Berita Semasa

PENDAPAT HAHA BOLEH DISANGGAH.

Oleh Ahmad Shahir


 Saya gres final mendengar ucapan penangguhan Presiden PAS untuk Muktamar ke-63 di Kedah.

 Pada penghujung ucapan Tuan Guru, dia membuat perbandingan dengan menyebut nama Khalid Al-Walid yang tidak dilantik untuk jawatan panglima perang.

 TGHH lantas menyebut " walaupun khalid tidak dilantik, dia tidak keluar jamaah. Dia tidak badan parti baru".

 TGHH juga dengan mudah menyebut nama2 pemimpin PAS yang tidak di pilih utk jawatan besar PAS menyerupai Dr Daeng Sanusi, Ust Hasan Syukri, Abu Bakar Hamzah dan beberapa lagi. TGHH memuji mereka kerana setia tegus bersama PAS sehingga meninggal dunia.

 Seusai aku mendengar dengan teliti dan berfikir secara waras, ini pandangan saya. 

1. Sekiranya Khalid Al Walid keluar jamaah dikala itu, Khalid di kira murtad. Ketika itu hanya ada satu jamaah iaitu jamaatul muslimin yang di pimpin oleh Umat Al- Khattab. Sila rujuk hadith berkenaan Jamaatul Muslimin. 

2. Ketika itu juga, Khalid bukan kecewa kerana tidak dilantik. Bahkan mendapatkan Abu Ubaidah Al Jarrah sebagai penggantinya. Tindakan Umar yakni bagi membendung iman yang bila khalid ada, tentera Islam pasti menang. Sila rujuk Fiqh Sirah bulan rahmat Buti 

3. Saya kira amat jauh sekali untuk Khalid menubuhkan parti gres kerana waktu itu hanya ada khilafah Islam. Parti yang berdaftar bawah ROS tak wujud lagi. Bahkan ROS pun tak wujud lagi. Rujuk perlembagaan Malaysia untuk sertifikat penubuhan parti dan pertubuhan. 

4. Maka menyebabkan sejarah Khalid Al Walid untuk menandakan bahawa tidak bersama PAS sekiranya tidak di pilih memegang jawatan yakni salah. Menjadikan khalid sebagai subjek contoh untuk mengatakan PAS hanya pilihan dikala ini dan sekiranya keluar boleh jatuh murtad yakni salah. Sila baca dua kali ayat ini sebelum anda melatah. 

5. Pimpinan yang masih infinit dalam PAS walaupun sudah tidak dipilih yakni hal peribadi mereka. Mungkin mereka antara org terawal membina PAS ( Contoh Ust Hasan Syukri yang membangunkan PAS setelah PAS ditendang dari UMNO- boleh rujuk cerita ini dengan orang2 markaz taman Melewar). Begitu juga dengan Pak Subki yang naik dalam PAS tidak mengikut contoh tarbiyah ( Boleh Rujuk Buku dia Propagandis Zaman). Mereka mempunyai jasa yang sangat besar dalam PAS dikala PAS bukan parti pilihan. 

6. Dengan ini, aku sangat tidak BERSETUJU dengan hujah TGHH yang menyebabkan sejarah Khalid Al Walid untuk di samakan dengan keadaan semasa yang melanda PAS sekarang. 

7. Cukuplah menyebabkan Ikhwan Muslimin atau Parti Refah atau Partai PKS atau mana2 parti Islam yang berhadapan dengan jago yang keluar meninggalkan parti mereka lalu menubuhkan Parti baru. Saya pernah jumpa satu buku yang ditulis oleh bekas ahlinya yang mendakwa Ikhwan Muslimin ada menyeleweng dana tertentu dalam jamaah mereka. ( Masa itu aku tidak percaya kerana aku melihat ikhwan ini parti untuk org2 alim di mesir). 

8. Saya mengalakkan perbahasan di kalangan jago agama dan jago PAS yang masih bakir ( bukan jago PAS yang kurang membaca dan mentalaah) untuk mendengar ucapan TGHH ini dan cuba membahas dari pelbagai aspek.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "PENDAPAT HAHA BOLEH DISANGGAH."

Post a Comment