Berita Semasa

20,000 Syiling : Dari DAP kepada SPR Pakatan Harapan Perak membayar 20,000 syiling untuk membantah pengundi hantu sebagai tanda protes terhadap kegagalan SPR untuk menyediakan parti politik dengan softcopy daftar pemilih pemanis suku pertama tahun 2017 .

 Pakatan Harapan Perak hari ini membawa 20 beg berisi 20,000 syiling untuk membantah pengundi hantu yang dikesan pada daftar pemilih pemanis suku pertama tahun 2017 sebagai tanda protes terhadap kegagalan SPR untuk menyediakan parti politik dengan salinan softcopy daftar tersebut.

 Pengerusi DAP Perak Nga Kor Ming berkata keengganan SPR itu  menyusahkan Pakatan Harapan Perak kerana terpaksa membawa mesin photostate ke pejabat SPR untuk photostate daftar pemilih.

"Kami juga perlu terpaksa membawa penjana kami sendiri kerana SPR juga enggan membenarkan kami menggunakan elektrik pejabat SPR. Ahli-ahli kami bekerja siang dan malam untuk photostate namun kita tidak dapat menyelesaikan fotostat daftar pemilih yang lengkap." keluhnya.

 Beliau mengecam tindakan SPR itu sebagai tidak munasabah dan dengan niat jahat. Beliau mempersoalkan jikalau ini yakni helah dari SPR untuk "melindungi" parti-parti komponen BN tertentu bertindak memindahkan dan mendaftarkan pengundi hantu.

 Nga berkata berdasarkan Akta Pilihan Raya, pekerja Pakatan perlu membantah semua pengundi hantu dalam tempoh 14 hari di mana daftar pemilih pemanis dipaparkan. Keengganan SPR untuk menyediakan parti politik dengan roll softcopy pilihan raya telah membuat kerja-kerja untuk mengenal pasti dan membantah pengundi hantu lebih sukar dan sangat membosankan.

 Walaupun demikian, Pakatan Harapan berjaya mengenal pasti beberapa ratus pengundi yang telah dipindahkan ke DUN Hutan Melintang. Hari ini DAP Perak teolah mengenalpasti 142 pengundi hantu, 99 dari DUN Kamunting, 25 dari DUN Pokok Assam dan 18 dari DUN Keranji.


Nga berkata dia percaya bahawa ini hanyalah sebahagian kecil daripada bilangan dan keadaan sebenar pengundi hantu; yakni lebih buruk daripada mereka yang telah ditemui.

 DAP Perak juga telah membawa 20 beg 20,000 syiling bernilai RM1,420 untuk membayar yuran untuk membantah pengundi hantu sebagai tanda protes terhadap kegagalan SPR untuk menyediakan parti politik dengan roll softcopy pilihan raya. Dua orang hebat DAP juga berpakaian kostum hantu sebagai tanda protes terhadap seni administrasi politik kotor kepada rampasan demokrasi negara.

 Nga berkata kedua-dua DUN Kamunting dan Parlimen Kampar yakni kerusi marginal dengan majoriti kurang daripada 5% pada PRU lepas. Beliau menuduh BN memindahkan pengundi secara sistematik untuk 2 kerusi tersebut untuk memenangi kedua-dua kerusi dengan pengundi hantu pada PRU akan datang.

Nga berkata pemindahan haram dan sistematik pengundi yakni bertentangan dengan Akta Pilihan Raya 1958 dan juga kesalahan jenayah di bawah Kanun Keseksaan. DAP akan membuat laporan polis kemudian mengenai pemindahan beramai-ramai pengundi. Nga juga meminta MB Perak Zambry agar tampil dan menjelaskan mengenai pengundi hantu yang kebanyakannya didapati daripada hebat MCA dan UMNO.

 DAP Perak telah membentuk satu pasukan Ghostbusters DAP pada bulan Mac dan telah menangkap lebih daripada 250 pengundi hantu dalam masa kurang daripada 2 bulan. Ini pertanda bahawa isu-isu pengundi hantu sangat serius di Negeri Perak.

 Nga juga menggesa rakyat Perak untuk pergi ke majlis ataupejabat pos tempatan yang terdekat untuk memeriksa daftar pemilih pemanis yang terbaru. Jika alamat mereka didapati didaftarkan oleh orang yang tidak dikenali, mereka boleh menghubungi pejabat DAP yang terdekat untuk membantu mereka membuat membantah pengundi hantu dan untuk membuat laporan polis.

Kenyataan Media oleh Ahli Parlimen Taiping dan Pengerusi DAP Perak Nga Kor Ming pada 19 Mei 2017 di pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya dalam Ipoh  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "20,000 Syiling : Dari DAP kepada SPR"

Post a Comment