Berita Semasa

Solat Hajat atau Solat Minta Turun Bala?

Oleh Che Ibrahim Mohamed 

Gerombolan walaun terus melaksanakan provokasi terhadap AMANAH.
 Selepas memacak bendera dan memasang papan tanda  'Hak Milik
Persendirian', Pas merancang mengadakan solat hajat pula...
Ambo tertarik dengan komen komen beberapa orang budak budak Pas berkaitan report polis oleh AMANAH Kubang Keriang sebagai usaha untuk halang mereka nak solat hajat di Wisma Tok Guru.

 Suka ambo nak maklumkan, mengikut Kanun Acara Jenayah, ialah menjadi tanggungjawab orang awam membuat laporan polis kalau disyaki akan berlaku provokasi dan kekacauan sebagai maklumat awal kepada pihak polis untuk membuat penyiasatan dan mengambil langkah langkah pencegahan.

Kenyataan YB Dato Che Abdullah Mat Nawi, Setiausaha Badan Perhubungan Pas Kelantan menyerupai yang disiarkan oleh akhbar akhbar dan diikuti dengan Kenyataan Ahmad Fadli Syaari, Ketua Pemuda Pas Kelantan melalui status facebooknya ialah terang bersifat provokasi yang bertujuan untuk menyebabkan kekacauan dan keresahan awam.

 Walaupun Pas cuba berselindung di sebalik solat hajat, tetapi tindakan tersebut semakin menampakkan sikap Pas yang sering menunggang agama untuk tujuan politiknya.

 Masyarakat Islam amat faham dan sudah lama memgamalkan solat hajat tanpa menyebabkan apa apa keresahan yang boleh menganggu ketenteraman awam, tetapi sikap Pas yang mengerah ahlinya dari seluruh negara untuk bersolat hajat hanya bagi tujuan memasuki bangunan di atas tanah yang gres dibeli, ialah terang bersifat provokasi dan menggunakan agama untuk menyembunyikan hasrat sebenar mereka.

 Sikap mereka ini terang membelakangkan undang undang dan tidak menghormati proses mahkamah syariah yang masih membicarakan tuntutan akreditasi pusaka oleh waris si mati termasuk ke atas tanah yang telah dibeli oleh Pas ini.

 Sehingga kini Pas tidak pernah menfailkan satu permohonan ke Mahkamah Tinggi untuk mendapat satu perintah mengusir Amanah yang didakwa telah menduduki premis tersebut tanpa izin.

 Notis peguam biar sesiapa yang menduduki bangunan tersebut keluar dan menyerahkan milikan kosong kepada tuan tanah yang gres tidak mempunyai apa apa kuatkuasa undang undang selagi ianya tidak berbentuk satu perintah mahkamah.

Oleh itu ialah wajar Amanah Kubang Kerian dan orang orang awam yang lain membuat laporan polis bagi membolehkan pihak polis membuat siasatan awal sebagaimana kehendak undang undang bagi menghalang sebarang bentuk provokasi dan kekacauan berlaku walaupun mereka cuba berselindung di sebalik fatwa beragama menyerupai solat hajat dan seumpamanya.
Baca Juga :
Nurul Islam : Hj Hadi Presiden PAS membenarkan ambik duit UMNO?
Bagaimana duduk perkara boleh makan dedak Umno atau tidak boleh makan dedak Umno itu boleh timbul?
Tidak mustahil selain makan nasi, insan juga makan dedak!
APA YANG TUAN HJ IBRAHIM TUAN MAN SERTA 30 ORANG AHLI JAWATANKUASA PUSAT PAS PUAS HATI DENGAN PENERANGAN ARUL KANDA?!

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Solat Hajat atau Solat Minta Turun Bala?"

Post a Comment