taman tersebut pada  9 Nov (Khamis) yang lalu.

Sudah menjadi routin bagi DS Nizar berombongan  melakukan Ziarah Kebajikan di sekitar daerah Dun Sungai Rapat di setiap minggu.

 Rombongan DS Nizar berasa sangat terharu dan bersimpati apabila mengetahui nasib malang yang telah menimpa keluarga Pn Zaniza yang rumahnya terletak bertentangan dengan surau di taman itu.

Malang menimpa keluarga Pn Zaniza semenjak suaminya dieksekusi penjara dan gres sahaja dibebaskan namun masih tidak memiliki sebarang pekerjaan. Baru-baru ini pula si suami telah terlibat dalam satu kemalangan kecil mengakibatkan kakinya patah.


Di tempat pelupusan sampah
Keluarga ini terpaksa hidup tanpa bekalan air dan letrik kerana mereka tidak bisa untuk membayar bil bulanan yang tertunggak banyak jumlahnya mengakibatkan pihak berkenaan telah memotong bekalan air dan letrik di kediaman mereka.

Bayangkanlah betapa peritnya hidup keluarga ini tanpa bekalan air dan letrik. Tentu kita sendiri pernah merasakannya apabila bekalan air rumah disekat sementara sewaktu kerja-kerja pembaikan dilakukan kerana kebocoran, umpamanya.

Kelihatan Surau al-Falah yang berhampiran 
Kita juga tentu pernah mengalami bekalan letrik yang tiba-tiba terputus di tengah malam. Kita menjadi gelabah tidak ketahuan, kerana ekon, kipas dan tv tidak berfungsi...

Dapatkah kalian bayangkan betapa selama 4 tahun Pn Zaniza bersama anak seramai 6 orang hidup dalam keadaan yang serba serbinya kekurangan menyerupai ini?

Menurut Pn Zaniza, mereka pernah mengambil air dari surau di sebelah rumah mereka tetapi orang surau telah melarang dan tidak benarkan mereka mengambil air di situ.

Malang sunggoh nasib keluarga ini kerana orang-orang surau yang sepatutnya celik agama tetapi pribadi tidak ambil peduli nasib malang yang menimpa keluarga ini walaupun berada di sebelah surau mereka.

Surau ini hanya di seberang jalan rumah Pn Zaniza

Surau di taman ini turut mengingatkan saya ke masa tahun 90-an yang lampau.  Keadaan strukturnya masih tidak banyak berubah. Saya pernah membawa YB Dato Mahfuz berceramah di surau ini dahulu. Surau ini juga mengembalikan kenangan saya kepada Allahyarham Sdr Alias, pencetus Pemuda Pas yang seangkatan dengan Sdr Rahim Cheng, Ketua Amanah Tapah.

Mereka hanya berbekalkan pelita yang malap menemani mereka di waktu malam dan mereka menerima bekalan air untuk keperluan seharian dari jiran sebelah rumah yang besimpati.

Pn Zaniza mendapatkan proteksi RM400/ daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat dan RM250/ sumbangan daripada Baitul Mal.


Surau al-Falah terang kelihatan di seberang jalan 

 Disamping proteksi yang diterima itu, Pn Zaniza gigih berusaha dengan mengutip barangan lusuh untuk dijual bagi menampung perbelanjaan untuk menyara kehidupan keluarganya.


Diatas sifat peri kemanusiaan, kami mencicipi tidak tergamak membiarkan keperitan hidup keluarga ini mengancam masa depan 6 belum dewasa mereka yang masih kecil.

Terima kasih kepada sukarelawan Amanah Gopeng/Batu Gajah! 

Tiga orang anak sedang dalam alam persekolahan dan tahun hadapan ditambah seorang lagi yang akan masuk darjah satu. Anak-anak ini tidak sanggup menyertai sekolah agama rakyat berhampiran kerana keluarga tidak bisa membayar yuran persekolahan.

Lantaran itu, Parti Amanah Gopeng bersama Batu Gajah telah melancarkan Program Membina Semula Keluarga Yang Terpinggir bagi membantu keluarga malang tersebut.

Kutipan derma di kalangan jago dilancarkan dan alhamdulillah keluarga ini telah sanggup menikmati semula bekalan letrik dan air sesudah tunggakan bil letrik dan air serta kos pemasangan semula telah dibantu oleh AMANAH Gopeng dan Batu Gajah.


Sedikit ucapan dari DS Nizar sebelum meneruskan dengan
bacaan doa kesyukuran

Anuar Ibrahim PIC
Gotong Royong 

Sebagai tanda kesyukuran diatas kejayaan Program Membina Semula Keluarga Yang Terpinggir ini, sesudah simpulan kerja-kerja pencucian daerah rumah tersebut, satu majlis ringkas kesyukuran dan doa selamat telah diadakan di sebelah tengahari semalam.

Terima kasih kami kepada Sdr Anuar yang telah  berjaya mengelelokan majlis tersebut terutamanya kerana menaja katering sarapan pagi dan jamuan tengah hari untuk  kami semua. Baca Juga:
Apakah tujuan Najib dan Rosmah lawat Anwar?
Inilah akhlak sebenar lebai-lebai walaun
Kenyataan menghina proses mahkamah oleh AJK PAS PUSAT
PARTI PERASAN SUCI BUAT KERJA MEMALUKAN ORANG ISLAM

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "AMANAH Gopeng/ Batu Gajah bantu Membina Semula Keluarga Yang Terpinggir"

Post a Comment