Berita Semasa

Guna haiwan perkara biasa dalam kartun, kata Zunar


PETALING JAYA: Kartunis kontroversi Zulkiflee Anwar Haque atau Zunar berkata penggunaan watak haiwan dalam karya kartun yaitu perkara biasa untuk memudahkan kartunis memberikan mesejnya.

 “Lebih mudah melukis sesuatu objek sebagai haiwan, malah aku berbuat demikian dalam kerja saya,” katanya mengulas kemarahan PAS selepas sebuah akhbar berbahasa Cina menerbitkan kartun yang menggambarkan presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, seekor monyet.

“Sebagai contoh, aku melukis perdana menteri sebagai musang, ia tidak bermaksud perdana menteri itu musang,” kata Zunar, yang terkenal dengan kartun politiknya yang mengundang tindakan pihak berkuasa. Semalam, Nanyang Siang Pau memohon maaf kepada Hadi dan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia, susulan kecaman daripada PAS terhadap kartun bertajuk “Akta Drama Monyet”.

Ia memaparkan seekor monyet bersongkok dilabel sebagai “speaker” manakala seekor lagi memakai serban dinamakan “Hadi Awang” bertenggek di sebatang pokok “Akta 355”, merujuk kepada rang undang-undang persendirian Hadi untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965.

“Hadi Awang” dipaparkan dengan memegang sebatang tongkat sakti sambil mahu menikmati juadah “keledek panas”, manakala “speaker” melompat dari pokok itu, sambil berkata: “Simpan untuk hari kemudian”, sambil sekumpulan monyet bertekak di bawah pokok berkenaan.

Kartun itu merupakan gambaran sinis terhadap sesi Dewan Rakyat pada Khamis lalu, yang mencetuskan rasa tidak puas hati beberapa wakil rakyat pembangkang selepas Pandikar menangguhkan sidang sebelum memberikan ruang RUU itu dibahaskan.

Zunar berkata Nanyang Siang Pau tidak menyamakan Hadi dan Pandikar sebagai monyet, dan berpandangan ia tidak melanggar adab kerana tidak mengaibkan sesiapa.

“Kartun itu menggambarkan seekor monyet memberikan sepinggan keledek panas.

“Mesej di sebaliknya menggambarkan Hadi membentangkan rang undang-undang meminda RUU 355, manakala Pandikar masih enggan menangani gosip itu,” katanya.

Sementara itu, Sukhbir Cheema, editor bersama laman web seni, Eksentrika, bersetuju kartun “monyet” itu tidak melanggari etika.

“Secara peribadi, aku tidak nampak apa-apa yang salah dengannya kerana Hadi dan speaker bukan nabi. “Jika mereka nabi, kartun itu dianggap tidak menghormati mereka,” katanya.

Sukhbir berkata, ilustrasi itu dengan sempurna menggambarkan gosip RUU 355.

“Apabila aku melihat kartun ini, aku faham apa yang kartunis cuba sampaikan iaitu kedua-dua individu bermain-main.”

Beliau berharap Hadi dan Pandikar bertindak balas terhadap kartun itu melalui gambar ilustrasi lain, dan bukannya mengadakan protes yang akan hanya meningkatkan jualan akhbar itu.  sumber

Komen al-Husseyn :

Menurut laporan Harakah, Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah memanggil ketua pengarang akhbar harian Nanyang Siang Pau Sdn Bhd pada hari ini berhubung karikatur yang dianggap menghina Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia dan Ahli Parlimen Marang merangkap Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mungkin memudaratkan ketenteraman awam, kerana menggalakkan perasaan niat jahat, perseteruan, permusuhan, kebencian dan prasangka buruk terhadap orang atau kaum lain.

 Demikian dimaklumkan Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Alwi Ibrahim dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan di Putrajaya, hari ini.

 "Ia juga secara tidak eksklusif seakan-akan mempersendakan Parlimen dan agama Islam kerana Rang Undang-undang (RUU) 355 yang digambarkan dalam karikatur itu yaitu berkait dengan hal ehwal agama Islam," ujarnya.

KDN ni pun satu hal, siapa bergotong-royong yang mempersendakan RUU355 ini? Siapa yang salah bergotong-royong hingga memberikan gambaran yang sangat buruk wacana parlimen kita?

Tang mana karikatur tersebut menghina RUU355? Memang KDN pun macam katun! Kata macam beruk marah pula!

  Ada juga orang yg berang kat aku dan tuduh aku nak bela DAP kerana karikatu itu memaparkan beruk tu dipakaikan serban, menghina pakaian sunnah!

Saya katakan beruk yang pakai seban itu sebagai mewakili Hj Hadi, bukan Nabi. (Siapa yg hina Nabi kalau berpakaian lebai tapi buat perangai mcm beruk?)

Dalam entri yang lepas ada aku tulis:

Karikatur tersebut bukan hanya menggambarkan Hj Hadi dan Speaker Dewan sebagai beruk, malah MP-MP lain, termasuk pembangkang yang bertekak juga sebagai beruk.

 Begitulah gambaran dari sudut pandang pelukis karikatur tersebut bahawa betapa bejatnya Parlimen Malaysia hari ini hinggakan ia diumpamakan terdiri dari sekumpulan beruk-beruk sarkis berhubung tatacara dalam mengendalikan RUU355 yang sudah 3 kali ditangguh.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Guna haiwan perkara biasa dalam kartun, kata Zunar"

Post a Comment