Berita Semasa

Pas dan Umno halang Enakmen Jenayah Syariah Terengganu


  Umno dan Pas disaran menghentikan sandiwara menuduh pihak lain kerana kegagalan pelaksanaan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu dan pengubalan Rang Undang-Undang 355 di Parlimen.

Ahli Parlimen Kuala Terengganu Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah mendakwa, kerajaan Umno-BN dan Pas selama ini yang telah menangguhkan sebanyak tiga kali RUU 355 di Parlimen dan menghalang Enakmen Jenayah Syariah Terengganu di bahaskan di Dun Terengganu pada tahun lalu.

"Lebih baik Kerajaan menghentikan sandiwara menuduh pihak lain yang menghalang RUU 355 di Parlimen dan juga Enakmen Jenayah Syariah Terengganu.

"Umno- BN dan Pas yang telah menangguhkan sebanyak 3 kali RUU 355 di Parlimen . Mereka yang sama juga lah yang menghalang Enakmen Jenayah Syariah Terengganu di bahaskan di Dun Terengganu pada tahun lalu," ujarnya dalam kenyataan hari ini..

Beliau mengulas kenyataan Menteri Besar Terengganu semalam, dilaporkan berkata, negeri itu belum bersedia melakukan hukum hudud sebelum kajian mendalam terhadapnya dilaksanakan.

Ahmad Razif berkata keputusan untuk melakukan hukum hudud juga hanya ditentukan oleh Dewan Undangan Negeri dan seterusnya perlu mendapat perkenan Sultan (Sultan Terengganu).

Beliau menjawab balas kenyataan dikeluarkan Exco Telekomunikasi dan Multi Media Terengganu, Ghazali Taib bahawa Terengganu akan tetap memperjuangkan perlaksanaan Undang-Undang Syariah 2001 di negeri itu, dan akan menimbulkan Aceh, Indonesia sebagai model dalam pelaksanaan hukum hudud jikalau ia dilaksanakan di negeri Terengganu kelak saat Kembara Dakwah Media Terengganu ke Acheh, pada Sabtu.

"Kenyataan YB Ghazali Taib dan YAB Datuk Seri Ahmad Razif menawarkan lebih terang lagi sikap dolak dalih kerajaan Umno-BN bersama dengan teman mereka dari Pas baik di Dun Terengganu atau di Parlimen selama ini dalam isu-isu tersebut.

"Cukuplah rakyat di kelirukan dan dipermainkan oleh Umno dan Pas," ujarnya.

Raja Kamarul Bahrin yang juga Pengerusi Biro Antarabangsa Amanah berkata, undangan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu yang telah pun di luluskan oleh Dun Terengganu tahun 2002 dan diperkenan oleh Sultan juga telah digezetkan dan dikuatkuasakan Oktober 2003 pernah dibangkitkan oleh seorang wakl rakyat Dr Syed Azman Syed Nawawi dalam sidang dun diadakan pada 2016 lalu.

"Setelah 15 tahun diluluskan masih tidak ada kemajuan dicapai dari aspek kajian mendalam atau pelaksanaan nya.

"Cadangan undangan YB Syed Azman untuk membahas undangan tersebut anehnya telah di tolak oleh Speaker (Datuk Mohd Zuber Embong) dan tidak disokong oleh ahli-ahli Dun Pas dan Umno.

"Itulah anehnya situasi di Terengganu. Hanya spesialis Dun yang selama ini dituduh "penghalang pelaksanaan undang-undang Syariah" dari Pakatan Harapan dari PKR.

"Siapakah bantu-membantu "penghalang" pelaksanaan undang-undang syariah ini? Tidak mungkin seorang wakil tunggal Pakatan Harapan bisa menggagalkannya di Dun Terengganu jikalau tidak Umno dan Pas yang menguasasi 31 dari 32 kerusi Dun?

Beliau juga menyentuh mengenai RUU355 yang juga mendapatkan nasib sama.

"Di Parlimen Malaysia RUU 355 dikatakan "digagalkan" oleh Pakatan Harapan sebaliknya badung hanya menguasai 88 daripada 222 kerusi Parlimen," terangnya.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Pas dan Umno halang Enakmen Jenayah Syariah Terengganu"

Post a Comment