Berita Semasa

Belum ada tindakan undang-undang dari Nasharudin, kata Rafizi


 Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, dia belum mendapatkan sebarang surat tuntutan atau tindakan undang-undang dari Datuk Nasharudin Mat Isa kerana mendakwa bekas timbalan presiden PAS itu mendapatkan dana dari SRC International Sdn Bhd.

 Katanya, sudah kira-kira dua ahad semenjak dia mendedahkan dakwaan jejak fatwa dana dari akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dari SRC International yang didakwanya jadinya kepada Nasharudin.

 "Walaupun saya tidak mendapatkan sebarang surat tuntutan atau tindakan undang-undang, apa yang paling penting yaitu untuk Nasharudin mengosongkan jawatan lantikannya di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)," kata Rafizi kepada Malaysiakini semalam.

 Nasharudin, yang kini ketua pegawai direktur Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global (GMMF) dilantik menganggotai Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah SPRM pada Ogos tahun lepas.

 Rafizi berkata SPRM perlu memulakan langkah untuk mengeluarkan Nasharudin daripada panel penasihat itu jikalau dia enggan mengosongkan jawatan tersebut.

 Dalam responnya kepada dakwaan Rafizi terhadapnya, Nasharudin menafikan mendapatkan dana dari SRC International, yang pernah menjadi anak syarikat 1MDB.

 Nasharudin juga dilaporkan berkata dia juga menyerahkan kepada pasukan peguamnya untuk langkah seterusnya, termasuklah memulakan tindakan undang-undang dan tindakan lain yang wajar dan sesuai. 

 Rafizi sebelum ini telah membuat suatu akuan berkanun (SD) menamakan Nasharudin sebagai orang yang didakwanya mendapatkan dana dari SRC International melalui seorang peguam.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Belum ada tindakan undang-undang dari Nasharudin, kata Rafizi"

Post a Comment