Berita Semasa

Allah akan balas setimpal verbal celupar - “cirit birit verbal dan tulisan”

Selepas Mahkamah mengarahkan PJ Pas Perak membayar kepada Timbalan AMANAH Negeri Perak DS Nizar RM200 ribu kerana memfitnah, nampaknya ada satu lagi kes saman fitnah lagi dari AMANAH sedang memburunya pula.

 Ini dinyatakan oleh Peguam AMANAH, YB Hanipa Maidin melalui muat naik di laman fesbuknya kelmarin :
1. Saya ingin mengucapkan tahniah kpd DS Nizar dan pasukan peguam ia iaitu Hj Asmuni dan Fitri atas keputusan Mahkamah Sesyen Ipoh yang memihak kpd DS Nizar dalam saman sivilnya ke atas PJ parti suci Perak.  
2. Salam ta'ziah pula saya ucapkan kpd PJ Perak tersebut dan pasukan peguamnya yg diketui okeh sdr Zamri ( kawan dlm lajnah guaman parti suci dulu ).  
3. Jika saya layak bagi pesan tersirat , saya hanya nak kata yang menang kena bersyukur pada Tuhan dan jgn ek dan yang kalah pula kena muhasabah dan jgn anggap "the end of the world". You still have the right to appeal. 
4.InsyaAllah , one more kes dlm proses saman juga ke atas PJ Perak tu berhubung posting ia dlm fb (Lihat lampiran). Yang ini, insyaAllah saya terlibat sbg peguam yg menyaman. 
 Sebelum ini Peguam Amanah Mohamed Hanipa Maidin yang mewakili Presiden Mohamad Sabu, timbalan presiden Salahuddin Ayub dan setiausaha agung Mohd Anuar Tahir telah memberi masa 14 hari kepada Razman untuk memohon maaf kerana cuba membuat provokasi terhadap pemimpin parti berkenaan.

    "Saya bercadang sehari dua lagi akan menghantar surat (tuntutan guaman) kepada Razman untuk meminta maklum balas.

 "Sekiranya dalam masa 14 hari tidak ada respon daripada beliau, kita akan teruskan saman dan kita akan jumpa dia di mahkamah," katanya pada sidang media di Wisma AMANAH di ibu negara yang diadakan pada 20 Jun lalu.

 Poster yang dirujuk Hanipa itu ialah imej dikongsi Razman yang memaparkan "sejarah yang berulang" dengan membandingkan penubuhan AMANAH - didakwanya sebagai proksi DAP - dengan Rejimen ke-10 PKM.

 Rejimen ke-10 itu dianggotai sepenuhnya oleh golongan Melayu.

 Tiga pemimpin kanan AMANAH Mohamad Sabu (presiden), Salahuddin Ayub (timbalan) dan Anuar Tahir (setiausaha agung) antara yang kelihatan dalam poster itu.

 Turut dipaparkan ialah wajah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

 Razman mengakui poster tersebut bukan hasil tangannya dan hanya berkongsi imej berkenaan di media umum miliknya.

 "Bukan saya buat, saya kongsi saja. Maksudnya kita nak bagi terperinci bukan apa pasal masyarakat duk tanya dalam keadaaan... kita minta maaflah tapi kita kena bagi terperinci perjuangan kita," katanya.

Pada hari yang sama Malaysiakini melaporkan :

Beberapa jam selepas diancam untuk disaman, Pesuruhjaya PAS Perak hari ini memohon maaf kerana mengaitkan Parti Amanah Negara (AMANAH) serta pemimpin pertubuhan itu dengan Parti Komunis Malaya (PKM). 
"Dah mereka terasa hati, kita minta maaf sajalah. Daripada pergi (ke mahkamah) membuang masa, minta maaf sajalah. 
"Kalau dia (AMANAH) terasa hati dengan perkataan itu, sekurang-kurangnya dia tak sukalah perkataan itu, tetapi itulah hakikatnya. 
"Tak apalah dia minta (permohanan maaf), itu proses saja," katanya saat dihubungi Malaysiakini. 
 Tentu ramai walaun yang bertanya, kenapa AMANAH mahu saman Razman sedangkan dia sudah pun minta maaf?

Saya sendiri turut tertanya-tanya. Tapi apabila ditetiliti perihal kenyataan minta maaf Razman itu ternyata permohonan maafnya itu bukan atas alasannya ialah kerana merasa kesalahannya di atas ketelanjuran cemuhannya itu tetapi hanya kerana :

1) Dia tidak mahu membuang masa pergi ke mahkamah (sebenarnya takut kena saman).

2) Dia tetap bertegas bahawa '...tetapi itulah hakikatnya' yakni dia mengaitkan Parti Amanah Negara (AMANAH) serta pemimpin pertubuhan itu dengan Parti Komunis Malaya (PKM) - AMANAH - didakwanya sebagai proksi DAP

3) Besar kemungkinan Razman sekadar menyatakannya melalui kenyataan di media sahaja tetapi tidak membalas surat guaman AMANAH yang telah dihantar kepadanya.

 Mustafa Ali, bekas Setiausaha Pas pernah menyebutnya 'Mulut Cirit Birit' kepada Setiausah Pas sekarang (pengganti Mustafa Ali) suatu masa dulu.

Mustafa meminta pengarah operasi Pusat Penyelidikan PAS (PPP) semoga jangan “cirit birit verbal dan tulisan” dalam menjalankan tugasnya.

 Mustafa berkata ia meminjam kata-kata Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk mengingatkan Dr Mohd Zuhdi Marzuki semoga “jangan selalu sangat cirit birit mulut”.  sumber

Semoga Tuhan senantiasa melindungi hambanya yang teraniaya dan membalas dengan setimpalnya ke atas mereka yang verbal celupar - “cirit birit verbal dan tulisan”
Baca Juga:
USTAZ TUAN IBRAHIM JUAL TEMBERANG DI MARAN
Mengata Dulang Paku Serpih Mengata Orang Awak Yang Lebih
Ambiga: Bagaimana yang disebut dalam pembelaan orang lain sebagai jenayah?
Siapakah yang gelabah sebenarnya?

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Allah akan balas setimpal verbal celupar - “cirit birit verbal dan tulisan”"

Post a Comment