Berita Semasa

Doktor Gigi Palsu Dipenjara

Dokter Gigi Palsu - Tingkap Berita
Doktor Gigi Palsu Dipenjara, Denda RM70,000

KUALA LUMPUR: Seorang doktor gigi palsu dihukum penjara sebulan dan denda RM70,000 kerana mewujudkan klinik gigi tanpa kebenaran Kementerian Kesihatan.

Chen Jianghong, 48 yang juga rakyat China mengaku bersalah kerana mengusahakan klinik pergigian persendirian di bilik hotel di sini.

Hakim memerintahkan supaya hukuman itu bermula 28 September iaitu  hari sama Chen ditahan.

Beliaujuga mengarahkan tertutuh supaya dipenjara selama enam bulan jika gagal membayar denda.

Hakim Harmi Thamri berkata, kesalahan yang dilakukan Chen adalah serius  kerana tertuduh tidak mempunyai pengalaman sebagai doktor gigi dan menjalankan operasi klinik yang tidak didaftarkan dengan kementerian.

Tambah hakim itu, Chen yang juga warga asing tidak seharusnya memberi khidmat pergigian tanpa sebarang sijil daripada Kementerian Kesihatan.

Terdahulu, dalam proses mitigasi, peguam Chen, Tan Teck Yew memaklumkan anak guamnya yang juga pembantu kepada doktor gigi menyara keluarganya termasuk ibubapanya, isteri dan anak berusia lapan tahun di China.

Timbalan Pendakwa Raya kementerian, Nurul Khairiyah Samsudin menggesa mahkamah mengenakan hukuman berat terhadap tertuduh kerana ia melibatkan kepentingan awam dan keselamatan pesakit.

Chen ditahan pegawai kementerian itu ketika menjalankan rawatan terhadap seorang lelaki di bilik sebuah hotel. Ketika itu, Chen memakai topeng muka dan berdiri di hadapan seorang lelaki yang sedang duduk di kerusi.

Tertuduh sedang memegang peralatan pergigian pada sebelah tangan, manakala satu lagi tangannya pada mulut lelaki berkenaan. Difahamkan lelaki berkenaan mendapatkan khidmat Chen untuk membuat gigi palsu.

Source : mstar

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Doktor Gigi Palsu Dipenjara"

Post a Comment