Berita Semasa

Reaksi Rafizi keatas tuduhan terima RM20 juta dari John Soh

Saya memerhatikan gelagat pimpinan Umno dan jentera propaganda mereka lintang pukang menyerang saya apabila saya mengakibatkan isu dana 1MDB yang dipindahkan dari akaun peribadi Dato’ Seri Najib Tun Razak dan hingga kepada seorang tokoh yang rapat dengan pimpinan PAS.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, YB Dato’ Irmohizam Ibrahim mengeluarkan kenyataan menyerang saya kononnya menaburkan “fitnah”.

Lebih menarik, serangan pertama terhadap saya ialah dari Raja Petra Kamaruddin, pelarian politik yang lari dari undang-undang negara dan berselindung dengan hidup yang mewah di Manchester, United Kingdom. Seperti biasa, Raja Petra menerbalikkan isu yang saya timbulkan dengan menuduh saya mendapatkan RM20 juta dari seorang yang berjulukan John Soh.

Berita temberang dari Raja Petra selama ini tidak dihiraukan oleh orang terpelajar dan pengundi atas pagar, alasannya ialah itu saya tidak pernah melayan Raja Petra sebelum ini. Saya cukup kenal perangai Raja Petra kerana semasa dia mengendalikan laman “Free Anwar Campaign”, saya ialah pengendali laman itu yang kedua sebagai langkah kelangsungan jikalau dia ditahan. Saya jugalah orang yang mengusahakan biar dua orang anak lelakinya dipindahkan ke United Kingdom dan kami (reformis Malaysia di UK saat itu) sama-sama menjaga dan membiayai belum dewasa Raja Petra pada saat itu.

Tetapi sementara gosip Raja Petra itu tidak perlu dipedulikan, arah serangan Raja Petra itu menggambarkan seni administrasi propaganda penyokong Dato’ Seri Najib kerana umum mengetahui Raja Petra mendapatkan isyarat dari penyokong Dato’ Seri Najib.

Apabila Raja Petra lebih cepat menyerang saya dari pimpinan PAS sendiri memberi reaksi kepada isu yang saya timbulkan, itu mengesahkan bahawa UMNO-lah yang paling bimbang jikalau saya buktikan kelak bahawa memang benar ada wang 1MDB dari akaun peribadi Najib yang alhasil hingga kepada tokoh yang rapat dengan pimpinan PAS. Ini kerana seni administrasi “memegang” PAS ialah satu-satunya seni administrasi yang Najib ada untuk abadi berkuasa.

Strategi “memegang” PAS ini juga yang mengekalkan Najib sebagai presiden UMNO kerana pimpinan-pimpinan Bahagian UMNO (yang ramainya ialah wakil rakyat) cukup menyokong seni administrasi pertandingan 3 penjuru yang dibawa Najib kerana mereka yakin itu akan memberi kemenangan mudah kepada mereka dalam keadaan mereka (dan UMNO) cukup tidak popular. Bagi mereka, pemimpin UMNO yang boleh menjamin perut mereka abadi kenyang, itulah pemimpin yang wajar dikekalkan.

Sebab itu mendedahkan tipu daya Najib “memegang” PAS melalui RUU355 ini cukup penting kerana RUU355 telah disalahgunakan untuk mengekalkan kekuasaan Najib. Tindakan menghalang perbahasan di Parlimen bertujuan mensugesti penyokong PAS dan pengundi atas pagar kononnya Pakatan Harapan anti Islam kerana mengikut telunjuk DAP.

Buktinya dalam 3 hari lepas, serangan yang mengkafirkan saya dan menuduh saya penentang Islam menghujani saya di laman Facebook saya dan Twitter. Saya sedikit pun tidak terkesan kerana saya tahu jumlah yang bersetuju dengan saya (melalui “like” dan “share”) ialah jauh lebih tinggi berbanding pentaksub yang memaki hamun berkali-kali secara berjemaah di ruang komen.

Namun pimpinan PAS sepatutnya sedar mereka sudah terperangkap sekali lagi dengan tipu daya Najib. Apabila pengundi atas pagar melihat sendiri ghairahnya penyokong akar umbi PAS mengkafirkan saya dan mengulangi fitnah yang dimulakan oleh UMNO (misalnya menidakkan skandal NFC seperti keluarga Shahrizat Jalil tidak pernah membeli kondominium dengan wang rakyat), pengundi atas pagar akan melihat UMNO dan PAS kini sudah tidak banyak berbeza: mereka sudah senada.

Itulah kehendak Najib dan muslihatnya: supaya PAS terkalih dan tidak memberi acuan kepada isu yang lebih besar mudharatnya kepada rakyat iaitu skandal 1MDB dan kesan kewangannya kepada rakyat, dengan menjadi parti satu isu iaitu RUU355 semata-mata.

Sebab itu semakan saya kepada semua ucapan YB Marang di Parlimen semenjak Parlimen ini dibuka selepas PRU13 menyampaikan YB Marang hanya pernah menyebut perkataan 1MDB sekali sahaja. Saya sertakan di dalam Lampiran analisa ucapan YB Marang di Parlimen semenjak Jun 2013 sehingga kini untuk menyampaikan bagaimana dia seperti mengelak dari memberi komen kepada isu 1MDB.


Setelah hampir 4 tahun bersidang dan Parlimen ini kian hingga ke penghujungnya, YB Marang hanya pernah menyebut 1MDB hanya sekali sahaja sedangkan punca utama duduk perkara negara semenjak tahun 2011 lagi ialah 1MDB.

Akibat sikap YB Marang yang tidak mahu menyentuh isu 1MDB yang disabitkan dengan Najib ini, UMNO nampak yakin menang dalam PRU14 sedangkan ia berada pada tahap paling tidak popular semenjak 1946 lagi.

Saya akan mendedahkan nama tokoh yang mendapatkan dana 1MDB dari akaun Dato’ Seri Najib yang disiasat oleh SPRM itu dalam masa terdekat.

Mengenai serangan media propaganda dan blogger UMNO menyerupai Raja Petra konon saya mendapatkan RM20 juta dari seorang tokoh Cina, saya hanya perlu memberi reaksi berikut:

1. Jika saya mendapatkan dana itu, saya telah lama ditangkap oleh polis dan SPRM kerana ada bukti saya mendapatkan rasuah 

 2. Harta saya diisytiharkan secara telus setiap tahun yang menyampaikan simpanan saya semakin sedikit. Harta saya tidak pernah mencecah RM20 juta menyerupai yang difitnahkan oleh Raja Petra 

 3. Saya akan membuat akuan berkanun ahad ini menafikan pernah mendapatkan apa-apa wang dari sesiapa menyerupai yang dituduh oleh Raja Petra. Jika penafian melalui akuan berkanun itu tidak benar, pihak berkuasa boleh menahan saya serta merta dan didakwa kerana melanggar Akta Akuan Berkanun

RAFIZI RAMLI 
AHLI PARLIMEN PANDAN 
NAIB PRESIDEN KEADILAN

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Reaksi Rafizi keatas tuduhan terima RM20 juta dari John Soh"

Post a Comment