Berita Semasa

Tak betul dakwaan negara perlukan GST, kata Rafizi

"Kutipan cukai pendapatan bekerjsama lebih dari secukupnya."
SUBANG JAYA: Naib Presiden Rafizi Ramli menghentam pakar ekonomi yang menyokong hujah negara perlukan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), kerana statistik kementerian kewangan mengatakan tidak.

 Januari lepas, Malay Mail Online memetik Firdaus Rosli, felo ekonomi di Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) Malaysia berkata “tidak munasabah” melayan idea memansuhkan GST apabila defisit belanjawan melebar lagi.

“Saya ingin tahu dari mana andal ekonomi ini mendapat data mereka karena aku dapat data dari perbendaharaan,” kata Rafizi.

 Bercakap di majlis pelancaran bukunya “Panduan Bina Semula Negara (Jilid 1)”, Rafizi berkata statistik dari kementerian kewangan menunjukkan cukai pendapatan negara terbukti setanding negara lain, menyangkal “amat memerlukan” GST.

 “Statistik menunjukkan kutipan cukai pendapatan semenjak 2 tahun lalu meningkat. Tahun depan, dia dijangka naik. Begitu juga di negara lain.

 “Jadi dari mana hujah mengatakan asas pendapatan kita terlalu kecil hinggakan kita perlu GST? “Ia yaitu satu pembohongan.”

 Rafizi berkata seorang profesional tidak sepatutnya menunjukkan gambaran salah kepada rakyat.

 “Saya faham bila dia dari (Datuk) Ahmad Maslan (bekas timbalan menteri kewangan) dan (Datuk Seri) Najib Razak (perdana menteri dan menteri kewangan) kerana mereka tidak faham pun, tetapi bagaimana pula dengan para andal ekonomi?”

 Bulan lepas, theSundaily melaporkan Najib sebagai berkata kesepakatan pembangkang memansuhkan GST berdasarkan kepada keperluan politik bukannya realiti.

 Najib menambah sumber hasil yang besar lengan berkuasa penting untuk kerajaan, menuduh pembangkang tidak memberitahu perkara sebenar mengenai keperluan GST.

Lembaga Hasil Dalam Negeri mengutip RM114 bilion cukai pada 2016.

 Ia mengatakan secara idealnya, kutipan cukai sepatutnya 14% daripada keluaran dalam negara berangasan (KDNK). KDNK negara semasa yaitu RM1.2 trilion.

Oleh itu, IRB menyasarkan kutipan RM127 bilion cukai pada 2017, iaitu 10% daripada keseluruhan KDNK. Manakala bagi GST pula, Malaysia berharap dapat mengutip RM42 bilion tahun ini berbanding RM41 bilion tahun lepas. sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Tak betul dakwaan negara perlukan GST, kata Rafizi"

Post a Comment