Berita Semasa

VETO sebagai satu punca keruntuhan kesatuan Islam


  Intipati goresan pena Qaradhawi dlm kitab ( الصحوة الإسلامية بين الاختلاف المشروع والتفرق المذموم ) yg ditulis tahun 1990.

 Ramadhan kareem;

 Bulan yg menerbitkan pembuktian & pencerahan buat mereka yg cakna gosip politik negara.

 [1] Genaplah hari ini, 2 tahun lepas [ 6/6/2015 ] Pas secara rasmi bertindak putus kekerabatan dgn Dap. Atau lebih tepatnya 2 tahun genap Hj Abdul Hadi Awang salah gunakan veto utk bertindak putus dgn Dap.

[2] Hingga ketika ini, Hj Hadi masih gagal nyatakan walau satu pun karena apa "thawabit" (atau perkara prinsip) yg "telah digadaikan oleh Pas" selama berkawan dgn Dap, sehingga ia menukar pendirian 180 degree (u-turn) dari "wajib pertahankan kerjasama dgn Dap", kepada wajib putus dgn Dap keesokannya. Saya sudah bertemu berdepan dgn Hj Hadi pada Ramadhan 2 tahun lepas bertanyalah terus padanya soalan di atas. Hingga ketika ini ia memilih utk berdiam diri tak mahu menjawab soalan itu, atau mungkin eksklusif tak berani menunjukkan jawapannya. Kronologinya penting;

[3] Rabu 3/6/2015 - petang sebelum penutup Muktamar Dewan Ulamak, bangkit Mokhtar Senik bawa permintaan tergempar, ajak putus dgn Dap. Usul lewat dan mengejut itu diterima tanpa bahas. Dengan kefahaman semua yg hadir permintaan itu akan dibahaskan lusa, masa muktamar pusat.

[4] Khamis 4/6/2015 - esoknya dlm ucapan dasar muktamar, Hj Hadi sebut dgn terang utk semua pihak wajib berusaha "kekal dan kukuhkan" kerjasama dgn Dap/Pkr karena manfaat dakwah besar utk Pas. Ucapan dasar diterima 100% perwakilan!

[5] Jumaat 5/6/2015 - pagi itu mendapat maklum (walau belum di umumkan) kesemua "chai kepimpinan" yg bersama dlm senarai disertai Hj Hadi itu menang keseluruhannya. Pagi itu juga tanpa disangka Hj Hadi arahkan Ketua JK Usul YB Mahfuz Omar utk ubah (secara paksa) permintaan dewan ulamak sebelum itu yg sepatutnya dibahas oleh muktamar, kepada kategori "usul diterima tanpa bahas", yg bermaksud perwakilan tidak dibenarkan bahas. Tetapi sebaliknya wajib terima sahaja keputusan Hj Hadi utk putus dgn Dap itu. 

[6] Semua hampir 2,000 perwakilan termasuk semua Majlis Syura, AJK kerja Pas Pusat, perwakilan kesemua Dewan, dan semua permerhati terkejut. Perlembagaan parti tak pernah menunjukkan Presiden kuasa veto itu. Bekas kepimpinan masa itu, Hj Mohamad Sabu, dan ramai lagi membantah veto itu. Mana mungkin gosip sebesar dan serious begitu "dipaksa terima sebegitu sahaja". Sedangkan tujuan sebenar permintaan itu mmg untuk diajak bahas dan diundi oleh perwakilan. Bahkan itulah tujuan muktamar, sbg kuasa pemutus tertinggi parti. 

[7] Tidak. Hj Hadi tetap mahu veto walau dibantah habisan oleh oleh muktamar. In fact itulah kecelakaan plg besar berupa khianatnya Hj Hadi Awang semenjak wafatnya TG Nik Abdul Aziz Nik Mat tiga bulan sebelum itu. Tiada satu pun alasan diberikan Hj Hadi atas karena wajib putus. Apa seterusnya? 

[8] Esoknya pagi Sabtu 6/6/2015 - tatkala muktamar terus ketepikan permintaan tersebut dari dibahaskan, bangkit 5 org perwakilan yg semua mereka 100% menegur tindakan Hj Hadi itu dan memberi amaran bahawa Perlembagaan parti tidak pernah membenarkan hak dan kekuasaan veto terlaksana oleh ketua parti. 

[9] Peguam Perlembagaan Pas Tuan Muhammad Faiz Fadzil (anak bekas Presiden Pas Ustaz Fadhil Noor - aktivis kerjasama dgn Dap/Pkr), memberi amaran bahawa tindakan Hj Hadi itu yaitu berdosa kerana khianati perlembagaan parti dan mandat ahli. Saudara Norhalim Sirome menunjukkan teguran bahawa ulamak kena bersikap amanah dan melakukan tanggungjawab menegur ketua dan jangan dirbiarkan kerosakan terus dilakukan oleh Hj Hadi itu. 

[10] Bahkan lebih dahsyat org kanan Hj Hadi di Marang sendiri, YB Ustaz Mohd Nor Hamzah berkali bangkit dan diarahkan duduk, dan bangkit semula, membantah tindakan mengejut Hj Hadi itu. Amaran diberikan bila Hj Hadi laksanakan veto itu, maka FITNAH yg besar dan perpecahan pasti akan berlaku dlm Pas dan PR kerana Presiden Pas bakal dilabel sbg mengkhianati segala mandat yg rakyat berikan pada PRU 2008 dan 2013. Beliau juga memberi amaran, bila diteruskan juga keputusan putus dgn Dap pada muktamar itu, bermaksud esoknya Pas dah tidak boleh lagi duduk dlm Kerajaan Selangor dan Pulau Pinang, kerana sudah bukan lagi daripada Kerajaan PR. Sungguh berkali-kali ia diarahkan duduk dan berhenti bercakap, namun ia tetap terus bangkit bantah Presiden Pas yg bertindak veto itu! 

[11] Hj Hadi hanya berkeras hati melihat segenap bantahan perwakilan dan kekecohan dewan muktamar itu. Biarlah apa nak berlaku, putus tetap putus dgn Dap. Puas! 

[12] Hari yg sama - 6/6/2015 Ketua Ulamak Mahfuz Mohamad dlm ucapan penutupnya berkata ia sendiri cukup terkejut atas tindakan Presiden Pas itu. Bagaimana permintaan sepenting yg dicadangkan utk dibahas oleh Dewan Ulamak yg ia pimpin, tiba-tiba dipinda dan dipaksa sbg permintaan yg wajib diterima oleh semua perwakilan, dan merampas hak mereka utk berbahas! 

[13] Wakil tuan rumah YB Ustaz Shafie Ngah dlm ucapan penutupnya penuh dgn linangan airmata berkata satu "muktamar khas" wajib diadakan dalam masa terdekat demi menunjukkan semula hak perwakilan dan juga memperbaiki semula kekerabatan dgn Dap dan PR. Bukan membiarkan perwakilan pulang dgn perasaan marah dan kecewa tanpa kefahaman utk putus dgn Dap tanpa satu karena diberikan itu! 

[14] Hari yg sama kami pulang dgn perasaan luar biasa. Kalau tahun 2014 Hj Hadi bermakian "barua dan broker" dlm penutupnya, diawali doa laknat oleh Ustaz Azhar Yaakob sebelum itu, tapi hari itu hampir semua perwakilan pulang dlm perasaan terkejut dan kecewa marah betapa hak perwakilan dirampas dan dikhianati bukan oleh org lain, tapi oleh Presiden parti sendiri. Apa seterusnya? 

[15] Lusa Isnin 8/6/2015, pimpinan utama Pas masa itu Iskandar Abdul Samad memanggil satu mesyuarat khas dihadiri oleh semua wakil daerah di Selangor dan dewan-dewan (atas kapasiti sbg Naib Presiden). Beliau bertanya terus pada Dewan Ulamak, apa karena sebenar Dewan Ulamak tiba-tiba mahu putuskan dgn Dap? Apa jawapan Rizuan Bin Rahmat selaku Ulamak Pusat dan juga Ketua Ulamak Selangor; 

(a) Kami dewan ulamak tidak pernah pun berhasrat utk putus terus dgn Dap. Tidak langsung. Bahkan ketika muktamar tidak diputuskan pun utk putus dgn Dap/Pkr. 

(b) Dewan Ulamak amat faham dan akui bahawa manfaat dakwah daripada kerjasama politik (tahaaluf siyasi) Pas bersama Dap/Pkr semenjak 2008 itu sgt menguntungkan Pas. Bahkan Pas lah yg paling beruntung walau tidak menjadi Menteri Besar. Kerana dgn kerjasama PR itulah Pas bisa laksanakan pelbagai kerja dakwah di seluruh Selangor dan menguasai masjid surau serta memegang jawatan politik. Ia tidak akan berlaku kalaulah tiada kerjasama antara Dap/Pkr. Untuk Pas memerintah secara sendirian yaitu terbukti mustahil dlm waqie' semasa. 

(c) Katanya, cetusan utk putus dgn Dap itu hanyalah permintaan tergempar yg tiba-tiba dibawa oleh Mokhtar Senik, org luar Selangor. Pada masa itu sudah lewat petang dan tiada masa, maka permintaan itu diterima sebulat bunyi dgn tujuan utk dibahaskan pada hari muktamar pusat, esoknya. Itu kefahaman semua yg bersetuju membawa permintaan itu. 

(d) Tambah Rizuan Bin Rahmat permintaan itu mahu diangkat ke muktamar sentra hanyalah dgn tujuan yg satu iaitu "hanya utk gempar Dap sahaja" dan bukan sesekali utk benar-benar putus terus. Dan ia sendiri yakin majoriti perwakilan sendiri akan menolak permintaan itu apabila dibahaskan oleh muktamar pusat. 

(e) Katanya, Dewan Ulamak sendiri tak sangka bagaimana Presiden boleh arahkan permintaan itu terus diterima tanpa benar dibahaskan langsung, kerana itu bukan tujuan asal permintaan tersebut. Tindakan itu eksklusif tidak disangka dilakukan oleh Presiden Pas! 

[16] Ya ikhwah, itulah kenyataan rasmi Ketua Ulamak Selangor masa itu di hadapan semua yg hadir. Dan pada masa itu juga beberapa jago mesyuarat yg hadir menjerkah ia secara terbuka atas kenyataan yg dilihat cukup terbelakang dan jahat tersebut. Iskandar jadinya terpaksa menutup mesyuarat apabila tak sangka jawapan yg dikemukakan oleh Ketua Ulamak sedemikian sekali rupanya. Ikhwah yg dirahmati, 

[17] Hari ini, 2 tahun lepas kejadian itu saya ungkapkan semula dlm tujlisan ini sebagai menepis FITNAH yg ditaburkan oleh kepimpinan Pas bahawa Parti Amanah Negara (AMANAH) yg kami laksanakan ini yaitu manifestasi kekecewaan atas kekalahan dlm muktamar tersebut. Tidak sesekali. 

[18] Kami ini bersama sahabat-sahabat yg lain terlibat dlm kerja-kerja dakwah dan tarbiyyah Pas semenjak sekian lama cukup faham akan betapa beratnya memikul tanggungjawab dan amanah jamaah. Kalah yaitu satu kesyukuran yg menunjukkan ruang utk fokus pada tugasan lain yg lebih banyak. 

[19] Saya, dan saf kepimpinan AMANAH yg lain meletakkan bahawa kerosakan plg utama yg dilakukan oleh Pas yaitu apabila membiarkan sahaja perlakuan KHIANAT oleh Presiden mereka itu, dan mengizinkan langkah VETO yg terang haram dan melanggar perlembagaan parti, dibuat sendiri oleh ketua mereka Hj Hadi Awang. Nota;

 Untuk faham lebih jelas, apa kata Qaradhawi?

 Dalam kitab Syeikh Prof Dr Yusuf د.يوسف القرضاوي Al Qaradawi ( الصحوة الإسلامية بين الاختلاف المشروع والتفرق المذموم ) (atau dikenali kitab fiqh perbedaan pendapat dlm Islam) yg ditulis 30 tahun lepas Syeikh terang menyatakan antara asbab plg utama boleh berlakunya gosip taadud jamaah (bertambahan pelbagai kumpulan / parti Islam gres dlm perjuangan Islam di sesebuah negara) yaitu disebabkan antaranya wujud amalan "penggunaan veto" oleh sesebuah ketua kumpulan tanpa mahu melakukan syura dalam tindakannya. 

Veto yg dimaksud yaitu penggunaan "syura mu'lim" yg konsepnya seseorg ketua bertindak membuat keputusan atas pandangan sendiri semata tanpa terikat pada pandangan majority yg tak bersetuju dgn nya. 

Dan saya merasai akan kebenaran yg yg cukup pahit dari kenyataan Qaradhawi 30 tahun lepas itu, tatkala ianya berlaku dihadapan mata sendiri, genap 2 tahun lepas.

 Wallahu 'alam.

 Beruntunglah mereka yang mengambil 'ibrah dari kejadian ini!

 Bersaksilah ya Allah... Aku telah pamerkan satu yg bayyinah yg berat demi keterangan di bulan yg mulia ini.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "VETO sebagai satu punca keruntuhan kesatuan Islam"

Post a Comment