Berita Semasa

Surat terbuka Raja Bahrin kepada Ahmad Amzad


 Saya mohon mengulas serangan dan tomahan AJK PAS Kuala Terengganu, Ahmad Amzad Hashim berhubung penulisan aku wacana  ‘Usaha padam legasi Nik Aziz’ yang disiarkan di Malaysiakini pada 12 April lalu.

 Pada permulaan serangan Ahmad Amzad dia mengatakan aku hanya “sekali sekala” ke kuliah bekas Mursyidul Am PAS, Tok Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat dan seakan-akan aku mentah tidak memahami sangat anutan serta pemikiran Almarhum.

Adakah Ahmad Amzad mengetahui segala gerak-geri aku semenjak awal 1980an apabila aku pulang ke Terengganu dan berulang ke Masjid Pulau Melaka di Kelantan untuk hadir kuliah subuh Tok Guru Nik Aziz?

Semasa itu, Ahmad Amzad hanya berusia 12 tahun. Saya lebih selesa ke kuliah Masjid Tok Guru Pulau Melaka bersama dengan pelajar-pelajar dari Maahad Darul Anuar dalam ketenangan suasana di awal pagi.

Orang pertama yang aku zahirkan hasrat dan mohon restu doa sebelum menjadi mahir PAS yaitu Tok Guru Nik Aziz, di Masjid Pulau Melaka. Tahukah wahai Ahmad Amzad yang berusia 12 tahun masa itu wacana dua perkara tersebut di atas?

Tidak mungkin di usia begitu muda Ahmad Amzad telah berupaya mengikuti pergerakan aku di Terengganu dan Kelantan.

Penggunaan perkataan “bohong” Ahmad Amzad terhadap penulisan aku yaitu keterlaluan apabila dikira dia menyatakan perkara-perkara yang dia sendiri tidak mungkin mengetahui sejarah aku mendekati Tok Guru Nik Aziz semenjak 1980an.

Saya mendekati Tok Guru bukan untuk mencari kedudukan atau pengaruh tetapi bagi menambah pengetahuan dan menjiwai ilmu Tok Guru yang penuh akal dan kelembutan serta hemahnya.

Kenyataan kononnya aku di panggil oleh Pengarah Penerangan PAS Terengganu, Wan Sukairi Wan Abdullah di rumah Ahmad Amzad khusus wacana isu PASMA dan pilihan raya kerajaan tempatan yaitu tidak munasabah.

Perkara yang sebesar dan serius ibarat itu sepatutnya di bawa ke mesyuarat PAS Kawasan Kuala Terengganu dan bukan mesyuarat sulit.

Kalau benar yang “kesalahan” aku terbukti kenapa tidak ada majlis yang sepatutnya dibuat melalui mesyuarat rasmi? Isu utama yang di timbulkan yaitu wacana penulisan aku berkaitan “Legasi Nik Aziz” dan mereka tidak mahu ahli-ahli mesyuarat lain mengetahui teguran ini dibuat.

Lagipun aku pernah ditegur secara keras di mesyuarat PAS Kawasan Kuala Terengganu tidak lama selepas menjadi mahir parlimen di atas isu yang tidaklah begituserius. Kaprikornus kenapa kali ini di buat cara sulit pula?

Beberapa bulan sahaja selepas dipilih menjadi mahir parlimen Kuala Terengganu aku pernah ditegur keras pada mesyuarat PAS Kuala Terengganu kerana kononnya tidak menjaga kawasan.

Saya gres sahaja simpulan menghadiri sessi sidang Parlimen pertama aku dan sudah tentu banyak yang aku perlu pelajari wacana peraturan dan persiapkan keperluan untuk menjadi mahir parlimen yang berkesan dan bukan sekadar hadir tunjuk muka sahaja.

Kehadiran serta rekod ucapan aku di Parlimen yang tercatat secara rasmi boleh memberi gambaran terperinci komitment saya.

Cemuhan Ahmad Amzad yang “hari ini aku berucap seorang di belakang Hilux tidak dipedulikan sesiapa”menunjukkan sikap yang kurang matang.

Seorang wakil rakyat mesti meletakkan khidmat memberikan maklumat sidang Parlimen sebagai keutamaan peran penting tidak menduga berapa orang yang hadir.

Kita turun ke bawah mencari rakyat dan bukan minta rakyat datang menyembah kita. Kita sebagai wakil rakyat patut memperhambakan diri dan bukan hanya ingin berceramah di hadapan ribuan atau ratusan orang sahaja dengan kutipan wang melalui “koleksi dana”.

Rakyat mesti didahulukan. Sudah lupakah Ahmad Amzad pemimpin PAS terdahulu pernah berceramah dahulu di tempat-tempat dimana lagi banyak batang pokok dari orang semasa mula perjuangan dahulu?

Kenapa bermegah diri sekarang. Kenapa hendak diremehkan pendekatan ini di mana ia merupakan kebiasaan di Pantai Barat.

Ahmad Amzad tidak mengikuti perkembangan semasa. Ceramah-mini di atas Hilux di Shah Bandar dan Pantai Batu Buruk mendapat sambutan orang yang berhenti bertanya isu semasa.

Lagipun aku terpaksa mengadakan ceramah-ceramah ini kerana PAS Kawasan Kuala Terengganu tidak mengatur agenda ceramah ibarat sepatutnya dan cara terancang!

Bolehkah Ahmad Amzad memberitahu berapakah ceramah PAS Kawasan Kuala Terengganu adakan setiap bulan semasa aku bersama PAS? Saya menanti-nanti agenda ceramah untuk turun bersama rakyat sampai aku terpaksa membuat agenda secara bersendirian.

Janganlah kita membesarkan diri sendiri dan pandang rendah orang yang berceramah walaupun di hadapan satu orang sahaja pun.

Rasulullah Nabi Muhammad SAW pun pernah berceramah serta berdakwah di hadapan beberapa orang sahaja walaupun Baginda seorang Nabi.

Siapakah kita, bila dibandingkan dengan Rasulullah SAW yang sanggup berbuat demikian. Kenapa hendak diperlekehkan?

Jangan lupa diri asal seruan sejarah semasa PAS gres bermula. Jangan pandang rendah rakyat yang inginkan maklumat semasa.

Umum maklum Ahmad Amzad mungkin akan menjadi calon dan Insya-Allah akan menjadi wakil rakyat suatu hari.

Janganlah dengan gelaran Yang Berhormat kita berkira di mana kita hendak berceramah dan berapa orang yang hadir. Keikhlasan untuk berdamping dan memberikan maklumat kepada rakyat patut diutamakan.

Sebagai hamba Tuhan kita patut merendahkan diri kita ke jalan Tuhan untuk rakyat yang perlu pembelaan.

Saya tetap dengan kenyataan aku yang memang ada usaha-usaha tertentu untuk memadamkan Legasi Nik Aziz.

Almarhum Nik Aziz memberi ruang dan peluang yang sama kepada golongan ulama serta profesional dan memberi perhatian kepada orang Islam dan bukan Islam.

Kepada Ahmad Amzad aku berharap dia jangan menganggap kelulusan ilmu pendidikan semata-mata boleh melengkapkan diri kita menjadi sempurna.

Ilmu pendidikan betapa tinggi pun yang kita miliki, tidak boleh menandingi akal yang dianugerah hanya oleh Allah. Kerana itulah Almarhum Tok Guru Nik Aziz Nik Mat yaitu One In A Million – seorang dalam sejuta.

Almarhum memiliki ilmu yang tinggi, hidayah dan akal kurniaan Tuhan menjadi pemimpin pola Islam Rahmatan Lil-Alamin.

RAJA BAHRIN SHAH yaitu mahir Parlimen Kuala Terengganu dari AMANAH.  SUMBER

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Surat terbuka Raja Bahrin kepada Ahmad Amzad"

Post a Comment