Berita Semasa

Mokhtar Senik Kantoi lagi...


 Nama Mokhtar Senik kembali viral di laman media umum apabila kali ini telah memuat naik status di fesbuknya sebuah hadis yang mengandungi beberapa kesilapan ejaan yang menjurus membawa maksud yang lain dan menyebabkan hadis tersebut jadi bercelaru!

 Sebelum ini, Mokhtar Senik pernah dihebohkan kerana dikaitkan 'sembang lucah' dengan seorang janda muda berjulukan Nursyakiqah Shaari. Namun ia tidak berani mengambil tindakan undang-undang walaupun individu yang mendedahkan perkara tersebut telah mencabarnya secara terbuka supaya melakukannya.

Mengenai hadis yang celaru itu, Ustaz Ridzwan Abu Bakar berasa sangat kesal dengan kesilapan tersebut kerana dilakukan oleh seorang yang digelar ulama oleh kalangannya.

"Ustaz Mokhtar Senik bukan calang-calang ulama! Beliau ialah Ketua Dewan Ulama Pas Negeri Pahang dan merupakan Ahli Jawatankuasa Ulama Pas Pusat.

"Bayangkan kalau satu 'matan' hadith yang ditulis, dapat dikesan secara mudah sebanyak 7 kesalahan ejaan. Bayangkan, betulkah kefahaman mereka saat membaca kitab ? Bayangkan, betulkah syarahan mereka kepada matan yang mereka baca? Bayangkan, bagaimana mereka 'membina' hukum atas 'salah baca' dan 'salah faham' itu? " Tanya Ust Ridwan melalui fesbuknya.

Berikut pula ialah komen seorang netizen :

Ustaz Mokhtar Senik 'ex-Jamaah al-Maunah' merangkap Ketua Dewan Ulama Pas Pahang melenting apabila ditegur Ustaz Ridzwan Abu Bakar daripada Parti Amanah Negara (Amanah) ihwal 7 kesalahan berturut-turut tatabahasa bahasa arab dalam matan hadis yang dikongsi ia dalam laman sesawang Facebook miliknya.

 Ustaz Mokhtar Senik mengkritik balas teguran tersebut dengan mengatakan bahawa fasih berbahasa arab tidak menjamin apa-apa kalau menolak Islam sebagai panduan serta perjuangan.

Bermakna, dapat kita fahami dari status ia ialah bahawa Ustaz Mokhtar Senik sendiri secara tidak eksklusif seolah-olah mengakui kesilapannya dalam menulis status 'Facebook' bertujuan nak menghentam Parti Amanah Negara.

Tetapi tanggapan otaknya kalut sangat nak menghentam pihak lain, hasilnya terkena pula batang hidung diri sendiri sehingga di tegur ramai barisan ustaz baik 'Amanah' atau lain-lain pihak, kerana matan hadis yang ditulisnya itu, terdapat kesalahan "major' dalam bahasa arab yang mengubah makna asal hadis tersebut.

 Namun, disembunyikan perasaan aib mengaku itu dengan strategi menengking balas biar dapat dilihat tidak goyah oleh para pentaksub mayanya dan dapat pula menarik perhatian mereka ke gosip lain berbanding acuan ke atas kelemahannya berbahasa arab atau menguasai ilmu tatabahasa arab lainnya.

 Dalam Islam, perlakuan sebegini modelnya amat bertepatan dengan ta'rif sombong itu sendiri iaitu, menolak kebenaran dan tetap mempertahankan kesalahan dengan cara menghinakan orang lain.

 Persoalannya bagaimana di angkat ia ini sebagai ketua alim ulama dalam Pas, berfatwa itu ini haram dan sebagainya sedangkan ia sendiri 'dhoif' dalam 'basic' asas ilmu 'lughoh' dan kecelaruan 'matan' hadis ?

 Rosak agama kalau yang memberi anutan terdiri di kalangan mereka yang jahil namun berlagak alim. (Penulis tak dapat tag Ustaz Mokhtar Senik kerana pernah di 'block'nya dahulu kala, siapa yang bisa tag silakan tag, mudah-mudahan dia meletakkan jawatannya dan menyerahkan kepada individu lain dalam Pas yang lebih layak dan bermoral)  Mohamad Farid Mohd Noor

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Mokhtar Senik Kantoi lagi..."

Post a Comment