Berita Semasa

Kaji Dasar Tamat Hayat Kenderaan - Tiong Lai

Kaji Dasar Tamat Hayat Kenderaan - Tiong Lai - Tingkap Berita
Ketetapan dasar tersebut diambil untuk mengurangkan risiko kemalangan disebabkan faktor usia kenderaan. - Gambar hiasan

BENTONG: Kementerian Pengangkutan sedang mengkaji kesesuaian mewujudkan dasar tamat hayat kenderaan yang akan menetapkan had usia kenderaan, kata Menterinya Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata ketetapan itu diambil untuk mengurangkan risiko kemalangan disebabkan faktor usia kenderaan, seperti kemalangan dua bas kilang berhampiran Plaza Tol Juru, Pulau Pinang pada 24 Okt lalu yang menyebabkan lapan maut.

Katanya, siasatan awal mendapati sebuah bas yang berhenti di tepi jalan akibat kerosakan dalam kemalangan itu telah berusia 32 tahun manakala sebuah lagi bas berusia melebihi 10 tahun.

"Walaupun siasatan awal mendapati kedua-dua bas itu lulus pemeriksaan Puspakom pada September lalu, namun kita tidak tahu jika kenderaan itu rosak selepas menjalani ujian, terutamanya bas yang usianya sudah terlalu lama.

"Sebab itu, kita melihat isu berkaitan usia kenderaan merupakan perkara besar dalam aspek keselamatan jalan raya dan perkara ini telah dipraktikkan di negara lain seperti Jepun dan Singapura atas sebab keselamatan," katanya. - Bernama


Source : mstar


Baca Juga:
BAM Tiada Halangan Bawa Masuk Semula Rashid Sidek, Kim Hock
Real Madrid Kenal Pasti Tiga Pengganti Ronaldo
Berjuanglah Demi Maruah Kelantan - Bibi
Hodgson Terima Crystal Palace Kerana Tekanan

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Kaji Dasar Tamat Hayat Kenderaan - Tiong Lai"

Post a Comment