Berita Semasa

Isu Dr Zakir Naik : Pemimpin PH Jangan Melatah


 Seorang andal akademik Islam yang juga seorang pengkaji bidang teologi yang telah membaca banyak tulisan-tulisan berkait dengan Judaisme, Christian dan juga telah menonton semua syarahan Dr. Zakir, tidak bersetuju pandangan bukan Islam yg mengatakan Dr. Zakir Naik menghina agama lain.

"Tiada unsur menghina dari hujah-hujah Dr. Zakir. Beliau cuma memperlihatkan kebenaran Islam dari perspektif kitab2 Perjanjian Lama, Perjanjian Baru, Veda, kitab2 falsafah.

 Suka aku mengingatkan bahawa Dr. Zakir sangat besar lengan berkuasa dan sesetengah umat Islam melihat ia sebagai "penghujjah Islam" kala ini.

Umno memperalatkan Dr Zakir

Namun ia menyatakan rasa kesal lantaran kenyataan-kenyataan Dr. Zakir Naik akhir-akhir ini yang menyentuh informasi perpaduan ummah Umno-PAS itu terang menunjukkan "permainan" Umno yg melihat Dr. Zakir sebagai satu aset gres yg boleh dipergunakan.

"Dr. Zakir terhutang kebijaksanaan dgn jasa kerajaan Malaysia yg memberi pelbagai penghargaan dan seakan-akan juga diberi perlindungan oleh pemerintah di sini.

"Umno tahu potensi Dr. Zakir utk bangkitkan sentimen Melayu-Islam. Isu Dr. Zakir Naik boleh menambahkan sokongan Melayu Islam Pas. Umno tidak paduli sentimen bukan Melayu karena mereka tahu bukan Melayu tidak lagi menyebelahi mereka. Yang perlu dijaga yaitu Melayu-Islam. Semakin kuat pemimpin DAP mengecam Dr. Zakir, semakin kondusif bagi Umno." Katanya.

Sikap Bias Dr Zakir

 Menurutnya, apa pun karena atau alasan membawa Dr Zakir ke Malaysia, itu informasi secondary. Dr Zakir seharusnya lebih arif adab-adab menumpang di rumah orang iaitu dengan tidak mencampuri hal urusan jiran sebelah rumah. Jangan komen isu-isu negara yang sifatnya BIAS.

"Mengeluarkan kenyataan yg partisan mendedahkan kredibiliti di tahap paling rendah..

"Think thankers umno bijak. Mereka sedang pasang jerat, dan nampaknya mengena (terutama DAP).

Bantahan oleh DAP keatas Dr Zakir ni bila atas informasi agama, ianya memang banyak merugikan PH. Biarlah hanya terhad atas anugerah PR tu sahaja.

"Adalah penting bagi pemimpin2 Islam dalam PH dapat berbincang dengan DAP supaya lebih sederhana dan profesional dalam desakan mereka, menyerupai menarik rambut di dalam tepung. Rambut tidak putus, tepung tidak berselerak." Beliau mengingatkan pemimpin-pemimpin Islam dalam PH.

Isu status PR Dr Zakir

Beliau bersetuju bahawa kaum India ada hak menyuarakan pandangan mereka diatas dukungan status PR kpd Dr Zakir kerana ramai komuniti india yg lahir di sini masih tidak mendapat status kerakyatan.

"Dalam konteks hak menerima kerakyatan, memang kaum India wajar tuntut equality and justice.

"Pada masa yg sama, pihak yg yg membantah, termasuk DAP atau mana2 pemimpin PH yg dilihat bersama dgn bukan Islam akan dilihat dan diperlihatkan oleh propagandis pro BN bahawa penentang2 ini sebagai "musuh Islam" yg perlu ditolak." pesannya lagi.

Umno Pembela Islam?

Beliau percaya kerajaan Malaysia akan terus melengahkan seruan antarabangsa dan bantahan bukan Islam di negara ini, memastikan Dr. Zakir akan terus dalam perlindungan Malaysia.

Tindakan kerajaan ini dilihat sebagai "wira" kerana membela seorang tokoh pendakwah Islam yg dikagumi se dunia.

‬Beliau juga sangat pasti UMNO BN akan terus "menyimpan" Dr. Zakir ini sekurang2nya sehingga selesai PRU 14, dan selepas itu pasti mereka akan basuh tangan selepas menang kelak.

Pemimpin PH Jangan Melatah

 Beliau berpendapat, dalam informasi ini, pemimpin PH jangan melatah, biarkan Umno selesaikan informasi ini sbb merekalah yg menunjukkan PR kepada Dr. Zakir.

"PH jangan menambah rencah dan rempah sbb informasi ini tak ada kena mengena dgn PH. Ini informasi yg berpalit dileher Umno dan ia menjadi backfire kpd UMNO BN.

"Lihat sahajalah informasi PR Dr. Zakir ini, dah ada tanda2 keretakan antara Zahid dgn Hisham dan Najib.

"Pendedahan Zahid bahawa Dr. Zakir telah diberi PR semenjak 5 tahun dahulu umpama "peluru berpandu" yg dituju kepada Najib dan sepupunya." Katanya.

Beliau menasihatkan PH tak perlu terlebih sudu dari kuah. Biar mereka selesaikan duduk perkara mereka. Pemimpin PH perlu uruskan "persepsi" dari informasi ini dgn sebaiknya. Jadilah andal politik yg lebih bijak daripada UMNO-PAS dlm menangani isu2 agama.

"Ahli politik yang mewakili parti-parti dalam PH jadi pemerhati sahaja sudah cukup.

"Pemimpin PH kena cerdik bila berdepan isu-isu mirip ini, jangan terlalu lurus mirip pemimpin PAS, Umno cucuk sikit dgn informasi hudud, mereka melompat macam monyet kena belacan.

"Pemimpin-pemimpin PH jangan ulangi kesilapan PAS dlm informasi agama. Kenyataan-kenyataan yg boleh membangkitkan sentimen orang Islam boleh mengeruhkan lagi keadaan dan memberi 'vitamin tambahan' kepada UMNO-PAS." Beliau mengakhiri pesanannya. sumber grp wassap.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Isu Dr Zakir Naik : Pemimpin PH Jangan Melatah"

Post a Comment