Berita Semasa

Sertai Amanah selepas 40 tahun bersama Pas

Oleh MUHAMMAD FAEEZ AZAHAR
Mat Deka melipat bendera Pas sambil dibantu Ketua Pemuda
Amanah Kuala Kangsar Hasnul Zulkarnain sebagai gimik
berakhirnya sokongan terhadap parti yang disertai semenjak
40 tahun lalu
Selepas lebih 40 tahun bersama Pas, spesialis tegar parti itu mengambil keputusan menyertai Parti Amanah Negara (Amanah).

 Mohd Hamka bersama 41 orang yang lain menyerahkan borang keahlian kepada Naib Presiden Amanah, Hasanuddin Mohd Yunus dalam satu majlis di Kampung Jelian, Manong, Kuala Kangsar hari ini.

 Untuk rekod, Kampung Jeliang ialah antara cawangan Pas Kawasan Kuala Kangsar yang paling lama ditubuhkan dan sangat aktif.

 Mohd Hamka yang lebih dikenali sebagai Mat Deka oleh penduduk setempat ialah penggagas utama Pas dan telah menjadi jago parti itu semenjak tahun 1977.

 Tindak-tanduk dan pendekatan Pas semenjak kebelakangan ini katanya, antara faktor pendorong kepada dia dan rakan-rakannya untuk keluar daripada parti yang telah lama didukung itu.

 Lebih mengecewakan dia apabila Pas mengambil keputusan membatalkan kerjasama politik dengan PKR dan sebelum itu menguburkan pakatan Rakyat yang diberi mandat oleh rakyat pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13). 

 Mat Deka berkata, dia mengambil keputusan menyertai Amanah setelah melihat kesungguhan parti itu untuk menumbangkan BN menyerupai yang dididik oleh Pas semenjak sekian lama.

 Katanya lagi, kebersamaan Amanah dalam gabungan besar Pakatan Harapan turut menjadi faktor kepada dia dan rakan-rakannya menyertai parti baharu itu yang turut bertunjangkan Islam itu. 

 Dalam Majlis Kenduri Rakyat proposal Amanah Kuala Kangsar itu, Mat Deka telah melipat bendera Pas sebagai gimik berakhirnya kebersamaan dia dengan parti Islam itu.

 Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Pengerusi Amanah Perak, Asmuni Awi; Ketua Amanah Kuala Kangsar, Hasnul Zulkarnain dan Bekas Calon Amanah saat Pilihan Raya Kecil Kuala Kangsar, Dr Ahmad Termizi Ramli.

Kapten (B) Mohd Ali menyerahkan borang keahlian Amanah kepada
Ketua Pemuda Amanah Kuala Kangsar Hasnul Zulkarnain
 Sementara itu, dalam majlis yang berasingan, bekas Pengerusi Tetap Pas Kawasan Padang Rengas, Kapten (B) Mohd Ali turut mengambil keputusan menyertai Amanah.

Beliau menyerahkan borang keahlian kepada Hasnul Zulkarnain yang juga Ketua Pemuda Amanah Negeri Perak dalam kegiatan minum pagi yang diadakan di Padang Rengas pagi tadi.

 Mohd Ali ialah antara tokoh masyarakat dan telah diberikan amanah memegang jawatan pengerusi tetap Pas tempat itu itu selama 15 tahun.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Sertai Amanah selepas 40 tahun bersama Pas"

Post a Comment