Berita Semasa

Ahli akademik cabar Hadi terang kewajaran RUU 355

Rozaimi Ramle berkata, al-Quran mahupun mana-mana hadis tidak menyatakan hukuman penjara 30 tahun atau denda RM100,000.
 KUALA LUMPUR: Seorang hebat akademik mencabar Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjelaskan kewajaran cadangannya untuk meningkatkan hukuman bagi kesalahan syariah.

 Cabaran itu dibuat Pensyarah Kanan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr Muhamad Rozaimi Ramle pada sebuah forum mengenai rang undang-undang persendirian Hadi untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355.

Beliau yang juga hebat Majlis Fatwa Negeri Perlis merujuk cadangan untuk meningkatkan hukuman penjara maksimum terhadap pesalah syariah kepada 30 tahun, 100 sebatan dan denda RM100,000.

Katanya, Al-Quran mahupun mana-mana hadis tidak menyatakan penjara 30 tahun yakni hukuman berat.

“Jadi, adakah adil melabelkan saya anti-hudud bila saya meminta justifikasi di sebalik hukuman penjara dan denda itu? Saya tak fikir begitu,” katanya yang berkelulusan doktor falsafah dalam bidang hadis. Merujuk cadangan sebat, dia berkata, rang undang-undang itu tidak menyatakan jumlah sebatan bagi jenayah tertentu.

“Di bawah hudud, sangat terang anda menerima 100 sebatan bila anda berzina, 80 untuk qazaf dan 40 sebatan bila anda minum alkohol, tetapi rang undang-undang ini tidak membiarkannya (tidak menyatakan secara spesifik).

“Oleh itu, ini bukan undang-undang dewa dan anda tidak boleh melabelkan mereka yang menentang rang undang-undang itu sebagai kafir.”

Rozaimi mencadangkan Hadi menyemak semula cadangan untuk menjadikannya lebih khusus.

“Penyokong rang undang-undang ini berhujah bila tidak boleh melakukan semua hukum Allah, ia bukan alasan untuk melakukan apa yang anda mampu. Baiklah, tetapi anda tidak boleh membuat semua umat Islam bersetuju dengan rang undang-undang Hadi.

“Dengan menggunakan hujah sama, bila anda menyatakan 100 sebatan untuk zina, 80 untuk qazaf dan 40 untuk minum alkohol, maka saya percaya umat Islam boleh bersetuju dengannya, mengakibatkan rang undang-undang itu lebih senang untuk diluluskan.”

Bekas ketua hakim syarie Terengganu, Datuk Ismail Yahya turut berucap pada forum itu. Beliau mengecam umat Islam yang menggelar umat Islam lain sebagai kafir.

“Nabi Muhammad melarang umat Islam memanggil orang lain kafir, dengan berkata anda boleh menjadi kafir bila berbuat demikian.

“Malah, imam besar daripada 4 mazhab Sunni tidak bersetuju dengan satu sama lain dalam perkara tertentu, namun mereka tidak menggelar satu sama lain kafir. Amat duka melihat sejauh mana kita tersasar daripada jalan dilalui mereka yang kita mahu contohi.”  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Ahli akademik cabar Hadi terang kewajaran RUU 355"

Post a Comment