Berita Semasa

Bekas hakim sekolahkan Timbalan Presiden Pas dan SUA Pas


 Bekas hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram sekolahkan Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Setiausaha Agung PAS DAtuk Takiyuddin Hassan. 

Menurut bekas hakim Mahkamah Persekutuan itu, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali mempunyai hak langsung untuk merombak majlis mesyuarat kerajaan negeri (MMKN).

 “Dengan berbuat demikian dia boleh menggugurkan exco sedia ada dan melantik anggota baharu,” katanya.

 Sri Ram berkata ketua eksekutif, di peringkat persekutuan atau negeri, boleh mencadangkan kepada ketua kerajaan untuk melantik sesiapa sahaja pilihannya.

 Beliau berkata demikian menjawab kenyataan Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan hari ini mengatakan exco partinya akan awet dalam pentadbiran Azmin selagi Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah tidak mengarahkan mereka meletak jawatan.

 Takiyuddin, yang juga seorang peguam, berkata mereka akan mengabaikan sebarang isyarat letak jawatan daripada menteri besar kerana exco mereka dilantik atas perkenan sultan.

Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengeluarkan pandangan sama menyerupai Takiyuddin.

  “Exco dilantik menteri besar Selangor kerana dia berhak menentukan siapa yang akan bekerja dengannya,” kata Sri Ram.

  Dilaporkan Sabtu lepas Azmin meminta 3 exco PAS – Datuk Iskandar Samad, Datuk Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Abdul Talib – meletakkan jawatan.

 Menurut laporan The Star Online, menteri besar membuat undangan itu dalam mesyuarat bersama mereka dan Pesuruhjaya PAS Selangor Sallehen Mukhyi Jumaat lepas.

 Difahamkan dalam mesyuarat itu, Azmin memberi jaminan kepada exco PAS terbabit bahawa parti mereka boleh awet dalam pentadbiran Selangor selaras mandat yang dimenangi pada pilihan raya umum 2013.

Azmin berkata wakil PAS akan awet sebagai andal majlis dan jawatankuasa kampung dan akan terus menikmati peruntukan pembangunan kerajaan negeri.

 Majlis Syura Ulama PAS meluluskan usul muktamar PAS untuk menamatkan “tahaluf siyasi” dengan PKR Khamis lepas.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Bekas hakim sekolahkan Timbalan Presiden Pas dan SUA Pas"

Post a Comment