Berita Semasa

Wajarkah Malaysia Beri Perlindungan Kepada Penjenayah?

Dituduh terlibat dengan keganasan
dan pengubahan wang haram.
 Ramai yang keliru dan beremosi kerana ada kalangan yang menentang eksistensi pendakwah terkenal dari India Dr Zakir Naik di Malaysia.

 Rata-rata masyarakat menyangka bantahan ini yaitu kerana aktivitas dakwah Zakir yang sering bercakap wacana perbandingan agama lalu ia dituduh menghina agama lain.

 Tidak dinafikan ada yang membantah kehadiran Zakir, warga absurd kerana telah diberikan status penduduk tetap (PR) dengan mudah semenjak 5 tahun lalu.

  Setiap bantahan tersebut memang ada kewajarannya.  Pemberian PR kepada Zakir begitu mudah dan hanya diketahui umum pada selasa lalu; sedangkan ada ramai warga terutamanya dari komuniti India yang kelahiran disini tetapi masih menunggu bertahun-tahun lamanya untuk mendapatkannya.

Namun bantahan yang paling wajar ialah kerana kerajaan Malaysia dilihat cuba memberi perlindungan kepada Zakir.

 Zakir telah melarikan diri kerana mengelak untuk dibicarakan oleh mahkamah di India yang mahu menyoalnya berkaitan kes keganasan dan atas tuduhan pengubahan wang haram.

Menurut laporan, Zakir  tidak menyahut tiga notis yang dihantar kepadanya untuk hadir untuk disoal siasat. Tiga saman atas kes-kes yang difailkan di bawah Akta Aktiviti Haram (Pencegahan) terhadapnya tahun lepas.

Ekoran itu ahad lalu Mahkamah Khas Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, telah mengeluarkan waran tidak boleh diikat jamin terhadap Zakir dalam kes pengubahan wang haram yang difailkan oleh Direktorat Penguatkuasaan, selepas dia gagal hadir di hadapannya.

 Dan hari pula dilaporkan, sebuah mahkamah di India telah mengeluarkan waran tangkap kedua  tidak boleh diikat jamin terhadap pendakwah kontroversi Zakir Naik.

Zakir telah tinggal di Malaysia untuk mengelakkan penangkapan.NIA berkata ia akan mendapatkan pemberian daripada Interpol untuk mengambil Naik kembali ke India dari luar negara.

Zakir telah mendakwa bahawa dia tidak akan mendapat perbicaraan yang adil di India dan mendakwa ia akan diseksa bila ia kembali ke India.

Persoalannya kini adakah wajar Malaysia memberi perlindungan kepada seorang yang menghadapi tuduhan jenayah berkaitan kes keganasan dan atas tuduhan pengubahan wang haram ?

 Jangan samakan kes Zakir ibarat mana kerajaan Perancis pernah menawarkan suaka politik kepada Khomeini.

 Zakir perlu berani sebagaimana yang pernah ditunjukan oleh Anwar Ibrahim. Anwar  tahu dan yakin tidak akan mendapat keadilan di Mahkamah Malaysia, namun Anwar tidak melarikan diri keluar negara walaupun telah ada negara yang sanggup mendapatkan dan menawarkan suaka politik kepadanya.

 Malaysia tidak boleh menawarkan alasan bahawa Zakir tidak akan mendapat perbicaraan yang adil di India. Itu yaitu urusan India dan warganya. Malaysia perlu menghormati dan tidak mencampuri urusan tata cara dan hak perundangan negara lain.

 Sembilan belas orang, termasuk Pengerusi Hindraf, P Waythamoorthy dan peguam Siti Kasim, baru-baru ini memfailkan saman terhadap kerajaan kerana didakwa melindungi Naik.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Wajarkah Malaysia Beri Perlindungan Kepada Penjenayah?"

Post a Comment