Berita Semasa

Walaupun tanpa saman sivil DoJ, peguam negara boleh dakwa penyangak 1MDB..


Tindak tanduk peguam negara yang berbuat bising membantah saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) berhubung dana yang diselewengkan daripada 1MDB menjadikan masalah memandangkan dia sepatutnya sudah bertindak terhadap 'geng penyangak' yang menyelewengkan dana syarikat pelaburan negara itu bersandarkan laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

 Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkefly Ahmad menegaskan, keengganan Tan Sri Apandi Ali untuk memulakan tindakan undang-undang ke atas sesiapa pun dari 'geng penyangak' yang merompak dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) perlu dipersoalkan kerana ia yaitu kecelakaan pertama yang menimpa Malaysia.

 Malah dia yakin situasi ini akan awet selagi Apandi menjawat Peguam Negara.

 "Sebenarnya Apandi tidak perlu tunggu akan 'tiga tindakan undang-undang DoJ' atas pensonglapan dana 1MDB! 

Berbuih ekspresi nakal dan pihak NGO serta individu-individu bekas institusi Kehakiman Negara supaya dia boleh mula sebaik sahaja Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) dibentang sesi Parlimen Ketiga Belas pada tarikh keramat 7 April 2016," ujarnya.

 Dr Dzulkefly menjelaskan, laporan 106 muka surat PAC itu sudah cukup untuk memulakan tindakan undang-undang terhadap bekas ketua pegawai direktur 1MDB, Datuk Sharul Azrai Ibrahim Hilmi.

 Ini kerana katanya, padai muka surat 94, Jadual 15 laporan PAC, dirumuskan pelbagai kesalahan Sharul termasuk memindahkan US$700 juta kepada akaun 11116073 di RBS Coutts Bank Ltd, milik Jho Low pada 29 September 2009.

Sambil menyifatkan tindakan Sharul itu sebagai 'rompakan pertama' dana 1MDB, Dr Dzulkefly menegaskan bahawa pindahan bernilai ratusan juta dolar Amerika itu terang satu perbuatan 'pecah amanah'.

 Bagaimanapun dia kesal kerana sehingga hari ini Sharul dibiarkan bebas bahkan boleh memegang jawatan penting dalam GLC yang lain!

"Kalau tidak celaka namanya, apakah bala yang sedang menimpa Malaysia ini?" soal beliau.

 Menyentuh wacana saman sivil DoJ, dia berkata laporan pertama DoJ setebal 136 muka surat pada 20 Julai 2016 sudah cukup untuk meruntuhkan segala maruah dan integriti kepimpinan negara oleh MO1 yang merujuk kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

 Malah katanya, 251 muka surat laporan ketiga DoJ telah 'melondehkan' segala perihal 'rompakan penyangak' ke atas dana malang 1MDB termasuk perihal US$620 juta (RM2.6 bilion) 'derma' yang telah dipulangkan (returned donation) kembali kepada 'penderma budiman Pak Sheik Arab Saudi' oleh Najib.

 "Dalam laporan ketiga ini, Jho Low, peserta US$620 juta itu, telah antara lain didakwa menggunakan dana berkenaan untuk membeli 'kalung berlian merah jambu' bernilai US$27.2 juta untuk isteri MO1!

 "Soal besar yang ditanya masyarakat dunia dan rakyat teramai yang peduli akan perihal 'rompakan' atas 1MDB ini yaitu 'mengapa jadi begini'? Atau lebih sempurna 'kenapa kerajaan Malaysia terus diam dan tidak bertindak'?" soal beliau.

 Menurutnya, tiada siapa yang dapat menolak hakikat bahawa semakin banyak penyelewengan dana 1MDB didedahkan pelbagai pihak, semakin kuat, teguh dan gagah Najib selaku MO1 dan isteri.

 Beliau yakin skandal terbesar negara ini hanya boleh diatasi dengan akad rakyat untuk melaksanakan perubahan politik dalam negara dengan memilih pemimpin gres yang bisa membanteras salah guna kuasa dan rasuah.

 "Maka barulah budaya kerajaan kleptokrasi-perompak akan dapat dijatuhkan dan disingkirkan secara muktamad di mahkamah rakyat yakni pilihan raya umum akan datang," tegas beliau. sumber
Baca Juga :
Pas dikuasai UG tanggapan tidak oke Muktamar Agung Khas cadangan Almarhum TGNA
KERAJAAN KELANTAN TERLIBAT KUTIP WANG HARAM ?
At-Takiri ni memang patut kena sekeh!
RCI untuk 1MBD : Pas ketinggalan bas

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Walaupun tanpa saman sivil DoJ, peguam negara boleh dakwa penyangak 1MDB.."

Post a Comment