Berita Semasa

Sri Ram: Hakim ialah benar-benar salah

 ]
Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Abu Bakar Jais telah salah sama sekali apabila membuat keputusan membatalkan saman difailkan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan dua yang lain terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

 Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Gopal Sri Ram yang pernah berkhidmat di Mahkamah Rayuan selama 15 tahun, berkata tindakan yang dibawa oleh Mahathir yaitu berdasarkan tort misfeasans yang biasa bagi pejabat awam.

 "Ia tidak dibawa di bawah Akta Parlimen. Ia juga bukan sesuatu tindakan yang diambil kerana pelanggaran oleh administrator oleh jaminan hak perlembagaan.

 "Oleh itu sama ada Perlembagaan Persekutuan atau Akta Interpretasi tidak relevan untuk menyampaikan siapa pegawai awam bagi maksud tort misfeasans di pejabat awam.

 "Terdapat oleh itu, satu kesilapan asas dalam penghakiman. Dan hakim yaitu benar-benar salah,"katanya.

 Sri Ram, yang telah melihat salinan penghakiman itu, diminta mengulas mengenai keputusan itu semalam.

 Dilaporkan hakim Abu Bakar menolak saman RM2.642 bilion oleh Mahathir dan bekas pemimpin akar umbi Umno, Datuk Khairuddin Abu Hassan dan Anina Saadudin terhadap Najib, atas alasan bahawa seorang perdana menteri bukan pegawai awam, sebaliknya yaitu anggota pentadbiran.

 Beliau berkata hujah itu berdasarkan kepada Perlembagaan Persekutuan dan Akta Interpretasi 1948 (1967).

 Sri Ram berkata hakim Mahkamah Tinggi KL itu sepatutnya tidak merujuk perlembagaan persekutuan dan Akta Interpretasi untuk menentukan siapa pegawai awam.
sumber

 Sementara itu, Tun Dr Mahathir Mohamad galau bagaimana Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur boleh menolak saman misfeasansnya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

 Kata Dr Mahathir, kehairanan itu berpunca daripada keputusan berbeza dikenakan pada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, yang berdepan tuduhan rasuah membabitkan andal perniagaan Phang Li Koon.

 "Saya tak tahu, tetapi dalam kes Guan Eng beliau yaitu penjawat awam. Jadi, bila ketua menteri penjawat awam, perdana menteri (siapa), kuli?" kata Dr Mahathir kepada Malaysiakini malam tadi. Baca lagi di sini

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Sri Ram: Hakim ialah benar-benar salah"

Post a Comment