Berita Semasa

Nukilan At-Takiri berbahaya


   KUALA LUMPUR: Seorang pendakwah berpendapat, kenyataan yang dianggap tidak cermat oleh Ahli Parlimen Kuala Nerus ahad lalu sebagai berbahaya dan boleh mengundang kepada perbuatan melampau kalau dilihat dari konteks yang salah.

 Menurut Ustaz Wan Ji Wan Hussin, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan berbau gerakan pelampau menyerupai ISIS.

Katanya, ramai ulama dunia dikala ini menganggap kumpulan terbabit sebagai Khawarij moden - merujuk kepada gerakan yang hanya menganggap jalur pedoman mereka saja yang benar dan mesti diterima.

"Anggota Parlimen Kuala Nerus itu tidak wajar mengeluarkan kenyataan berbau ISIS yang dianggap ramai ulama dunia sebagai Khawarij moden.

"Kenyataan itu boleh membawa kepada amalan ISIS (jika ditafsir) dengan konteks yang salah," katanya.

Pada 11 April lalu Khairuddin membuat catatan di Facebook ia dengan menukilkan suatu dongeng pada zaman Rasulullah SAW.


 Beliau yang juga Ketua Penerangan Dewan Ulama Pusat Pas memberitahu, sekumpulan cowok meminta izin daripada Nabi Muhammad untuk membunuh seorang lelaki Yahudi Madinah berjulukan Ka'ab Asyraf.

Kaab dikatakan menghina kemenangan Islam dalam Perang Badar dan nabi memberi instruksi agar tindakan keras dikenakan ke atas lelaki terbabit.

"Mereka risikonya berjaya memancung kepala si Yahudi tersebut lalu mereka bertakbir. "Gema takbir mereka hingga ke Madinah. Tindakan keras itu yaitu peringatan kepada Yahudi yang menghina Islam," tulis Khairuddin.

Tangkap layar (screenshot) status itu menjadi tular di kalangan pengguna media umum hari ini.

Ditanya lebih lanjut, Ustaz Wan Ji yang juga Ketua Biro Agama Pemuda PKR berkata, ada perdebatan mengenai kesahihan dongeng berkenaan. Antara yang dibincangkan, kata Ustaz Wan Ji, ialah punca Ka'ab itu dibunuh.

 "Ada sebilangan ulama menganggap Ka'ab dibunuh bukan kerana menghina islam, tapi dalam keadaan dia menjadi tabiat utama mewujudkan suasana perang terhadap kerajaan Madinah.

"Dia dibunuh di bawah kesalahan pemberontakan," katanya.

Bagaimanapun semakan beberapa jam selepas info ini disiarkan mendapati status berkenaan sudah tidak dapat dikesan pada akaun Facebook Khairuddin.  sumber

Komen al-Husseyn :

Nampak semakin ganaz mamat walaun ini! Hari tu nak sekeh Dr Maza... loni pula nak galakan orang agar pancung kepala! 

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Nukilan At-Takiri berbahaya"

Post a Comment