Berita Semasa

Kes Dera Pelajar Tahfiz : Biar Adil Dalam Membuat Keputusan Atau Hukuman.

 Dalam sebuah Hadist Qudsi Tuhan Ta’ala berfirman pada hari simpulan zaman kepada anak yang mati ini, "Masuklah ke dalam surga!" kemudian si anak mengatakan, “Tidak, hingga orang tuaku masuk syurga, Kemudian disampaikan kepadanya, Masuklah kalian kedalam syurga bersama orang renta kalian.” (HR An-Nasai dan disahkan oleh Al-Bani)
 Ekoran viral ihwal anak tahfiz yang kena pukul dengan paip getah, berbagai-bagai pandangan yang negatif di hamburkan ke pusat-pusat pengajian tahfiz dengan penuh emosi. 

 Saya tertarik bila mengitu perbincangan dari salah satu kumpulan wassap saya di mana salah seorangnya merupakan pengamal perubatan – Dr Noraini.

 Perbincangan mereka mungkin dapat menunjukkan sedikit input yang memiliki kegunaan kepada kita semua semoga tidak terburu-buru menghukum.

 Dr Noraini ‬: Perlu siasatan terang & tanggapan drpd doktor yg merawat sama ada apa yg terjadi is a direct link to the sebatan atau purely coincidental... ini tidak bermakna saya bersetuju dgn para pendidik melibas anak2 dgn getah.

Hasyimah ‬: Maaflah kita hanya kongsi pendapat yg salah tetap salah cuma ada batas2nya kita ada enekmen islam kita undang2 maka gres kita dapat jawapanya.Cuma kes adik.

 Maaf cuma kita hairan macam mana kena getah dkaki boleh naik habis ke tubuh ?? Mesti ada punca penyakit lain sedangkan di asrama kena isi borang jikalau alahan & sebagainya. Keluarganya ada mengatakan ia rendam kaki anaknya dgn ais maka otot serta darah2 di kakinya membeku tu yg berbagi hitam kakinya. 

 Sedangka penagih dadah nak masuk sentra kena teliti sebagai pengurus rumah keb dadah saya rasa lagi terang perkara ini; sedangkan sekolah subhanallah.

Hj Wan: Ya banyak masalah - masalah yg belum terjawab. Mudah-mudahan perkara sebenar dan punca sebenar dapat dikenal pasti insyaa Allah.

Dr Noraini ‬: Saya sebagai pengamal perubatan... karena tu saya suggest all politicians should start practicing evidence based facts... ini kpd both sides.. semoga kita x jadi champion emosi.. 

Arwah dirawat di HSI.. statement drpd para doktors x pernah keluar.. hanya drpd ibubapa.. Isunya disini bila dilihat secara kasar, tanpa merawat secara dkt, arwah telah ada sejenis penyakit yg dinamakan systemic vasculitis@radang darah... punca? ada byk sebab.. jangkitan kuman, ataupun kanser ataupun penyakit autoimmune yg dipanggil connective tissue disease...

 Penyakit ni mmg boleh membawa simpulan hidup jikalau kita x pick up the diagnosis early... then to come out with a diagnosis is also not that easy....

 Sebab tu lah saya ckp berkemungkinan besar arwah dah x berapa sihat.. mungkin karena itu ia ada buat salah krn kesihatan yg x berapa baik... jadi sebatan tu mungkin bukan penyebab tapi ia tetap salah.. tindakan aggressive itu tetap salah...

 Jadi saya harap drs yg merawat adik ni, dpt keluarkan statement yg terperinci. Allahu'alam 

Hasyimah : Kita banyak mempersoalkan kesalahan pada guru tersebut salah tetap salah cuma kita waraskan fatwa kita logit kena di kaki hingga kena potong cuba tengok kaki arwah tu hitamkan darah di kakinya beku maknya rendam dengan ais.

Hj Wan : Terbaik Dr Noraini. "Sebab itu saya suggest all politicians should start practising evidence based facts.." Dan bukan all politicians tapi juga all religious scholars and those preachers MUST at all times practicing evidence based facts. We are trying to educate the masses and not brainwashing them. 

Badrin : Setuju atas pandangan. Kita kena jadi rakyat dan pemimpin yang adil dalam membuat keputusan atau hukuman.

Hj Wan : Ya benar ini. Punca sebenar anak tahfiz ini meninggal mungkin bukan atas karena pukulan dari pihak sekolah. Sama-sama lah kita bersabar menunggu laporan rasmi perubatan dan dari pihak polis insyaa Allah.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Kes Dera Pelajar Tahfiz : Biar Adil Dalam Membuat Keputusan Atau Hukuman."

Post a Comment