Berita Semasa

Usul 'fatwa ikat mahkamah' wajar bermula di Kelantan


 AMANAH mencabar PAS mencadangkan kerajaan Kelantan menggubal enakmen bagi 'mengikat' mahkamah syariah di negeri itu dengan fatwa.

Anggota Jawatankuasa Biro Undang-undang (KANUN) Parti Amanah Negara, Faiz Fadzil, berkata buat masa ini tiada peruntukan dalam mana-mana enakmen pentadbiran Islam negeri-negeri menyatakan pemikiran boleh mengikat mahkamah.

Mengulas cadangan dibuat Anggota Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali, Faiz berkata kerajaan Kelantan sepatutnya terlebih dulu menyahut ajakan pemimpin PAS terbabit.

"Jika kerajaan negeri tidak bersedia melakukannya, KANUN mencabar Khairuddin untuk mengemukan rang undang-undang persendirian melalui mana-mana anggota Dewan Undangan Negeri Kelantan untuk mengusulkan cadangan ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam Khairuddin mencadangkan kerajaan sentra menggubal suatu sertifikat untuk memberi kuasa undang-undang kepada pemikiran negeri semoga dijadikan tumpuan bagi 'mengikat' mahkamah sivil dalam berita berkaitan Islam.

Cadangan itu dibuat ekoran keputusan Mahkamah Rayuan mengenai  mengenai berita anak luar nikah yang boleh dibinkan dengan bapanya.

Menurut anggota Jawatankuasa Pusat PAS itu (gambar), keputusan Mahkamah Rayuan mengakibatkan polemik wacana sejauh mana Islam dan hukum syarak menjadi panduan dan mengikat penghakiman di mahkamah sivil.

"Di sinilah  perlunya sertifikat dicadangkan di parlimen untuk menunjukkan kuasa undang-undang kepada fatwa-fatwa negeri bagi dijadikan tumpuan yang mengikat mahkamah sivil dalam isu-isu bersabit dengan Islam.

"Peruntukan undang-undang negeri ini sepatutnya menjadi tumpuan utama kepada mahkamah sivil dalam menentukan penghakiman dalam isu-isu bersabit," katanya.

Akta sekat mahkamah

Kata Faiz, sesuatu pemikiran mempunyai perbezaan antara satu negeri dengan negeri lain, manakala fungsi mufti (yang mengeluarkan fatwa) berbeza dengan hakim.

"Mufti membuat pemikiran berasaskan pertanyaan dan soalan, sedangkan hakim membuat keputusan setelah mendengar fakta dan panduan undang-undang.

"Fatwa bersifat nilai panduan (persuassive value) dan bukannya nilai mengikat (binding value).

"Justeru, kedudukan undang-undang sedia ada bahawa pemikiran berfungsi sebagai panduan kepada mahkamah yaitu selari dengan prinsip keadilan dan kebebasan kehakiman," katanya.

Menurut Faiz, sebagai penggubal undang-undang, Khairuddin perlu menerima pesan yang tersirat yang betul daripada daripada pakar perundangan PAS sebelum membuat kenyataan yang membelakangkan keluhuran perlembagaan dan prinsip keadilan.

"Mengikat mahkamah dengan pemikiran akan menjejaskan proses keadilan.

"Mahkamah tidak boleh menilai sesuatu fakta secara mendalam dan mentafsir prinsip dan undang-undang dengan betul kerana sertifikat yang dicadangkan itu akan meletakkan pemikiran sebagai asas tumpuan keputusan sesuatu kes.

"Maka, keadilan yang perlu dilihat dilaksanakan sama ada dalam undang-undang sivil dan syariah itu akan gagal.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Usul 'fatwa ikat mahkamah' wajar bermula di Kelantan"

Post a Comment