Berita Semasa

Siapa bersama-sama yang Pas mahu lawan?


  Subky Latif dalam tulisannya berkata, "Bukan sekadar seni administrasi PAS bertanding di mana UMNO bertanding, bahkan menjadi dasar menandingi UMNO di mana-mana saja. Malah di tempat yang UMNO tidak berani bertanding pun PAS sedia bertanding.

 Katanya lagi, "PAS sudahpun menularkan sekurang-kurangnya akan meletak 80 calan Parlimen dalam PRU14 nanti. 80 itu minimum."

 Macam budak terencat akal, Subky bertanya, "Di mana 80 calon itu hendak PAS letak jikalau bukan di daerah yang ditandingi UMNO? Adakah betul propagandanya 80 calon itu bertanding dengan DAP saja di bandar-bandar besar menyerupai Ipoh, Batu Gajah, KualaLumpur, Pulau Pinang dan lain-lain?" Baca dari sini

 Sebagaimana yang kita semua maklum, Umno tidak berani meletakan calonnya di kawasan-kawasan DAP. Maka bila Subky berkata, Pas akan bertanding di tempat yang UMNO tidak berani bertanding, adakah bermaksud Pas akan letakan calonnya di tempat-tempat yang dikuasai DAP?

Kita mengalu-alukan kalau Pas ingin sangat melaksanakan 'Harakiri' ditempat DAP. Adakah penyokong Pas akan redha perlindungan yang mereka hulurkan jadi hangus begitu sahaja ?

Dan kalau Pas meletakan calon ditempat UMNO tidak bertanding, maka siapa sebetulnya yang Pas mahu lawan? Umno atau Pakatan Harapan?

Kemudian, biar aku tolong ingatkan Subky, sasaran Pas untuk bertanding yang pada mulanya 40 kerusi tiba-tiba meningkat daripada 80 kerusi dan yang terkini sebagaimana diumumkan oleh Nasruddin Tantawi kini ialah meningkat kepada 100 kerusi.

Calon perlu mempertaruhkan wang depositi sebanyak RM10,000 bagi kerusi Parlimen dan RM5,000 bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN). Wow! Banyaknya duit Pas! hahaha! RM90 juta ada, apa yang nak susah!

 Walaupun dari 40 kerusi sampai meningkat 100 kerusi, sasaran menang Pas tetap istiqamah 40 kerusi. Bermakna, 40 kerusi lagi, Pas memang tahu mereka akan kalah.

Kalau dah tahu akan kalah kenapa Pas mahu bertanding 100 kerusi?

 Itulah yang dinamakan politik matang Pas, tujuannya untuk memecahkan undi bandel untuk memberi kelebihan kepada Najib Razak, UMNO dan BN biar lebih mudah mencapai kemenangan.

PAS kini menjadi talian hayat bagi UMNO dengan menubuhkan blok ketiga yang dipanggil Gagasan Sejahtera yang menjadi penganggu kepada undi rakyat yang mahu menolak UMNO dan Barisan Nasional.

Lagi pula, kalau Pas menang 40 kerusi itu pun, Pasbukan boleh jadi kerajaan untuk kuasai Putrajaya. Pas yang kini yang semakin mesra Umno, tentunya akan menjadi balaci Umno/BN. Ini bermakna, memberi undi kepada Pas ialah sama memberi undi kepada Umno/BN untuk terus infinit berkuasa!

 Untuk rekod, pada PRU 13 Pas bertanding 73 kerusi dan hanya menang 21 kerusi saja. Jangan lupa kemenangan 21 kerusi itu pun kerana dibantu oleh Pakatan Rakyat....

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Siapa bersama-sama yang Pas mahu lawan?"

Post a Comment