Berita Semasa

PERLEMBAGAAN NEGARA JAMIN KEDUDUKAN ISLAM DAN MELAYU


 Semalam saya sempat berbicara dengan Dr Aziz Bari, pakar undang-undang dan perlembagaan mantan Professor Kuliyah Undang-Undang UIAM.

 Antara perkara yang disebut ialah, jaminan kedudukan Islam dan Melayu di dalam sistem pentadbiran negara bahu-membahu sudah terperinci termaktub di dalam Perlembagaan negara. Malah Institusi Raja-Raja Melayu mempunyai kata putus yang terperinci di dalam perkara agama sesuai dengan kedudukan Sultan sebagai Ketua Agama.

 Tidak ada parti politik yang berupaya menggugat kedudukan yang sedia termaktub diu dalam perlembagaan ini. Beliau menolak keras sebarang andaian bahawa sekiranya PH menang, maka kedudukan Islam dan Melayu akan terancam. Ianya sekadar mainan politik bagi angker sebahagian rakyat yang kurang memahami sistem politik dan perlembagaan negara.

 Apa yang mungkin terancam bahu-membahu ialah pemahaman Islam sempit yang cuba dipaksakan ke atas rakyat oleh pihak-pihak tertentu yang cuba mempergunakan agama untuk mencapai impian politik sempit mereka.

 Pihak yang paling berupaya mendokong perlembagaan negara yaitu bahu-membahu pihak yang paling layak diberi amanah mentadbir negara, sekaligus menjamin kedudukan Islam dan Melayu sepertimana yang termaktub di dalam perlembagaan.

 Dr Aziz Bari dengan berani menyebut bahawa kedudukan Islam dan Melayu yaitu lebih selamat di bawah seorang pemimpin non-muslim yang benar-benar menghormati perlembagaan, bebanding pemimpin Melayu kleptokrat yang korup.

 Ayuh ... Negara ini kita bina semula.

 Jamzuri Ardani 24 Mei 2017.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "PERLEMBAGAAN NEGARA JAMIN KEDUDUKAN ISLAM DAN MELAYU"

Post a Comment