Berita Semasa

Ulamak memilih Kemungkaran...!

Oleh Ahmad Sayuti Bashiron 

Ust Rejab Md Akhir 'Jahanam' Ketua
Dewan Ulama Pas Kedah
1. Saya memilih utk ikuti live ulamak Pas bermuktamar pagi ini. Sebaik teman saya Ustaz Mohd Nazri Chik selesai aluan, ucapan sulung yakni wakil Kedah Ustaz Rejab Md Akhir.

2. Belum pun sempat berucap, semua yg hadir diajak bangun dan sama laung kata semangat, yg terus disusuli kata "jahannam PAN".


3. Allahu... Saya benar tergamak, terdiam, tak terkata beberapa saat. Itu rupanya kalimah pertama hari mulia tamat Rejab 1438H ini. Didoakan oleh perwakilan dlm satu majlis besar yg berkumpul semua andal agama parti itu. Itu sebagai munajat mereka yg berkumpul?

 Ada yg dilihat tak selesa, namun tak ada pun seorg bangun tegur maksiat akhlaq dihadapan mereka itu...! Termasuklah dalam majlis itu ada wakil majlis syura parti, wakil Presiden, namun tak ada yg menegur apa berlaku dalam dewan itu! Bahkan hampir semua tersenyum puas dan bangga atas munkar berjamaah yg berlaku itu.

 Ikhwah yg dirahmati.

 4. Sesunggguhnya kalimah "jahannam" itu yakni hak Yang Mahakuasa semata. Digunakan utk musuh Islam yg dijanjikan dicampak dlm neraka jahannamNya. Tapi itulah pilihan doa oleh ulamak parti itu utk kami, dari Parti Amanah Negara yg mereka singkatkan sbg terma "PAN". 

5. "PAN" itu juga disebut oleh Ustaz Mahfuz Ketua Ulamak Pas sbg doa mereka atas kalimah arab bermaksud "mati". Maka andal Pas tak dibenarkan sebut AMANAH, tetapi hendaklah sebut PAN sbg doa maut utk AMANAH. Sebegitu sekali! 

6. Saya teringat hadith, Rasulullah berkata amat takut lebih takutnya baginda pada Dajjal, yakni pada lahirnya ketua / ulamak yg menyesatkan ummah di kiamat ini dgn pelbagai pembohongan dan tipudaya mereka. Juga lain bermaksud "mencela seorang muslim itu yakni dosa kefasikan, dan membunuhnya pula yakni kekufuran". Saya melihat kebenaran pada kedua hadith Rasul mulia itu! Saya juga imbas apa yg dah berlaku kebelakangan ini. 

7. Tahun 2013 Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang sendiri mulakan kerja khianat PAS pada PKR apabila beliau sendiri letakkan calon PAS di kerusi yg dah pun menjadi hak PKR semenjak 2008. Akhirnya UMNO berterima kasih pada PAS atas hadiah kerusi itu. 

8. Kesannya juga, dalam dua kali agenda Dewan Ulamak parti itu membuat keputusan dan undangan utk putuskan dgn PKR (dan abadi dgn DAP). 

9. Hasil dari itu setiap teguran pada Presiden atas kesalahan itu, pasti terus dijawab dgn kata kesat termasuk barua dan broker, nyamuk, anjing, serigala, babi, biawak, dan bermcm lagi makian dgn seronok sekali. 

10. Umum juga ingat, setahun kemudian, tahun 2014 wakil ulamak Ustaz Azhar Yaacob bangun lebih 20 min bacakan doa laknat buat andal sendiri yg berbeza pandangan dgn Presiden party dalam Muktamar di Johor. Doa mulia dijadikan medan mencaci hina. Ahli diperbodohkan sebegitu sekali oleh ulamak party! 

11. Dan tahun berikutnya 2015 kita lihat sekali lagi Mokhtar Senik wakili ulamak bangun bawakan undangan tergempar arah perwakilan putuskan kekerabatan dgn DAP, tetapi abadi pula dgn PKR. Totally berbeza pandangan semenjak 2 tahun sblm itu! 

12. Hingga akhirnya, sehari kemudian tanpa disangka Presiden party salahgunakan veto utk paksa perwakilan Muktamar 2015 di Kuala Selangor terima undangan putus dgn DAP tanpa dibenarkan bahas. Maka terputuslah hubungn rasmi PAS dgn DAP hasil kerja ulamak parti itu! 

13. Maka, dua hari selepas putus itu, YB Iskandar A Samad (Naib Presiden) bertanya terus pada Ustaz Rizuan Bin Rahmat Ketua Ulamak Selangor, apa punca tiba-tiba ulamak PAS mahu putus dgn DAP? Apakah ulamak tak lihat manfaat dakwah yg ada selama PAS berkawan dgn DAP dan PKR? 

14. Ustaz Rizuan Bin Rahmat mengakui mmg manfaat bersama DAP tersangat banyak. Namun katanya undangan Dewan Ulamak Pas itu bergotong-royong bukan bertujuan utk benar-benar putus pun dgn DAP. Tapi katanya, tujuan asal undangan itu diangkat "hanyalah untuk tujuan gempar DAP sahaja..." melalui perbahasan muktamar itu! Dan ulamak sendiri yakin pasti undangan itu akan ditolak oleh hampir semua perwakilan yg hadir. 

15. Katanya juga, Dewan Ulamak Pusat sendiri pun terkejut dgn penggunaan veto yg tak disangka oleh Presiden itu.

 Ikhwah yg dirahmati;

 Semua itu hanyalah beberapa pola kerosakan yg dah pun berlaku. Banyak jikalau kita kaji akan betapa rosaknya fikrah dan perangai mereka yg bergelar diri sbg ulamak parti itu terutamanya dalam menguruskan perbezaan pandangan sesama andal atau pimpinan party.

 Kita dah saksikan, jawapan paling mudah buat ulamak itu hanyalah memaki-hamun serta zahirkan kata laknat dan nista pada sesiapa pun yg berbeza pendangan dgn Presiden party.

 Langsung tiada hujjah atau fakta berani dibuat secara berdepan atau tersusun.

 عَنْ أَبِيْ هُرَيْرَةَ قَالَ: قِيْلَ: يَا رَسُوْلَ اللَّهِ ادْعُ عَلَى الْمُشْرِكِيْنَ. قَالَ: إِنِّيْ لَمْ أُبْعَثْ لَعَّانًا وَإِنَّمَا بُعِثْتُ رَحْمَةً. (رواه مسلم) 
Rasulullah pernah diminta untuk doakan kecelakaan / kebinasaan ke atas kaum musyrikin sendiri. Maka jawab Rasullah, "sesungguhnya saya tidaklah diutuskan sebagai pelaknat, bahkan sesungguhnya saya diutus hanya sebagai rahmat.." [Muslim. No. 2599]

https://www.facebook.com/ahmadsayutibashiron/posts/10155195242324876 

Kita berdoalah semoga anugerah kesabaran pada semua dalam mehnah yg berlaku ini. Dalam parti itu masih terlalu ramai sahabat-karib kita yg baik dan sgt ikhlas. Tetapi, mereka masih memilih utk tidak bersuara hanya kerana dakapan ta'asub pada susuk Presiden dan ulamak-ulamak party, sekalipun mengakui dosa mereka. Makan cukuplah Yang Mahakuasa sbg sebaik pemberi balas buat hambaNya.

 assayuti | 1 Sya'ban 14389

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Ulamak memilih Kemungkaran...!"

Post a Comment