Berita Semasa

Skim pembodohan oleh Kamarul


  Sampai ketika ini, kita masih lagi diheret dengan duduk perkara sia-sia yang dicetuskan oleh Dr Kamarul Yusoff, seorang pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM) yang bukan sahaja membuang masa kita dengan kegagalan pemahaman beliau, malah lagak bagai jurucakap parti korup yang mahu abadi korup.

 Malah Dr Kamarul Yusoff bukan saja gagal menilai harga dirinya sebagai pensyarah dengan agresi gosip agama ini, ia juga telah berjaya menarik sokongan PAS untuk turut serta dalam skim pembodohan ini.

 Tidak keterlaluan untuk saya membayangkan, andai Almarhum Tuan Guru Nik Aziz masih memimpin PAS, kenyataan menyerupai yang dikeluarkan oleh Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) hari ini pastinya telah dibakul sampahkan.

 Politik matang dan sejahtera PAS dan Umno hampir saja tidak boleh dibezakan; kedua-duanya mempertaruhkan gosip bangsa dan agama untuk sekupang-dua harga kuasa.

 Pemimpin Pemuda PAS menyerupai terkial-kial memposisikan diri berdepan rakyat yang mula menampakkan kesediaan menolak politik perkauman dan politik menunggang agama demi menyelamatkan saki baki hayat terakhir Umno-BN.

 ‘Mangsa penampar kena minta maaf’.

 Kenyataan terbaru Dr Kamarul Yusoff hari ini cuba membandingkan laporan polis yang dibuat antara ia dan Hannah Yeoh kononnya sebagai satu tindakan yang kabur.

 Apa yang tambah melucukan, ia pula yang meminta Hannah menarik balik laporan polis dan memohon maaf kepadanya!

 Beliau seperti memaksa orang yang kena tampar memohon maaf! Lucu bangat!

 Walhal, duduk perkara sia-sia ini asalnya pun datang daripada ia sendiri yang gagal menghadam intipati perjalanan spesialis politik yang cuma berkongsi nilai-nilai universal yang baik dalam agamanya menerusi sebuah buku. Itu sahaja. 

 Malah, ia ialah ideologi Kebangsaan yang terpateri dalam Rukun Negara Malaysia semenjak tahun 1970 lagi - Kepercayaan kepada Tuhan!

 Hanya komentar peribadi?

 Jika ia menganggap komentar di FB ia itu bersifat peribadi dan tidak sepatutnya diberi respon dengan laporan polis, lalu mengapakah ia melanggar batas ruang peribadi Hannah dengan bertindak balas membuat laporan polis juga?

 Hannah cuma menulis buku berkongsi cerita hidupnya, tidak terkecuali menyebut keyakinan kepada agamanya yang telah membentuk peribadinya hari ini.

 Melihat kepada kenyataan pertama yang dibuat oleh Dr Kamarul di FB, bukankah ruang peribadi Hannah juga telah diceroboh?

 Buku Hannah telah dijual meluas dan bukannya secara belakang layar diseludup bagai mempunyai jadwal jahat untuk mensugesti orang Islam.

 Malah, buku tersebut juga tidak pula diharamkan atau boleh menjadikan sesiapa pun ditangkap disebabkan pengaruhnya.

 Apakah niat beliau?

 Sekiranya kita menyemak kesemua penulisan ia sebelum ini, kita pastinya tidak akan terkejut mengapa polemik ini boleh diheret hingga ke peringkat ini.

 Apa yang dibangkitkan oleh Dr Kamarul semenjak hari pertama lagi boleh dilihat bertujuan membina prejudis dan prasangka sesama kita.

 Kalaupun ia tidak diarahkan secara eksklusif oleh mana-mana pihak sekalipun, saya yakin dan percaya ia datang dari kelemahan ia dalam mengurus perbezaan di antara mereka yang berlainan agama dan bangsa dengannya.

 Apa yang menjadi duduk perkara kita tentunya bagaimana ia boleh menepis jawaban awam mengenai kelayakan ia sebagai pensyarah sebuah universiti awam dengan sikap dan prasangka sebegitu?

 Boleh kita bayangkan bagaimanakah bentuk graduan universiti yang akan dihasilkan daripada tangannya kelak? 

 Adakah ia boleh diharap dapat mendidik dan melahirkan graduan yang boleh mendapatkan dan bisa mengurus perbezaan kalau ia sendiri pun gagal membezakan di antara sebuah buku mengenai andal politik yang taat kepada agamanya berbanding kertas-kertas pertuduhan yang membelenggu pemimpin besar negara?

 Malangnya buat masa depan Malaysia.

NOR MISWARY RAMLI 
Pengerusi DAP cawangan USJ, 
Subang Jaya.  SUMBER

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Skim pembodohan oleh Kamarul"

Post a Comment