Berita Semasa

Mayat Sah Pendaki Malaysia

Ramli Abdul Majid. - Tingkap Berita
Ramli Abdul Majid.

KUALA LUMPUR: Mayat yang ditemui pihak berkuasa Iran di kawasan Gunung Damavand, Iran pada petang Jumaat lepas disahkan pendaki Malaysia, Ramli Abd Majid yang dilaporkan hilang sejak 20 November 2016.

Wisma Putra dalam kenyataan pada Ahad berkata, Kedutaan Besar Malaysia di Tehran sedang menghulurkan bantuan untuk membawa pulang jenazah ke tanah air.

"Kerajaan Malaysia merakamkan setinggi penghargaan kepada pihak berkuasa Iran di atas usaha mencari dan menyelamat yang telah dilakukan, serta menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga mangsa," menurut kenyataan itu.  Agensi berita Iran, Islamic Republic News Agency (IRNA) melaporkan sekumpulan pendaki menjumpai satu mayat dipercayai rakyat Malaysia ketika mereka menuruni gunung itu pada ketinggian 4,300 meter pada Jumaat lepas.

Laporan itu turut menyebut penemuan mayat berkenaan dimaklumkan kepada Jabatan Bulan Sabit Merah di bandar raya Amol di Wilayah Utara Mazandaran yang menghantar pasukan mencari.

Pada November tahun lepas, Ramli yang merupakan ketua jurutera sistem di Ibu Pejabat Proton Holdings Bhd, Shah Alam, Selangor bersama seorang lagi pendaki Kelab Jelajah Alpine (KJA) Syed Redzuan Syed Salim Shatri, 50, dilaporkan hilang selepas terpisah daripada anggota kumpulan pendaki yang lain.

Pada 28 Novmeber 2016, Syed Redzuan ditemukan meninggal dunia di kawasan Yakhar Glacier dan jenazahnya dibawa pulang ke Malaysia. - Bernama


Source : mstarBaca Juga:
Pemandu Lori Direman Tiga Hari
Polis Antara Mangsa Serangan Pengganas Di Somalia
Pasangan Warga Emas Terpaksa Pakai Lampin
Wanita Maut Rumah Terbakar Di Bangsar

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Mayat Sah Pendaki Malaysia"

Post a Comment