Berita Semasa

'Apakah kerabat, elit juga dihukum selepas pindaan Akta 355?'


 Ahli Parlimen Pandan dari PKR, Rafizi Ramli hari ini mempersoalkan kalau pindaan kepada Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) atau Akta 355 akan memastikan semua orang Islam dihukum dengan adil dan saksama di bawah enakmen Syariah.

Khususnya, ia bertanya kalau pindaan kepada Akta 355 akan memberi 'kuasa' dan 'kekuatan' kepada pegawai penguat kuasa agama untuk mengambil tindakan terhadap mereka dari kalangan anggota elit masyarakat yang melaksanakan kesalahan.

"Soal keseragaman dan keadilan yang sama rata dalam melaksanakan undang-undang dalam enakman Syariah perlu dipastikan untuk semua. Jabatan Syariah, hakim, pakar cukup ke.

"Saya tahu siapa andal dewan yang minum arak, anak menteri yang bersekedudukan, ada tak pegawai jabatan (agama Islam) yang berani. Ini soalan aku tanya.

"Kalau ada sultan atau kerabat diraja dan minum arak dan dilihat secara terbuka, ada ke pegawai (yang) berani tangkap dan kenakan hukuman bawah Rang Undang-undang 355," tanya Rafizi lagi.

 Tambah Rafizi, keadaan ini akan menyebabkan Islam difitnah kerana hanya golongan miskin dihukum manakala mereka yang kaya terlepas begitu sahaja.

Enakmen Syariah di semua negeri dalam Malaysia mengharamkan meminum arak dan melaksanakan seks sebelum berkahwin bagi umat Islam.

Pasangan Islam yang belum berkahwin tetapi tinggal gotong royong juga menghadapi risiko ditahan kerana "berkhalwat" ekoran enakmen yang menghalang pasangan lelaki dan perempuan Islam yang belum berkahwin bersedudukan.

Ruang untuk rasuah sebagai hakim gaji abadi rendah '

Rafizi bertanya ini dalam sesi Parlimen Rakyat malam ini , perbahasan parlimen olok-olok mengenai pindaan kepada Akta 355 dibentangkan oleh Ahli Parlimen Marang dan Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

Sesi Parlimen Rakyat, yang telah disiarkan secara pribadi dalam talian melalui laman Facebook beberapa Ahli Parlimen, diadakan selepas Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia menangguhkan perbahasan mengenai pindaan kepada sesi yang akan datang.

Menurut penganjur, sesi itu ditonton oleh lebih daripada 100,000 orang.

Sesi distrim di laman Facebook Rafizi telah secara konsisten dilihat oleh kira-kira 3,000 orang.

Rafizi, pembahas pertama dalam sesi Dewan Rakyat olok-olok itu, berkata debat itu ditangguhkan semoga media bermusuhan dengan Pakatan Harapan boleh merendahkan martabat mereka sebagai "anti-Islam".

Oleh itu sesi parlimen olok-olok telah diadakan, untuk membolehkan rakyat mendengar bahawa Ahli Parlimen Pakatan Harapan sedang mencari penjelasan mengenai bagaimana ini akan melindungi dan menguatkan Islam.

Antaranya, kata beliau, bagaimana pindaan Akta 355 tidak menaikkan gaji hakim-hakim mahkamah syariah.

Beliau berkata terdapat risiko rasuah dan salah guna kuasa oleh hakim-hakim mahkamah syariah sebagai "mereka yang berpendapatan RM6,000 ke RM7,000 dibenarkan untuk menghantar orang ke penjara selama 30 tahun".

"Seseorang dengan gaji yang lebih rendah diberi kuasa-kuasa besar untuk seseorang dipenjara selama 30 tahun, apa-apa kuasa kalau tidak diuruskan dengan baik, akan membuka pintu kepada penyalahgunaan," katanya.

Pindaan Akta 355 berusaha untuk menaikkan had penalti bagi mahkamah syariah penjara 30 tahun, 100 sebatan daripada cambuk dan denda RM100,000.

Akta 355 kini membolehkan mahkamah syariah untuk mengenakan hukuman maksimum RM5,000, enam sebatan cambuk dan penjara tiga tahun.

Ahli Parlimen Shah Alam Amanah Khalid Samad juga mempersoalkan mengapa PAS Kota Baru MP Takiyuddin Hassan, yang menyokong ajakan Hadi, bercakap mengenai semakan gaji tetapi rang undang-undang yang sebenar tidak termasuk penyemakan itu.

"Ini seperti ibarat pencuci mata untuk mengelirukan rakyat kerana kalau pindaan itu ialah untuk menetapkan segala-galanya tetapi ajakan itu tidak mempunyai benda itu," katanya.

Hukuman berbeza-beza antara negeri menyatakan

Khalid juga berkata pindaan membenarkan ketidakadilan seluruh negeri-negeri di Malaysia kerana ia akan bermakna hukuman boleh sangat berbeza-beza antara negeri ke negeri.

Sebagai contoh, ia berkata, jenayah yang sama boleh dihukum dengan hanya satu celaan dalam satu negara tetapi penjara 30 tahun di negara lain.

"Ia ialah ibarat memberi senapang dimuatkan ke setiap negeri dan terpulang kepada negeri-negeri sama ada untuk menembak atau tidak. Ini ialah tidak bertanggungjawab," katanya.

"Sebab itu kita mesti mempunyai satu jawatankuasa untuk menyeragamkan perkara," katanya.

Khalid berkata kenaikan penalti didorong oleh harapan untuk mempunyai mahkamah syariah sebagai sama dengan mahkamah sivil yang boleh menjatuhkan hukuman yang sama berat.

"Tidak ada rasional syariah untuk ini ... ia ialah ibarat mengatakan menimbulkan mahkamah lebih kuat, jadi hukuman perlu menjadi 'berkuasa'," katanya.

Beliau juga menggesa pindaan kepada bukan termasuk kurang hukuman punitif, ibarat khidmat masyarakat untuk memulihkan pesalah.

Khalid berkata rang undang-undang itu tidak boleh dipertikaikan dan telah dipinda tiga kali setakat ini, jadi ia berharap Hadi akan memindanya lanjut untuk meningkatkan undang-undang.

"Kami tidak menentang usaha untuk mengukuhkan mahkamah syariah tetapi pindaan mempunyai banyak kelemahan, jadi kita perlu untuk berdebat dan memperbaikinya," katanya.

Khalid ialah Ahli Parlimen selesai yang bercakap dalam sesi tiga jam itu.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "'Apakah kerabat, elit juga dihukum selepas pindaan Akta 355?'"

Post a Comment