Berita Semasa

Bukti Pakatan Harapan Lebih Layak Ambil Alih Kelantan


  Dana PBT Kering!  Sukar beri khidmat terbaik culas bayar cukai sehingga tertungak RM51.12 juta!- Begitulah tajuk laporan akhbar Metro merujuk kepada Majlis Perbandaran Kota Bharu Islam yang gagal mentadbir urus dalam memikut amanah kepada rakyat Kelantan.

 Laporan tersebut nampaknya seperti hanya mahu menyalahkan rakyat kerana culas bayar cukai taksiran. Apakah PBT telah melakukan tanggung jawap mereka dalam menawarkan perkhidmatan yang terbaik kepada masyarakat Kota Bharu?

 Ramai yang merungut kerana tidak berpuas hati dengan perkhidmatan PBT. Dan apabila rakyat Kelantan menyatakan rasa tidak puas hati mereka melalui media umum mengenai pengurusan sampah yang tidak dikutip, PBT bukan mengambil tindakan yang positif, sebaliknya mengherdik mereka dengan kata-kata yang angkuh.

Timbalan Menteri Besar, Dato' Mohd Amar dengan sombong telah membidas dan mengancam mereka dengan kata-kata berikut :
"Seluas-luas Kota Bharu ni dio napok sapoh. Tidok ko gong eh? Sebesar-besar Kota Bharu sapoh hok dio napok" 
"Hok jenis lagu nilah, ada akai tak pakai, mata tak sih tengok barang molek, pendengaran tak ngerti dengo barang baguih...maka yang kuasa kata, masuk neraka! - Nik Amar
Ucapan merapu Dato Mohd Amar

  Khabarnya, bukan sahaja problem sampah yang dihadapi masyarakat, malah banyak lampu instruksi tidak berfungsi, longkang tersumbat, taman permainan tidak diselenggara tetapi yang paling menjengkelkan rakyat ialah pada setiap tahun hampir semua hebat Majlis Daerah dan juga hebat Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) akan dibawa ke luar negeri. Kalaupun tidak ke luar negera tetapi setidak-tidaknya ke Sabah dan Sarawak. (Baca di sini)

 Ini membuktikan rungutan rakyat Kelantan telah sekian lama mengenai tadbir urus kerajaan tempatan dibawah Pas yang begitu lemah.

 Kini rakyat Kelantan telah semakin hilang iktikad mereka kepada Pas sampai bertindak enggan melangsaikan cukai taksiran mengikut masa.

Ini merupakan membuktikan yang jelas, rakyat Kelantan akan menyingkirkan Pas dari tampok pemerintahan di Kelantan menjelang PRU 14 yang akan datang!

Jauh sangat ketinggalannya kalau mahu dibandingkan dengan kejayaan cemerlang kerajaan Pulau Pinang dibawah Pakatan Harapan.


 Betapa di Pulau Pinang, pemilik rumah kos rendah, rumah sederhana rendah dan rumah kampung mendapat pengecualian cukai pintu.

 Malah Kerajaan Pakatan Harapan Pulau Pinang membantu rakyatnya dengan absorpsi enam peratus cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

 Pengecualian cukai yang bakal ditanggung Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dan melibatkan absorpsi kos hampir RM55.19 juta itu ialah bukti bahawa kerajaan negeri amat prihatin dengan bebanan yang ditanggung rakyat.

 Rakyat sengsara akhir skandal RM52 bilion 1MDB dan nilai matawang jatuh mengakibatkan Kerajaan Persekutuan tidak ada wang dan terpaksa memungut cukai GST, cukai enam peratus daripada rakyat tanpa memikirkan kesan yang terpaksa ditanggung mereka. - sumber

 Cuba bandingkan jumlah cukai tertungak PBT Kelantan RM51.12 juta dengan jumlah pengecualian cukai pintu dan penyerapan kos GST yang hampir RM55.19 juta yang ditanggung Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).

Itu belum lagi kalau nak dibandingkan kemampuan Pulau Pinang yang menghulurkan perlindungan untuk sekolah, pendidikan Islam... Bahawa Pulau Pinang dibawah Pakatan Harapan, Melayu dan Islam tetap terpelihara!

 Dan berapa juta perlindungan Pas Kelantan kepada PASTI semenjak perintah Kelantan?


 Bahawa terang menunjukan kerajaan Pakatan Harapan Pulau Pinang bisa mentadbir urus jauh lebih efisen dan baik dari Pas Kelantan yang mentadbir Majlis perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam! 

 Rakyat Kelantan patut beri peluang kepada Kerajaan Pakatan Harapan untuk mentadbir urus kerajaan Kelantan dan singkirkan Pas untuk selama-lamanya.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Bukti Pakatan Harapan Lebih Layak Ambil Alih Kelantan"

Post a Comment