Berita Semasa

DS Nizar Saman PJ Perak : Harakah silap lapor

Artikel Harakah diatas yg kini sudah tiada dapat dikesan lagi ...
Harakahdaily telah salah menyiarkan isu mengenai saman fitnah Dato 'Seri Mohammad Nizar terhadap Razman Zakaria. Saya percaya ia ialah kerana penjelasan yang salah diberikan oleh Defendan atau peguam caranya kerana dia tidak berada di sana apabila prosiding yang berlaku semalam.

 Di manakah kesilapan?

Pertama: isu itu melaporkan bahawa Mahkamah telah menunjukkan Defendan Pihak Ketiga Prosiding membawa Sinar Harian ke dalam tuntutan utama.

Jawapan saya: Tidak ada perkara menyerupai yang mahkamah telah menunjukkan Prosiding Pihak Ketiga kepada Defendan. Ia hanya kebenaran Cuti yang diberikan oleh Mahkamah semalam. Perintah Cuti ialah bukan muktamad. Ia hanya satu perintah yang membenarkan Defendan untuk membawa tindakan terhadap pihak ketiga. Mengikut peraturan Cuti itu, Defendan kemudian mesti menyerahkan permohonan itu kepada Sinar Harian dan Sinar Harian, di sisi lain, boleh membantah permohonan itu kalau difikirkannya perlu. Tidak perlu dikatakan, terdapat beberapa langkah-langkah lain untuk mengikuti sebelum Mahkamah menunjukkan perintah muktamad. Oleh itu, ia masih pra-matang untuk hanya membuat kesimpulan bahawa Mahkamah telah menunjukkan prosiding Pihak Ketiga kepada Defendan apabila perintah yang diberikan hari ini ialah hanya untuk Cuti.

Kedua: Berita itu melaporkan bahawa terdapat perjanjian antara peguam Plaintif dan peguamcara Defendan bahawa kos yang perlu dibayar selepas rayuan Defendan.

Jawapan saya: Pertama, terdapat tidak ada persoalan sama sekali di kalangan peguam mengenai kos. Ia ialah terang mengelirukan oleh peguamcara Defendan. Kedua, kos ialah kos. Tidak menyerupai jumlah penghakiman, kos tidak tertakluk untuk tinggal. Apabila anda kalah, anda perlu untuk menanggung kos. Tidak ada dalam undang-undang yang kos boleh ditangguhkan sementara menanti rayuan kes itu. Rayuan tidak penepian. Apa sahaja keputusan rayuan itu akan menjadi, kos keputusan sebelumnya perlu dibayar oleh pihak yang kalah.

Ketiga: Berita itu melaporkan bahawa perintah itu tidak menyatakan tempoh pembayaran.

Jawapan saya: Apa yang peguam anda beri pesan tersirat kepada kamu? Sila cari alasannya ialah yang besar lengan berkuasa kalau anda benar-benar mahu untuk mengelakkan pembayaran. Jangan jadikan diri anda ndeso dan peguam anda lebih bodoh. Terima kasih. Mohd Fitri Bin Asmuni

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "DS Nizar Saman PJ Perak : Harakah silap lapor"

Post a Comment